Партнер рубрики Події

У Тернополі запрацювала перша соціальна пральня: хто може скористатися послугами?

У Тернополі запрацювала перша соціальна пральня: хто може скористатися послугами?
  • При парафії Святого Василія Великого на масиві Новий Світ в Тернополі відкрили соціальну пральню. Тут можна попрати і висушити речі абсолютно безоплатно. А тим, хто не має змоги зробити це самотужки, допомагають волонтери і приносять додому чистий одяг.
  • Хто може скористатися пральнею? Який графік роботи та чи є попит серед тернополян? Ми про все дізнались. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Парафія Святого Василія Великого, що на вулиці Новий Світ, 14, нещодавно виграла грант у проєкті «Соціальне служіння УГКЦ Caritas Ukraine», яке підтримують благодійні організації Renovabis і CNEWA Canada. Завдяки цьому в приміщенні храму вдалося облаштувати соціальну пральню. Відкриття відбулося 9 грудня, і ось майже два тижні її послугами користуються потребуючі люди. 

– Це перша соціальна пральня у Тернополі при церковній парафії. Ще одна така раніше з’явилась у Теребовлі, – розповідає настоятель парафії, отець Василь Савків. – До нас можуть принести випрати одяг всі, хто має в цьому потребу. Це не тільки наші парафіяни чи мешканці масиву Новий світ, але й переселенці, малозабезпечені, самотні, важкохворі, пенсіонери, люди з обмеженими можливостями. Наприклад, на днях волонтери принесли постіль та декілька сумок одягу чоловіка з інвалідністю з «Дружби», бо у нього немає можливості випрати. А ми перемо і сушимо безоплатно. 

Відкрили соціальну пральню 9 грудня

Пральня працює щодня, крім вихідних і свят

За словами отця Василя, зробили соціальну пральню в окремому підвальному приміщенні у церкві.

Відео дня

– В нас у храмі є багато приміщень, які ми стараємося використати для соціального служіння. На другому поверсі є актовий зал для дітей, кухня, класи тощо. І ми також маємо кілька «кімнат» у підвалі. В одному з них була вбиральня. Там укладена плитка, є освітлення, витяжка, проведені комунікації. Ми перенесли вбиральню в інше приміщення, а на її місці тепер пральня, – каже чоловік.

Тут, за словами настоятеля парафії, встановили дві пральні машинки – більшу та меншу. Наразі, додає він, мають одну невелику проблему – ще не приїхала сушильна машина для речей. На неї очікують найближчим часом, а поки висушують одяг, як можуть. Порошки та інші засоби для прання закупили від «Карітасу». А решту витрат – за водопостачання, світло тощо, парафія покриває власним коштом.

При парафії Святого Василія Великого приймають речі для прання щодня – з понеділка по п’ятницю, крім суботи, неділі та свят. Принести одяг можна тоді, коли церква відчинена, тобто вранці з 8.30 до 10.30, а ввечері – з 17.00 до 19.00. У людей, які звернулись у пральню, просять номер телефону. Волонтери перуть і сушать речі, а за 2-3 дні телефонують і повідомляють, що їх можна забрати.

– У нас є усна домовленість, що у випадку великого навантаження на соціальну пральню, потребуючі можуть приносити одяг на прання раз на два тижні. Бо з кожним днем все більше і більше людей до нас звертаються, тому мусимо мати якісь певні обмеження. Щоб не було такого, що хтось пере щотижня, а хтось – раз на місяць. Ще хочу наголосити, що прання не відбуватиметься під час Різдвяних свят. Опісля ми відновимо роботу пральні і продовжимо працювати, – додає Василь Савків.

Отець Василь Савків

Потребуючим людям заносять речі волонтери

Користується послугами соціальної пральні мешканка мікрорайону Новий Світ та прихожанка храму Зеновія Мельник. Жінка похилого віку доглядає за дочкою з інвалідністю. Розповідає, що живуть у маленькій домівці. Коли випере речі – немає де їх висушити, бо відсутній балкон. Тому для неї така допомога від церкви дуже важлива.

– Тут на парафії є волонтери, які зможуть забрати і принести чистий одяг. Дякувати Богу, що є така пральня, є де попрати та посушити речі. Це для мене багато значить, – говорить пані Зеновія.

Запитуємо в отця Василя, як люди можуть звернутися до храму з проханням випрати речі. Він каже – можна як прийти сюди, так і зателефонувати у церкву. Також є варіант залишити речі у чергової.

– У нас є працівниця, яка відчиняє храм. Можна принести до неї пакет з одягом і залишити. Прохання написати на листочку своє ім’я та контакти. Ми виперемо все, подзвонимо і скажемо, коли забрати. З кожним днем за послугами соціальної пральні звертаються все більше людей. Часто вони дізнаються про це зі ЗМІ. Чимало тернополян навіть не є прихожанами нашої парафії, – продовжує настоятель.

Для людей, які не можуть самотужки забрати речі з соціальної пральні при парафії, їх додому заносять волонтери, додає отець Василь. Це стосується, приміром, лежачих, важкохворих або містян літнього віку. Одним із волонтерів, який цим займається, є парафіянин Мирослав Мороз.

– Ми допомагаємо людям. Складаємо списки тих, хто не може сам займатися пранням, приходимо до них додому, забираємо брудний одяг, потім тут перемо та повертаємо вже чистий. Виконуємо роботу від «А» до «Я». У пральні сортуємо речі, перемо у певному режимі, – розповідає Мирослав.

На завершення отець Василь Савків каже – церква не тільки проповідує про любов і милосердя, але й втілює це у своїх вчинках. Соціальну пральню відкрили для того, аби з любов’ю послужити тим, хто потребує підтримки та турботи у цей нелегкий час.

Як Ви гадаєте, чи потрібні ще такі ініціативи, як соціальна пральня, у Тернополі? Чи корисно це для людей? Напишіть свою думку у коментарях!

 

Читайте також:

У місті на Тернопільщині відкрили соціальну пральню

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Гупало

    Побільше таких благодійних акцій і потреб для бідних. Наприклад дійсні скидки на продукти в маркетах на необхідні товари а не на червону рибу і розчинну кпву.

keyboard_arrow_up