Партнер рубрики Події

У Тернополі відкрили виставку церковних раритетів з нагоди 250-ліття коронації Почаївської ікони

У Тернополі відкрили виставку церковних раритетів з нагоди 250-ліття коронації Почаївської ікони

Виставкою церковних раритетів розпочали відзначення 250-ліття коронації Почаївської ікони. З нагоди цієї історичної події в області запланована низка заходів.

Відкриття виставки «Почаївський монастир в історії греко-католицької Церкви» відбулося 26 вересня в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Подія стала початком низки заходів з нагоди 250-ліття коронації ікони Почаївської Богородиці. На виставці представили експонати унійної доби монастиря 1712-1831 років.

Про це повідомили в Теронпільсько-Зборівські єпархії УГКЦ.

Чим особлива подія коронації Почаївської ікони

Подія коронації Папою Римським Климентом ХІV Почаївської ікони у 1773 року стала епохальною для нашого народу і Церкви, «вона стала новим відліком у розумінні того, ким ми є, як народ, які ми маємо цінності, чим ми живемо і що для нас є важливим. Коронація ікони означала не просто відзнаку, визнання чудотворності (через підтвердження чудес, які відбувалися завдяки молитві перед іконою), а насамперед означала духовну зрілість нашого народу, означала, що Пресвята Богородиця у нашому народі є знаною, любленою, це було наче Її визнанням нашого народу, — зазначив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк.

Відео дня

Виставка стала початком святкування 250-ліття коронації Почаївської ікони, яке цими днями проводить провінція Найсвятішого Спасителя Василіянського Чину Святого Йосафата в Україні, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ, Інститут історії Церкви Українського католицького університету за підтримки Тернопільської обласної військової адміністрації, Тернопільської обласної ради. Вона продовжиться у Зарваниці, де будуть представлені експонати, наявні на Тернопільщині та привезені з різних куточків України.

З урочистої нагоди єпископ подарував музею пам’ятну медаль, яка була викарбувана з нагоди 250-ліття коронації ікони з гербом Римського Папи Климента та Успенського Собору XVIII століття (зворотня сторона).

Що цікавого буде на конференції

Виставка стала преамбулою до Міжнародної наукової конференції «Почаївський феномен: василіянський монастир Успіння Пресвятої Богородиці в історії та культурі України». Нагадуємо, що конференція триватиме з 28 по 30 вересня в Марійському духовному центрі «Зарваниця». Її мета —  розвінчати міфи доби російської імперії та відкрити достовірні факти історії українського Почаєва, зокрема унійного періоду.

Участь у конференції візьмуть науковці, священнослужителі, монахи, митці з різних куточків України та з-за кордону.

У рамках заходу заплановані: ️

  • робота 5 очних та однієї он-лайн секції; ️
  • видання ґрунтовного наукового збірника; ️
  • створення каталогу почаївських видань у колекціях Тернопільської області; ️
  • огляд унікальної виставки почаївських старожитностей з музеїв, архівів, бібліотек і приватних колекцій Дрогобича, Львова, Острога, Рівного, Тернополя, а також парохій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, що тернополянка зібрала колекцію копій чудотворних ікон світу та України.

 

Читайте також:

Почаївська ікона зцілила хлопця у Канаді

Міліція з'ясувала джерело чуток про вивезення ікони з Почаєва

Тернополянка зібрала колекцію копій чудотворних ікон світу та України

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Włodzimierz Romaniuk

    Після поразки повстання 9 червня 1832 р. папа Григорій XVI засудив вибух повстання як повстання проти «законної влади влади».
  • Włodzimierz Romaniuk

    Експонати доби окупації

keyboard_arrow_up