Партнер рубрики Події

В церкві Св. Петра на Алясці ніде було стати: що було на фестивалі колядок (пряма трансляція)


В церкві Св. Петра на Алясці ніде було стати: що було на фестивалі колядок  (пряма трансляція)
  • Понад 50 колядок прозвучало у церкві Св. Апостола Петра на четвертому парафіяльному фестивалі колядок "Возвеселімся всі разом нині".
  • На традиційний уже четвертий фестиваль напередодні Старого Нового року, 12 січня, приїхало 35 колективів. 

Ще перед початком фестивалю у церкві було ніде стати. Послухати колядки прийшло чимало охочих. Щороку фестиваль збирає все більше учасників, відтак розширюється і географічний діапазон, і жанрова палітра гуртів. В цьому році серед учасників церковні хори, професійні хори, народні аматорські, фолькльорні гурти, відомі за межами України солісти та вокалісти та дитячі хори. Серед учасників дуже багато молоді. Гурти співали колядки і у традиційному, і в сучасному аранжуванні.

- На четвертий фестиваль колядок приїхали учасники з Кам'янець-Подільська єпархії, що нас дуже радує, - розповідає організатор фестивалю, регент хору "Осанна" церкви Св. Апостола Петра Ольга Коневич. - Є учасники зі Збаража, Бережан. Спершу цей фестиваль мав бути парафіяльним, тобто церковні хори нашої парафії і кілька сусідніх парафій. Але фестиваль розширює свої кордони і це тішить. І ми можемо таким чином прослявати Христа та продовжувати наші українські традиції. 2019 рік наша церква зафіксувала, так би мовити, як рік сім'ї. Ми зібрали таку кількість людей, щоб бути єдиною сім'єю в Христі.

В народному аматроському хорі зі Шляхтинців 35 учасників. На фестивалі колядок в церкві Св. Апостола Петра вони вперше.

Відео дня

- В церкві цій ми співали, на відправах співали, але у фестивалі участь беремо вперше, - каже учасниця колективу та старота села Шляхтинці Ірина Ференс. - Нас запросили і це дуже приємно. Прославляти Бога саме час. 

Хор знає близько двадцяти творів, але на фестивалі заспівав дві коляди: "Ой рано, рано" та "На Святвечір".  Як розповідає пані Ірина, в 2018-ому році хор відзначав 30-річчя. Сама жінка в ньому теж уже 30 років. 

- Хор створили напевно ще на два роки раніше, але тоді вони ховалися по будиночках і співали, бо в ті часи церкований спів був заборонений, - розповідає пані Ірина. - І потім хор, як я кажу, вийшов з підпілля і відтоді існує. Нам дали звання народного. 

Виступали на фестивалі й солісти. Галина Шевчук на цьому фестивалі вперше. Родом з Борислава Львівської області, але уже кілька років проживає у Тернополі. Років 15 тому жінка була учасницею хору, а зараз співає сольно.

- Напевно здійснилася моя маленька мрія. Вперше я в цю церкву потрапила на Різдво,  - каже Галина. - Побачила цю шопку, церква мені надзвичайно сподобалася і в душі зародилася така мрія колись тут виступити. Тому, коли мене запросили організатори цього фестивалю бути учасницею, то я відразу погодилася. Сама церква має гарну акустику і думаю, що тут всім конкурсантам приємно співати, адже голоса і справді гарно звучать. 

Солістка заспівала оперний твір "Аве Марія" та колядку "Спи Ісусе, спи". Усім колективам та солістам в кінці виступу давали відзнаки за участь у фестивалі. 

Тернополянка Анна Гук прийшла на фестиваль з двома дітками. Жінка розповідає, що йшли спеціально послухати колядки.

- Ми уже третій рік поспіль приходимо на цей фестиваль, - каже жінка. - Дітям дуже подобається і мені теж цікаво. Ми сидимо стільки скільки можуть діти, бо ще малі, втомлюються. Старшій 7, молодшій - 6 років. Але я тішусь, що вони хочуть долучатися до такого, адже це не просто фестиваль, він проходить у храмі Божому, тут особлива атмосфера. Вони ще вдома потім ходять наспівують колядки. 

У церкві напевно не було такої людини, якій би не сподобалися виступи колективів. Люди приходили цілими сім'ями, знімали усе на відео, ввели прямі трансляції на свої сторінки у соцмережах.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up