Партнер рубрики Події

У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory

У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory
  • Спортивний захід на підтримку 105-ї окремої бригади ТрО ЗСУ відбувся у Тернополі 19 травня. До заходу долучилися понад 400 учасників з різних міст України.
  • Як все відбувалося – читайте та дивіться у репортажі від «20 хвилин».

Благодійний забіг провели у центрі міста – на Театральному майдані. Попри вітер та холод, вже о 07.45 біля театру запрацювало спортивне містечко, а з 08.00 поступово збиралися учасники.

Традиційно захід розпочали з вшанування пам’яті загиблих захисників та виконання Державного Гімну України. За кілька хвилин до старту учасників запросили на руханку, аби розім’ятися та уникнути травмування.

Відео дня

Спорт об’єднує міста

Тернопіль приймав гостей-бігунів з різних міст України, зокрема: з Дніпра, Одеси, Рівного, Хмельницького, Львова та інших. Частина з них – професійні спортсмени, а дехто тільки починає свій шлях у легкій атлетиці.

– Приїхала з Дніпропетровщини, а саме місто Кам’янське, аби підтримати благодійний захід. Я не є професійною спортсменкою, просто інколи люблю побігати. Цього разу долаю п’ять кілометрів, сподіваюсь, що впораюсь. Вважаю, що такі заходи треба популяризувати і підтримувати, бо це не лише про власну витривалість, а й допомогу, наближення Перемоги, – розповіла Анастасія Рамазанова.

Переважно до забігу долучалися компаніями, командами та родинами. Жінки та чоловіки були у гарному настрої, підтримували один одного та фотографувались.

– Спортом займатися треба, бо це – рух, життя, відчуття бадьорості. Особисто намагаюсь бігати щоранку, бо тоді краще почуваю себе протягом дня. Долатиму дистанцію в 10 кілометрів. Радію, що зібралося багато людей. Отже, вдасться зібрати якомога більше коштів для захисників, – наголосила тернополянка Ольга Федаш. 

Також була можливість пробігти будь-яку дистанцію онлайн у своєму місці.

Біжимо дистанцію – збираємо на ЗСУ

Цей захід – частина Ліги забігів під назвою RUN 4 VICTORY. Дорослі учасники могли взяти участь у забігах на чотирьох різних дистанціях: 2 км – «Благодійна миля», 5, 10 та 21 кілометр. Для них підготували різні маршрути, а також надали супроводжуючих.

Організатором виступили компанія МХП разом з Благодійним фондом «МХП – Громаді» та спільнотою «Характер». Зі слів директора Західного Хабу МХП Віктора Корягіна, участь у такому забігу – це те, що об’єднує, дає незабутні враження, заряджає енергією.

– У Тернополі живемо і працюємо вже понад рік, тут знаходиться центральний офіс Західного Хабу. Тож з готовністю долучаємось до популяризації міста серед українців. На благодійний забіг приїхали багато працівників підприємств Західного Хабу і в цілому всього МХП, вони активно готувались і нетерпляче чекали його. Наші люди люблять спорт, у нас багато прихильників здорового способу життя, і ми їх у цьому всіляко підтримуємо, – розповів Віктор Корягін.

Для участі у змаганні необхідно було пройти попередню реєстрацію та сплатити реєстраційний збір. Зібрані кошти організатори подвоюють та витрачають на придбання обладнання для ЗСУ.

– Головна ціль забігу –  допомогти військовим та обʼєднати громади. Продемонструвати, що допомагати можна і в такий спосіб, що малих дистанцій, як і донатів, не буває. Тож тернопільський забіг –  це забіг на підтримку 105 бригади ТрО. 3 початку повномасштабного вторгнення до неї приєдналися тисячі добровольців. З того часу захисники боронять кордони Сумської, Харківської, Запорізької та Донецької областей. Тому біжимо разом –  допомагаємо разом! – наголосила керівниця групи соціального розвитку Благодійного фонду «МХП – Громаді» Уляна Баранова.

