У Тернополі відійшов у вічність заслужений педагог

У Тернополі відійшов у вічність заслужений педагог

Панахида відбудеться сьогодні, 11.10, о 19.00 год. у Будинку печалі на вул. Микулинецькій.

Відійшов у вічність Заслужений працівник освіти України, доцент кафедри менеджменту освіти Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Антон Йосипович Романюк.

Сумну звістку в соцмережі повідомляють освітяни з Тернополя.

- Друзі, і знову сумна звістка - помер колишній начальник обласного управління освіти Романюк Антон Йосипович. Панахида відбудеться сьогодні, 11.10, о 19.00 год. у Будинку печалі /вул. Микулинецька/. Іванчик В. І., Герасименко І. А. та я висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким. Сумуємо разом з вами... Вічна пам'ять і Царство небесне... Хай спочиває з миром...- написала колишня директорка школи №10 Тамара Бутусова.

Відео дня

Романюк Антон Йосипович – Заслужений працівник освіти України, доцент кафедри менеджменту освіти Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти.

Нагороджений орденами: "Трудового Червоного Прапора", "Знак Пошани", медалями: А. С. Макаренка, Н. К. Крупської, "Ветеран праці", " Відмінника народної освіти України", "Отличник народного образования СССР", багатьма грамотами союзного та республіканського міністерств освіти і органів місцевого самоуправління України. Науковий керівник серії науково-методичних посібників "На допомогу менеджеру освіти" (8 книг), автор понад 30 науково-методичних публікацій.

Народився 19.09.1936 р. в селі Боднарівка Чемеровецького району Хмельницької області.

Закінчив Гусятинську середню школу 1954 р., фізико-математичний факультет Кременецького педінституту 1963 р., аспірантуру інституту загальної педагогіки АПН СРСР (Москва) – 1987р.

Трудову діяльність розпочав вчителем фізкультури у школах Гусятинського району Тернопільської області у 1954 р.

В 1955-58 роках проходив службу в армії.

У 1958-59 н. р. працював вчителем математики та фізики в Гусятинському районі Тернопільської області, навчаючись на заочному відділенні Львівського національного державного університету ім. І. Франка.

У 1959 р. перейшов на стаціонарне навчання до Кременецького педінституту і закінчив фізико-математичний факультет у 1963 р. Після закінчення Кременецького педінституту був призначений заступником директора Гримайлівської загальноосвітньої школи-інтернату, незабаром став її директором.

Кар’єрний шлях по службі розпочався із січня 1966р. завідувачем Гусятинським райвно, а з червня 1977 р. – завідувач (начальник управління) Тернопільського управління освіти і науки, заступник голови облвиконкому.

Після виходу на пенсію з 1997 року – доцент, завідувач кафедри менеджменту освіти Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти.

Саме на посаді завідувача райвно проявився організаторський талант і характер невпинного трудівника, відданого справі освіти, висококваліфікованого педагога, обдарованого управлінця. За час управління освітою в області помітно зріс рівень професіоналізму науково-педагогічних кадрів та знання учнів шкіл району, про що засвідчували підсумки обласних та республіканських олімпіад.

Разом із органами місцевого управління вдалось привернути увагу виробничих колективів та громадськості щодо зміцнення матеріально-технічної бази, яка протягом 10 років була практично оновлена повсюдно. Гусятинський район виборов призові місця у Всесоюзному змаганні, став учасником ВДНГ з організації освіти (Москва).

Поряд з цим Антон Йосипович постійно працював над підвищенням свого науково-педагогічного та управлінського рівня. Він був позаштатним співпрацівником НДІП України (Київ), за цей час вийшло декілька статей науково-педагогічного та  управлінського рівня.

У практиці роботи керівника системи освіти області було зроблено акцент на підвищення управлінського рівня директора школи, постійного зростання професійної підготовки інспекторсько-методичного апарату, що навіть в умовах командно-адміністративної системи, якщо не було визначальним, то важливим важелем поступу вперед.

За час роботи зростала увага та вимогливість до вчителя, як центральної фігури в освіті. Вдалось привернути директивних органів до інтелектуального росту вчителя, поліпшення умов праці та проживання. В області серйозно активізувалась робота органів управління на місці щодо обладнання навчальних кабінетів, будівництво квартир на селі, виділення їх у міських населених пунктах. Поряд з цим вдалось домогтися значного покращення в об’єктивному оцінюванні знань учнів, велика робота велась над всебічним розвитком випускника української школи.

Це дало позитивні наслідки – область в галузі освіти увійшла в число провідних областей республіки.

Особливо важливо відмітити, що особисті погляди і тверда позиція керівника системи освіти допомогла уникнути русифікації україномовних шкіл області в умовах шаленого наступу.

Харизма та перспективність мислення управлінця позначились на практичних справах організації освіти:

  • з метою докорінного піднесення рівня підготовки педкадрів початкової ланки освіти, як основи основ, було докорінно зміцнено навчально-матеріальну базу Чортківського та Кременецького педучилищ;
  • спільно з ректоратом Тернопільського педінституту вперше організовано підготовку вчителів початкового навчання з додатковою спеціальністю музики, образотворчого мистецтва тощо;
  • для суттєвого поліпшення роботи з педагогічними кадрами було заново побудовано приміщення для навчання, проживання і оздоровлення курсантів інституту післядипломної педагогічної освіти, де вперше на Україні (1983р.) організовано санаторій-профілакторій "Освітянин".

Освіта області постійно орієнтувалась на вирішення ряду перспективних питань, зокрема:

  • створено міцну навчально-матеріальну базу (НВК і міжшкільні майстерні) для первинної професійної підготовки учнів (охоплено 100% старшокласників);
  • разом з ректоратом педінституту було організовано вперше  в Україні фізико-математичний ліцей;
  • ще до прийняття закону України Про освіту організовано Бучацький історико-філософський колегіум;
  • сформовано нормативно-правову базу організації Бережанського аграрного коледжу, сьогодні – це аграрний інститут КНАУ;
  • в числі перших на Україні відновлено роботу Тернопільської Української гімназії.

Як керівник, менеджер, педагог Антон Йосипович постійно працював над ростом свого професійного та інтелектуального рівня. З перших днів, працюючи на посаді доцента, а згодом  – завідувача кафедри менеджменту освіти, з власної ініціативи вжив самих дієвих заходів щодо створення науково-методичної бази з проблем сучасного менеджменту.

В числі небагатьох інститутів післядипломної освіти за ліцензією МОН було здійснено набір і випуск групи працюючих керівників освіти і резерву за фахом "Менеджер організації" спеціалізація "Менеджер освіти".

Чимало зусиль було прикладено до організації кафедри менеджменту освіти, яка за рівнем кадрового забезпечення та результатами науково-педагогічної роботи здобула сьогодні достатньо високий імідж серед аналогічних кафедр обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та педагогічної громадськості області.

Особиста участь у міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях всеукраїнського значення, робота у комісіях МОН щодо науково-педагогічного обґрунтування ряду нормативно-інструктивних матеріалів, організаторська роль щодо науково-педагогічного росту працівників кафедри, постійна ініціатива в організації та забезпеченні високого науково-педагогічного рівня роботи експериментальних педагогічних майданчиків із керівниками та резервом, ініціатива та безпосереднє науково-педагогічне керівництво групою науковців і практиків освіти дали змогу започаткувати видання серії навчально-методичних посібників "На допомогу менеджеру освіти" (8 книг), яка здобула достатньо високий імідж серед науково-методичних працівників та керівників-практиків системи освіти України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Богдан Богданович

    Горіти тобі в пеклі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up