Партнер рубрики Події

У Тернополі погасили унікальну марку, присвячену Степану Бандері (Фоторепортаж)

У Тернополі погасили унікальну марку, присвячену Степану Бандері (Фоторепортаж)
  • У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини погасили ексклюзивну марку, видану на честь 115-ї річниці від дня народження Степана Бандери. Вона перша з серії, яку хочуть видати у 2024 році.
  • Більше – розповідаємо у матеріалі!

В адміністративній будівлі Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини, що на вулиці Медовій, у понеділок, 29 січня, зібрались десятки містян – представники влади, просвітяни, учні школи-правового ліцею №2 тощо. Долучилась до заходу і журналістка «20 хвилин».

Тут провели урочисте спецпогашення ексклюзивних конверта і марки, якими вшанували пам’ять діяча українського національно-визвольного руху, голову проводу ОУН («бандерівської») Степана Бандеру. Дійство у музеї присвятили 115-й річниці з дня його народження.

Відео дня

За словами заступника директора з наукової роботи музею і кандидата історичних наук Сергія Волянюка, погасили першу марку з великої серії, яка складатиметься всього з 12 марок.

На кожній з них буде зображений хтось із родичів Степана Бандери, які боролися за незалежність України, а на звороті конверта – коротка довідка про них і також інші пам'ятники Бандери, встановлені на теренах Тернопільщини (по одному). На наступних марках будуть портрети:

  • батька, отця Андрія, якого розстріляли працівники НКВД;
  • братів Олександра і Василя, яких нацисти закатували в концтаборі Аушвіц-Біркенау;
  • брата Богдана Бандеру, якого ґестапо розстріляло в Херсоні;
  • сестер Володимиру, Марту та Оксану, яких вивезли в сибірські концтабори тощо.

За словами ініціатора створення блоку марок Олега Сиротюка, 1 січня, у 115-ту річницю від дня народження Степана Бандери, у Тернопільській обласній раді зареєстрували депутатську ініціативу про проголошення 2024-го року на Тернопільщині Роком родини Степана Бандери.

Наступні марки на інших локаціях міста й області презентуватимуть щомісяця впродовж 2024 року. Відбуватиметься їхнє спецпогашення. 

На першій марці, яку погасили поштовим штемпелем 29 січня, зображена робота відомого графіка, учасника збройної боротьби ОУН-УПА та головного художника Української повстанської армії Ніла Хасевича. Це портрет Степана Бандери. На звороті марки – його монумент у повний зріст, який розташований у парку імені Тараса Шевченка, перед обласною військовою адміністрацією.

– «Укрпошта» завжди долучається до визначних подій та святкування вагомих дат з нашої історії. Ми випустили ексклюзивну продукцію, присвячену Степану Бандері. Марки є лімітованими. Це всього два аркуші з 56 марками. Конверти з ними після спецпогашення «розійдуться» в колекціях музеїв та філателістів по всій країні і світу. Першою маркою ми розпочали нову серію, – зауважила начальниця відділу поштових послуг Тернопільської дирекції «Укрпошти» Ніна Герасименко.

З вітальним словом під час дійства виступила директорка школи-правового ліцею №2 Інна Іванюк.

Крім конверта та марки, вшанували пам'ять Степана Бандери також випуском пам’ятного значка.

– Ми хочемо таким чином зберегти сюжет, який є на першій марці. Всі значки будуть продаватися на благодійних аукціонах, а кошти передаватимемо на потреби Збройних Сил України. Частина коштів, виручених за марки і конверти, також піде на ЗСУ, – розповів філателіст і просвітянин Михайло Тимошик.

Як додав Сергій Волянюк, погашення першої марки з цілої серії організували в Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини недаремно. В експозиції зберігається офісна шафа, за якою працював Степан Бандера, його погруддя і книги. В 2021 році музей отримав альбом графіка Ніла Хасевича з його роботами, серед яких портрет Бандери. Ця робота стала прототипом для марки.

 

Читайте також:

На найкращій поштовій марці України зображена картина художника з Тернопільщини

У Тернополі презентували блок марок, присвячений українським залізничникам (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Тернополі відбулося спецпогашення поштового блоку «Зброя Перемоги. Світ з Україною»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • S D

    Дибіли, скоро країну погасите і відправите до бандери.

    Каструлі безголові!
  • Nin Ja

    І шо?...

keyboard_arrow_up