Під час забігу учасники задонатили 260 000 гривень. Враховуючи те, що організатори обіцяють подвоїти зібрану суму, тож загалом на потреби ЗСУ передадуть 520 000 гривень.

– У квітні 2022 року ми перші з Тернопільщини виїхали на передову. Вже понад два роки стоїмо і захищаємо Україну від ворога. Наразі боронимо на Харківщині. Ми вдячні всім, хто долучився до збору коштів. Знайте, ваші донати використаємо у правильному напрямку. Вони рятуватимуть життя наших бійців, – каже представник 83-го батальйону ТрО.

Вітаємо переможців

Усі учасники забігу отримали пам’ятні медалі. А ось лідери, які подолали дистанції першими, отримали призи від партнерів та грошові винагороди. Чоловіків та жінок нагороджували окремо. Загалом призові місця посіли 24 учасники. Отож, серед жінок лідерами стали:

  • Уляна Рачинська – 21 км за одну годину 23 хвилини сім секунд;
  • Софія Гармаш –  10 км за 38 хвилин 44 секунди;
  • Мар’яна Вольницька – 5 км за 26 хвилин 42 секунди;
  • Юлія Трофименко – 2 км за дев’ять хвилин одну секунду.

Щодо чоловіків, то на дистанції у 21 кілометр лідирував Артур Щіпановський. Чоловік подолав цю відстань за одну годину 13 хвилин 58 секунд. Від пана Артура дізнаємося, що легкою атлетикою він займається останні п’ять років, а ось на забіг приїхав з Хмельницького. Власним результатом задоволений.

– Про забіг дізнався із соціальних мереж. Переглянув організаторів, партнерів і вирішив долучитися. Їхати з Хмельницького до Тернополя не так вже і довго, – каже пан Артур. – 21 кілометр – не така вже і маленька відстань, але враження від цього суперові. Класно, що в такий непростий для України час є люди, які проводять заходи, де можна поєднати приємне з корисним – відпочити та задонатити на підтримку армії.

Першим здолав дистанцію у 10 кілометрів Олег Цибін. Він пробіг її за 32 хвилини 45 секунд. До Тернополя приїхав з Одеси. Професійно легкою атлетикою займається вже 14 років.

– Мій учень з Хмельницького розповів про цей захід і запропонував поїхати разом. А чому б ні? По-перше, такі забіги об’єднують наш український народ. По-друге, стартові внески передають на потреби ЗСУ. Наразі кожен донат важливий, адже їхня кількість значно зменшилась і зібрати на автівку, дрон чи інше обладнання стає важче. Тому ми сьогодні тут, – розповідає Олег Цибін.

А ось Микола Шевчук з Рівного став переможцем, здолавши дистанцію в п’ять кілометрів. Він разом із командою приїхали на забіг з Рівного. Легкою атлетикою займається вже вісім років, але і досі вважає себе аматором.

– Додому з призовим місцем повертаюсь не тільки я. Дівчина з нашої команди пробігла 10 кілометрів і посіла друге місце. Дякую за організацію, своїм результатом я задоволений, але вважаю, що завжди є до чого прагнути, – каже пан Микола.

Першим дистанцію у два кілометри серед чоловіків подолав Сергій Лесковець. Йому вистачило сім хвилин 43 секунди.

Любов до спорту змалечку

Взяли участь у забігу і найменші учасники. Дехто прийшов на забіг усією сім’єю. Діти різного віку подолали дистанцію у 100 та 200 метрів, але не змагались за першість. Перед початком провели руханку і побігли.

Найменші учасники подолали дистанцію разом з батьками. Дітям вручили пам’ятні медалі та солодкі подарунки від спонсорів. 

Окрім Тернополя, благодійні забіги планують провести і в інших містах України. Зокрема, у червні організатори чекають на вас у Вінниці, у вересні – Черкаси, а в жовтні – Ладижин.

Читайте також:

Спортсмен з Вишнівця представить Україну на чемпіонаті Європи з вільної боротьби

Юні санкарі з Тернопільщини здобули медалів на Чемпіонаті України

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up