Партнер рубрики Події

Чи готові люди вакцинуватися на вокзалах і як це відбувається у Тернополі – ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

Чи готові люди вакцинуватися на вокзалах і як це відбувається у Тернополі – ми перевірили (РЕПОРТАЖ)
  • Після того, як у країні з 21 жовтня запрацювали посилення карантину, кількість охочих вакцинуватися стрімко почала зростати. Щоб поїхати до іншої області автобусом чи потягом – треба отримати хоча б одне щеплення, або ж мати результат тесту про відсутність хвороби.
  • 26 жовтня у Тернополі запрацювали два нових пункти щеплення на залізничному та автовокзалі. Ми дізналися, чи багато людей щеплюються перед поїздкою, чи є відповідні умови та чи безпечно це. Деталі в репортажі.

Протягом останніх днів кількість охочих пройти імунізацію збільшилась. Якщо напередодні посилень карантинних обмежень в області щеплювали 1500–3500 осіб за добу, то вже з 21 жовтня щодня вакцинують понад 6000 людей.

Охочих більшає, але цього недостатньо

– З минулого тижня ми бачимо активну динаміку вакцинувань, – каже директорка департаменту охорони здоров'я ОДА Ольга Ярмоленко. – Ми спостерігаємо це не лише в Тернополі, а і у області загалом. Нам вдалось досягнути того, що ми робимо 6600 щеплень за добу. Безумовно, потрібно, щоб більше людей вакцинувалися. Станом на 26 жовтня, вакцинували повністю лиш 15% населення в області.

Щепитися можна на вибір будь–якою вакциною. Доступні наразі три:

Відео дня
  • AstraZeneca;
  • CoronaVac;
  • Pfizer.

Також очікують нову поставку Moderna. Однак, коли саме вона надійде до України та в якій кількості – наразі невідомо. Як пояснює Ольга Ярмоленко, ті, хто отримав першу дозу вакцини Moderna, друге щеплення виконують препаратом Pfizer.

Опитування

Чи вакцинувались ви від COVID-19?

Журналісти «20 хвилин» вже перевіряли, чи контролюють наявність сертифікату або результату тесту на наявність хвороби на залізничному та автовокзалі. Більше читайте за посиланням:

Вакцинувалася, щоб поїхати додому: ми перевірили, як працюють нові правила перевезень на вокзалах Тернополя

Що перевіряють на вокзалах

При посадці у потяг провідники перевіряють наявність довідки про щеплення чи результат тесту. Потрібно мати принаймні одне щеплення або негативний результат ПЛР–тесту чи експрес-тесту, які діють 72 години з моменту забору біоматеріалу.

Новий пункт на залізничному вокзалі

Щоб зменшити черги до пунктів вакцинації в місті та дати можливість пасажирам залізниці вакцинуватися напередодні поїздки – на вокзалі в Тернополі відкрили пункт вакцинації.

Працюватиме він щодня з 10:00 до 15:00.  Його розмістили на другому поверсі. У залі очікування можна заповнити інформаційну згоду. Там треба вказати, чи є у вас алергії, коли ви востаннє щеплювалися, чи є хвороби з переліченого списку тощо. Обрати можна одну з трьох вакцин від ковіду.

Сама процедура проходить в окремому приміщенні. Медсестра по черзі кличе людей, де інформацію вносять в медичну систему, вимірюють температуру, запитують про самопочуття.

Чи готові люди щеплюватися тут?

– Я не планую кудись їхати, просто прийшов щоб вакцинуватися і захистити своє здоров’я. Мені тут щепитися було найзручніше, тому прийшов, – розповідає тернополянин пан Віталій.

Прийти сюди можуть не лише ті, кому потрібно на потяг, а всі охочі. До того ж, як кажуть працівники мобільної бригади, здебільшого приходять люди, які просто вирішили вакцинуватися, або планують поїздку через кілька днів. Таких, що одразу хочуть сісти в потяг, ще не було, хоча зробити імунізацію напередодні посадки можна, кажуть вони.

Які документи дають

На місці видають спеціальну довідку з печаткою, що людина отримала першу дозу вакцини. У «Дії» «жовтий» сертифікат з’явиться згодом, коли система «підтягне дані», і ви сформуєте сертифікат. Тому якщо ви поспішаєте – отримати довідку не проблема. Однак так робити лікарі не радять. Варто подумати про це завчасно, а не перед самою посадкою на потяг.

– Безумовно, варто дбати про своє здоров’я і думати про вакцинацію треба завчасно. Наші сьогоднішні пацієнти одразу на потяг не бігли, – каже сімейна лікарка, член мобільної бригади Оксана Луцька. – Варто розуміти, що якщо ви поспішаєте, є черга. А ще після щеплення треба побути під спостереженням 30 хвилин.

Але чи безпечно сідати після вакцинації одразу до потягу? Що, якщо у людини підніметься температура чи проявляться інші побічні дії вакцини, які бувають у деяких людей? Лікарка каже – саме тому варто думати про вакцинацію завчасно, хоча побічні прояви зазвичай проявляються не одразу, на це потрібен час.

