Чи зміниться у вересні розмір пенсій і які будуть тарифи на комуналку

Чи зміниться у вересні розмір пенсій і які будуть тарифи на комуналку

Що треба знати про пенсії і тарифи на комуналку у вересні.

З 1 вересня 2022 року кардинальних змін у призначенні пенсій та тарифах ЖКГ не станеться, повідомляє НВ. 

Чи зміниться розмір пенсій з 1 вересня

Попри заборону за новим законом знижувати доходи пенсіонерів протягом дії воєнного стану, пенсійні виплати можуть бути скасовані, якщо пенсіонер влаштувався на роботу та не повідомив про це уповноважений орган. Крім того, виплата пенсій припиняється ще у чотирьох випадках:

  • якщо пенсія призначена на підставі документів з неправдивими відомостями;
  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
  • у разі смерті пенсіонера;

Загалом планового підвищення пенсій у вересні не буде (воно планується у жовтні і у грудні).

Відео дня

Чи зміняться комунальні тарифи з 1 вересня

Прийнятий Верховною Радою законопроєкт щодо заборони підвищувати тарифи на газ, опалення та гарячу воду під час війни підписав також президент Володимир Зеленський. 

Тарифи на газ

Тарифи на газ на опалювальний сезон 2022/2023 р для населення залишилися без змін – 7, 96 грн/куб.м. Тариф діятиме до кінця квітня 2023 року.

Цьогоріч опалювальний сезон розпочнуть тоді, коли впродовж трьох днів середньодобова температура буде нижчою 8 градусів тепла.

Нагадаємо, що новим клієнтам Нафтогазу необхідно зареєструватися та отримати особові рахунки в компанії, а помилково здійснену переплату за газ можна повернути

Тарифи на воду

Тарифи на водопостачання та водовідведення також залишаться без змін — на рівні чинних до початку війни росії проти України. Законодавчо це закріплено відповідною урядовою постановою.

Тарифи на світло

Тарифи на електроенергію так само, як на газ і воду, будуть стабільними. Сума у платіжці залежатиме лише від обсягу споживання. Зокрема ціна на світло становитиме:

  • 1,44 грн/кВт-година — за місячне споживання до 250 кВт-година;
  • 1,68/кВт-година — за місячне споживання понад 250 кВт-год.

Нагадаємо, раніше Кабмін пролонгував дію тарифів на електроенергію для населення. Згідно з відповідною постановою чинні тарифи мали діяти до 31 жовтня 2022 року.

Варто зазначити, що у платіжці на оплату електроенергії з'явиться нова графа, а знизити суму за світло можна, використовуючи електроенергію за окремими денними і нічними тарифами.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Євген Арт

    пансіонер має три тис.гр.пенсії і сорок років  страхового стажу,а чиновник отримує мільйон зарплати,до яких пір влада буде знущатись над Українським народом
  • Руслан Украинец

    Це напевно коли доллар по 100 буде

keyboard_arrow_up