У Тернополі поліція складає протоколи на керівників шкіл і садків. Їм може світити і "кримінал"

У Тернополі поліція складає протоколи на керівників шкіл і садків. Їм може світити і  "кримінал"
  • Навчання в "червоній зоні" викликало море дискусій. Батьки наполягають: діти мають навчатися та відвідувати садки.
  • Міська рада вирішила не закривати заклади.
  • Натомість правоохоронці наголошують – мусять реагувати на порушення карантину. Станом на ранок 8 вересня, керівники всіх міських шкіл і садочків мали протоколи за порушення карантинних норм. Штрафуватимуть щодня, доки заклади не закриють. 

- Це може спровокувати чергову революцію! Чого вони добиваються? Червона – не червона, людям треба щось їсти, батьки мусять працювати, а діти мають вчитися, а не сидіти вдома за зачиненими дверима, - обурюються матері одного із садків.

"Тероризують, як можуть"

Як стало відомо журналістам "20 хвилин", протягом дня 7 вересня правоохоронці побували в багатьох школах і садках Тернополя. На керівників складали протоколи, когось попереджували.

- Це просто жах, що коїться! Тероризують людей, як хочуть. На кого працює поліція? Які рішення вона відстоює? Ми в тій "червоній зоні" можемо бути цілий рік, то ж дітям бути, вибачте, д..ми. Ми вже побачили, як всі вчилися навесні.

Відео дня

Директори двох шкіл і садків(прізвища відомі – прим. авт.) підтвердили – приходили правоохоронці, склали протоколи за порушення карантинних обмежень у "червоній зоні". Далі - дорога в суд. 

Нагадаємо, що на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом 4 вересня прийняли рішення не зупиняти навчальний процес у Тернополі. У той же час, для належного функціонування закладів за умови дотримання протиепідемічних вимог, що рекомендовані МОЗ, школи вирішили працювати у змішаному режимі навчання: класи ділять на підгрупи, які навчають через день та в різні зміни. 

Однак, нагадаємо, що, згідно із визначеними правилами зонування, "заборонене відвідування закладів освіти здобувачами освіти". Тож правоохоронці кажуть - зобов'язані реагувати на порушення. 

Що кажуть правоохоронці

Загалом 26 протоколів про порушення карантинних правил склали поліцейські 7 вересня. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

Зранку 8 вересня, протоколи мали всі керівники як шкіл, так і садочків, кажуть у поліції.  

- 7 вересня склали 5 протоколів на перевізників, 6 – щодо навчальних закладів, ще 8 стосувались порушень карантинних вимог у закладах харчування. Решта протоколів – на приватних осіб, - повідомив Сергій Крета.  

Щодо освітніх закладів, протоколи отримали керівники. 7 вересня троє завідувачів садочків та ще троє – шкіл.  

- Вчителі можуть працювати, прийти до школи і проводити уроки онлайн, - пояснив Сергій Крета. - Але учні в школі навчатись не можуть – є постанова Кабміну, і її треба виконувати.

Коли надійшла інформація про те, що Тернопіль потрапив до «червоної зони», міський голова Сергій Надал запевняв, що дитсадків заборона не стосується, адже вони не є закладами освіти. У поліції власне трактування: дошкільні заклади потрапляють під дію Закону України «Про освіту», тому є освітніми закладами. І постанова Кабміну на них поширюється.

- Протоколи складають за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення - вона передбачає чітку відповідальність за порушення правил карантину, - прокоментував адвокат Михайло Самуляк. - Таке порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від сімнадцяти тисяч гривень до тридцяти чотирьох тисяч гривень і на посадових осіб - від тридцяти чотирьох тисяч гривень до сто сімдесяти тисяч гривень

Відповідно до Постанови №641 від 22 липня 2020 року на території регіону, на якій установлено «червоний» рівень епіднебезпеки, забороняються:

-регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, крім перевезення: легковими автомобілями та службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху;

 - відвідування закладів освіти здобувачами освіти;

-  діяльність закладів громадського харчування, ТРЦ, фітнес-центрів, магазинів, крім торгівлі продуктами харчування, ліками, засобами гігієни", - йдеться на сайті ГУНП в Тернопільській області.

У 243 школах на Тернопільщині навчання відбувається онлайн

Відповідальність - на керівникові?

Поки Тернопіль опирається, область перейшла на дистанційне навчання. Це 243 заклади освіти, де з 7 вересня уроки проводять онлайн. 

Як зазначила начальниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома припинити навчання з понеділка мали заклади загальної середньої освіти та інші заклади освіти, до яких відносяться дошкільні навчальні заклади та позашкільні навчальні заклади.

- Якщо говорити про місто Тернопіль, яке перебуває у «червоній» зоні, навчальний процес відбувається у закладах загальної середньої освіти, дошкільних закладах, позашкільних.У даному випадку керівники опираються на рішення міської комісії ТЕБ та НС. Безпосередню відповідальність за дотримання норм навчання в тій чи іншій епідемічній зоні несе керівник навчального закладу, - акцентує вона.

Міська влада просить не штрафувати

Як ми повідомляли раніше, міська влада заявила, що готова надати юридичний супровід батькам і керівникам у випадку, якщо на них складатимуть протоколи.

Міський голова Сергій Надал просить правоохоронців не штрафувати місцевих підприємців, натомість дати їм можливість працювати.

"Як Ви можете накладати штрафи в сотні тисяч гривень підприємствам, коли від надходження податків у місцевий бюджет напряму залежить робота всіх комунальних служб. Чи Ви хочете, щоб у будинки тернополян перестали постачати тепло та гарячу воду, щоб повністю став громадський транспорт. Це станеться, якщо знищити економіку Тернополя", - пише він на своїй сторінці у Фейсбук.