– У нас в Україні поїздки є не настільки тривалі, щоб після щеплення утримуватися від них, –продовжує лікарка. – Адже навіть якщо у людини піднімається температура, то це відбувається не одразу. Так може трапитися на наступний день, у когось швидше, у когось – пізніше. А дехто взагалі не відчуває ніяких побічних реакцій.

У перший день роботи нового пункту на залізничному вокзалі черг ми не помітили. За три години роботи було лише 14 осіб на щеплення. Але лікарі вважають, що згодом, коли більше людей дізнається про цю можливість, охочих стане більше.

Перший вакцинований на цьому пункті – чоловік з Дніпровської області, який був у відрядженні в Тернополі. Щоб мати можливість без проблем дістатися додому та не робити тест, він вакцинувався. Про це він подумав завчасно – його потяг запланований на суботу, 30 жовтня.

Центральний автовокзал

Ще один пункт вакцинації з 26 жовтня запрацював на центральному тернопільському автовокзалі. Його розмістили на другому поверсі залу очікування, окремо від пасажирів. Там є місця і для тих, , хто вже щепився. Самі ін’єкції проводять у спеціальному наметі.

Журналіст «20 хвилин» побував на пункті близько 14:00, але бажаючих пройти імунізацію ми не побачили, хоча такі були раніше, запевняють медики.

– Всі бажаючі можуть вакцинуватися у нашому пункті, – каже сімейний лікар Наталія Саковець. –Ми можемо видати довідку про проведення першого щеплення. З нею ви можете їхати. Як і в інших пунктах, треба заповнити інформаційні згоди. Ми вносимо пацієнта до бази. Загалом вся процедура від заповнення інформаційної згоди до щеплення та отримання довідки займає приблизно 20 хвилин. Ще також треба після щеплення почекати пів години.

За 4 години роботи мобільної бригади було 12 охочих отримати щеплення, каже лікарка. Вони планували поїздку.

– Перед вакцинацією ми оглядаємо пацієнта, чи немає гострих патологій, немає температури, –каже Наталія Саковець. – Легше переноситься вакцина «Коронавак». Якщо ж людина здорова, легко переносить вакцинацію – ми радимо «Файзер» чи «Астразенеку». Звичайно, після вакцинації ще спостерігаємо за самопочуттям людини.

Чи безпечно щеплюватися на вокзалах

Дехто переймається через те, чи можна щеплюватися не в межах медичного закладу, а на вокзалах. Чи гігієнічно, а головне – чи безпечно це?

– Ми розгорнули ці пункти на залізничному та автовокзалі, оскільки ми бачили, що в центрах вакцинації були черги.  Також це зручно для подорожуючих, яким потрібно їхати за межі області. Запевняю, це безпечно. По–перше – є простір для людей. Тут немає порушень санітарно–гігієнічних норм. За дотримання всіх правил відповідає мобільна бригада, – запевняє Ольга Ярмоленко.

До слова, пункти щеплення для зручності жителів організовують не лише в медзакладах, а і в торгових центрах, у відділеннях «Укрпошти», тощо.

Загалом в області працює 15 центрів вакцинації, 47 мобільних бригад та 49 пунктів щеплення – повідомляють в ОДА.

Чи будуть тестувати на вокзалах

Щепитись на вокзалі можна, а чи можна здати швидкий тест? У столиці, наприклад, така можливість є, у Тернополі – поки що ні.

– Для подорожуючих швидкі тести повинні робити на платній основі. Центри первинної медико–санітарної допомоги проводять тестування на антиген безкоштовно людям зі скаргами. Всім іншим – ця послуга має бути платна. Однак наразі організувати такі пункти від Центрів медико–санітарної допомоги ми не можемо, оскільки є проблеми з організацією оплати послуги. Треба або термінали, або інші способи розрахунку. У цьому є проблема. Але ми над цим працюємо. Також ці послуги можуть надавати приватні структури, – продовжує паня Ярмоленко.

Тому наразі протестуватися на вокзалах поки не можна – треба йти до відповідних лабораторій. Вартість дослідження стартує від 350 грн. Однак медики радять не ризикувати своїм здоров’ям та життям, а вакцинуватися, адже це захищає від ускладнень, які викликає COVID-19.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Наталя Гупало

    Може мій коментар нічого не дасть але висловлюсь за людей ніхто не думає бо мають нас за темну масу. Гроші  мільйонери брехня  нахабство і т. Д. Такі самі двоногі панують над такими самими. Мораль ноль і в тому біда.
  • Наталя Кравчик

    Шановне паньство, ви б ще пункт щеплення в туалеті зробили((((Мізки вже зовсім повипливали!!!!😡😡😡
  • Олександр Олександрович

    На вокзалах,в супермаркетах,в кінотеатрах..Це вже не вакцинація,а масовий психоз.
  • Анжела Кушнір

    Взагалі слів немає! Щепити людей як не буть і де небуть? 😡Є пункти, сімейні лікарі... З якого дива так переживають? Добивайтесь таких результатів, тобто зробіть газ дешевше, скасуйте транспортіровку і т. д. Мабуть Європа щось пообіцяла?

keyboard_arrow_up