Партнер рубрики Події

Вакцинувалася, щоб поїхати додому: ми перевірили, як працюють нові правила перевезень на вокзалах Тернополя

Вакцинувалася, щоб поїхати додому: ми перевірили, як працюють нові правила перевезень на вокзалах Тернополя
  • З 21 жовтня міжобласні перевезення автобусом чи потягом стали недоступними для тих, хто не має сертифікату про вакцинацію або негативного тесту на ковід, зробленого не більш ніж за 72 години до поїздки.

  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, як діють нові правила перевезень на тернопільських авто- та залізничному вокзалах, а також запитали у пасажирів, що вони думають про нові обмеження.

П’ятниця, 22 жовтня, 14 година. На автовокзалі дуже багато людей. Підходимо як пасажири до довідкового бюро та цікавимося чи дійсно обов’язково потрібно мати сертифікат, якщо хочемо поїхати у іншу область.

– Так, сертифікат або негативний тест на ковід обов’язковий, інакше нікуди поїхати не зможете, навіть якщо прямуєте в область, що знаходиться в «зеленій» карантинній зоні, – відповідає працівниця.

Відео дня

Також працівниця довідкового бюро розповіла, що 22 жовтня з Тернополя не відмінили жодного автобусного рейсу через пасажирів без необхідних документів.

Водії незадоволені 

Виходимо з будівлі автовокзалу та бачимо кілька водіїв автобусів у інші обласні центри. Вони не надто охоче спілкуються про нові правила пасажирських перевезень. Ці водії незадоволені новими вимогами.

– Хлопці, ви на Майдані були? – запитує один з водіїв. – Я бачу за таким сценарієм скоро всі там будемо.

Водій іншого автобусу, що прямував на Івано-Франківськ, розповів, що правоохоронці активно перевіряють не тільки в пасажирів, але й у водіїв сертифікати про вакцинацію.

– От і в мене перевіряли поліцейські. Моїх пасажирів не висаджували, у них у всіх були сертифікати про вакцинацію. Перевірити їх на підробку можуть тільки правоохоронці, у нас таких сканерів немає, – розповів водій.

Пасажири на автовокзалі про нові правила поїздок

Пасажири автобусів до нових правил ставляться неоднозначно. Дехто з опитаних розповів, що такі дії потрібні, хтось каже, що вакцинувався тільки заради того, щоб поїхати в іншу область, а були й такі, що не вакцинувалися і від поїздок за межі Тернопільщини відмовляються.

– Я не вакцинувався, бо маю хворе серце. Поки боюся, поспілкуюся з лікарем і якщо він дасть позитивну відповідь, то обов’язково вакцинуюся, – розповів один з пасажирів, який їхав в Тернопільський район.

Крім того, в приміщенні автовокзалу правоохоронці також стежили за дотриманням карантинних вимог, а пасажирам, які перебувають без маски, складають протоколи.

Тернополянин Володимир був у приміщенні автовокзалу без маски. До таких заходів ставиться скептично, каже, що вони не допоможуть зупинити коронавірус.

– Я не щеплювався і не збираюся. Не знаю, що за вакцини нам пропонують, – пояснив Володимир.

Яка ситуація на залізничному вокзалі

У цей же день журналісти перевірили, як працюють нові правила на залізничному вокзалі. В довідковому бюро нам розповіли те ж саме, що говорили працівники автовокзалу. Без сертифікату про вакцинацію чи негативного тесту на ковід за межі області зась.

На пероні свого потяга очікують кілька десятків пасажирів. Підходимо до жінки з дитиною та запитуємо її думку щодо нових правил пасажирських перевезень.

– Я ковідом вже перехворіла, до того ж маю сертифікат про вакцинацію. Їду з донькою на змагання. Чесно, вакцинувалася тільки через те, що часто подорожую з нею, – каже жінка. – Їду за новими правилами перший раз, не знаю ще наскільки швидко вдасться сісти на потяг. Хоча, на мою думку, такий спосіб заохочення до вакцинації неефективний.

Під час розмови з жінкою до нас підходить студентка та розповідає, що вже вакцинувалася, тому тепер може подорожувати країною. 

– Що цікаво, вакцинувалася я сьогодні, 22 жовтня, бо маю поїхати додому. Тому просила в лікарів, щоб раніше внесли мої дані в базу. Чекала 20 хвилин разом з ними, аби пересвідчитися. І знаєте, біда не в тому, що в пунктах вакцинації ліниві працівники, а в тому, щоб ввести дані в базу, необхідно довго чекати на її завантаження, – розповіла студентка.

По прибуттю потяга біля вагонів утворилися невеликі черги охочих увійти всередину. Провідники у всіх без винятку окрім квитків перевіряли ще й наявність сертифіката про вакцинацію чи негативного тесту на ковід. З журналістами спілкуватися відмовилися.

Підходимо до одного з пасажирів та запитуємо його думку щодо нових правил перевезень.

– Я вакцинований і вважаю, що це гарна думка зробити такі правила, тому що часто чую про стрімке поширення хвороби. Стимулювання до вакцинації потрібне, – розповів чоловік на ім’я Максим.

Як ми переконалися, ставлення людей до нових обмежень різне. Є як прихильники так і ті, хто ставляться скептично до нових правил. Медики ж наголошують, що єдиний шлях побороти пандемію – вакцинація. 

Які документи потрібні

В МОЗ зазначають, що в регіонах з “жовтим” та “червоним” рівнем небезпеки охочим здійснити поїздку потрібно мати один з документів:

Перевіряють достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня працівники Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники патрульної поліції України. 

На планшети поліцейських уже встановили спеціальну програму для швидкої перевірки сертифікатів з “Дії” або сканування паперового його варіанту, зазначають на сторінці Патрульної поліції Тернопільської області у Facebook. 

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити — інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Вадим Звізда

    Ми не пробірки в яких мішають якісь реагенти
  • Вадим Звізда

    Всім все подобається Зеленського вигнати брихуна геть
  • Вадим Звізда

    Чому в нас постійно як не в людей бо всі мовчать
  • Вадим Звізда

    Моз Загальна декларація прав людини ст. 13 “Кожна людина має право вільно пересуватися і обирати собі місце проживання у межах кожної держави.”

keyboard_arrow_up