Що будуть робити тепер - коли протоколи вже складені? 

Начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк запевняє: напризволяще нікого не залишать.

- Юристи вже опрацьовують всі протоколи, які склали на керівників. Знаю, що вчора, 7 вересня, поліція була у більшості тернопільських шкіл, а також садках. Сьогодні, певно, продовжать рейди, - говорить вона. 

На засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом прийняли рішення не зупиняти навчальний процес, тож він триває, говорить посадовець.

- Ми виконуємо чинні рішення органу місцевого самоврядування. При цьому, у всіх закладах виконані вимоги щодо дотримання протиепідемічних норм. Для дітей організували змішану форму навчання, у школах розділили потоки, кожен клас має свій вхід і вихід, усі засоби для дезінфекції рук і приміщень закупили завчасно, - каже вона. 

"Батьки нас просять"

У розмові начальниця управління кілька разів наголошує - батьки просять, аби заклади освіти працювали. 

- Нас атакували. Людям потрібно ходити на роботу, діти мають вчитися. І ми розуміємо, що варто виконувати всі рекомендації МОЗ, але в той же час усі ці вимоги зонування рішенням суду визнали неконституційними. У нас "червона зона" може тривати і рік часу, у такому випадку маємо всі знову сидіти вдома, - продовжує вона.

Роботу дошкільних навчальних закладів в Тернополі відновили ще на початку червня. Попри страхи та скептичні настрої, заклади повноцінно працюють, каже пані Похиляк.

- Це яскравий приклад того, що ми здатні забезпечити належні умови для перебування там і дітей, і працівників. Були поодинокі випадки, коли групи чи заклади закривали на карантин. Але вони швидко відновлювали свою роботу. Ми постійно буваємо на робочих зустрічах з епідеміологами, фахівці говорять, що відсоток захворюваності дітей на коронавірус низький. А якщо вони і хворіють, то переносять недугу у легкій формі. Лише в окремих випадках потрібне надання медичної допомоги в умовах стаціонару.

Коментар 

 

  • Олександр БОГОМОЛ, начальник головного управління Нацполіції в області:
    Проблемна ситуація зараз в Тернополі і Чорткові. Комісії з техногенної безпеки вирішили послабити карантинні заходи, визначені постановою Кабміну. Це незаконне рішення. Поліція ініціювала скликання позачергового засідання комісії – наразі голови міст відгукнулись. Щодо закладів освіти: кабмін заборонив відвідування таких закладів здобувачами освіти. Тобто, дітьми. Але ми не будемо «виловлювати» дітей, їхніх батьків. Натомість протоколи складали і складатимемо щодня, якщо нас не почують, на керівників цих закладів. Більше того, якщо, скажімо, діти прийшли до школи і кілька з них захворіли після спільного перебування, - саме керівники юридичних осіб нестимуть вже не адміністративну, а кримінальну відповідальність за ст. 325. Йдеться про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням (санкція – від штрафу – і до 8 років позбавлення волі – прим. ред.)

Ще 7 вересня ми намагались діяти профілактично: попереджали, пояснювали, просили. Якщо нас не чують – поліція не ставитиме заслони на дверях і не забиватиме дошками школи. Натомість протоколи складатимемо і матеріали направлятимемо до суду.      

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Lena Tkachik

    На дворі хороша погода, якщо діти не будуть ходити до школи, то вони будуть на вулиці, адже батьки на роботі , контролю мало. Скажіть будь ласка, як держава забезпечила онлайн навчання? Де є єдина платформа, на яку дитина заходить і слухає вчителя і виконує завдання? Так є платні від 3500 грн. Чи кожна сім’я має змогу оплатити??? Особливо коли в сім’ї дві і більше дитини???  Моя власна думка, так хвороба небезпечна, але вірус нікуди не дінеться потрібно пристосуватись до нього і жити далі. Потрібно дотримуватись соціальної дистанції, носити маски і т.д. Але жити потрібно далі. В поки хороша сонячна погода, нехай діти вчаться, а там далі буле видно.
  • Наталія Сидорчук

    А чому непровіряють дитячі майданчики де алкашня розпиває алкогольні напої і матюкаються троповерховими матами.А особливо вечорами їх чути
  • Вікуся

    УСІ директори шкіл, щоб зняти із себе відповідальність, через класних керівників "просять" написати заяви, ЗАДНІМ ЧИСЛОМ, що батьки самі хочуть щоб відбувалось навчання. Або готують колективну заяву де батькам потрібно лише підписатись, також дату ставлять скоріше ..

    Іван reply Вікуся

    бо хочуть хоч якось від того моразму себе захистити... хіба директора шкіл і учителя виходили на мітинги щоб працювати і їх не закривали... як їм скажуть, так і працюють... на то є керіаництво, як вирішили так і зробили... а що вийшло... досить стараєшся, то ще вівці кричать не так... може пора самим батькам зібратись біля мерії і мвс і трошки там попекітувати, аби вони порядок навели, а не писати те, за що стидно.... нє?
  • Іван

    підмітьте, як пані Хома себе веде... вона є членом штабу, який приняв рішення працювати, це безпосередній наказ умім директорам шкіл, що можна попцювати... а тут, вже каже, що на відповідність директора школи... як гарно підставила...
    така влада кому потрібна?

    Вікуся reply Іван

    УСІ директори шкіл, щоб зняти із себе відповідальність, через класних керівників "просять" написати заяви, ЗАДНІМ ЧИСЛОМ, що батьки самі хочуть щоб відбувалось навчання. Або готують колективну заяву де батькам потрібно лише підписатись, також дату ставлять скоріше ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up