Партнер рубрики Події

У Тернополі заклали «Алею єднання»

У Тернополі заклали «Алею єднання»

Відтепер у Тернополі є «Алея єднання», яку висадили переселенці зі Сходу України та Криму спільно з місцевими жителями в рамках проекту «Файне єднає». 20 саджанців катальпи  бігнонієподібної ростимуть біля Літака.

 

Щоб зробити Файне місто ще кращим, а також для того, щоб залишити свій слід і вкоренитися тут, переселенці з Донецької та Луганської областей, а також Криму, спільно з тернополянами 30 жовтня висаджували дерева біля Літака. «Алею єднання» заклали з метою інтеграції та об’єднання внутрішньо переміщених осіб та членів громади м. Тернополя.

Попри холодний вітер, дощ та мокрий сніг, майже два десятки людей взялися за лопати. Працювали активно і дуже оперативно. Дехто прийшов із дітками, тож довелося квапитися, щоб малеча не застудилась.

Відео дня

Олексій Павлінський родом із Луганська. Коли розпочалася війна разом зі своєю сім’єю переїхав у Київську область. Там вони мешкали у приміщенні дитсадка, яке пустувало 13 років. Та через два роки на стінах з’явився грибок. У маленького сина почалася алергія. Тому пан Олексій із дружиною та двома дітьми півроку тому перебралися до Тернополя. Тут вже облаштувалась його мама та сестра, тож тепер вся родина об’єдналася. 

Переселенка із Луганської області Олена Дерій каже, що рік жила в Тернополі і не знала тут нікого, крім рідні. Із земляками зі Сходу України познайомилась завдяки заходам, які організовує ініціативна група переселенців. Нове коло знайомств розширила завдяки курсам української мови, Колл-центру, проекту «Файне єднає». Щоб не думати про пережите, жінка захопилась рукоділлям. Пані Олена сама родом із Хмельниччини, проте більшу частину життя прожила на Луганщині, звідки походить її чоловік. Подружжя мало там власне кафе, проте через війну довелося шукати щастя деінде. У Тернополі прижилися, місто стало рідним. Донька тут вийшла заміж і переїхала жити до чоловіка у Рівне.

Лариса Прус прийшла садити дерева разом зі своїм чоловіком Олександром. Вони переселенці з Донецька. Там працювали на заводі.  Зараз уже на пенсії. Першого січня 2015 року переїхали у Тернопіль. Це місто обрали випадково. На вокзалі тоді стояло два потяги – «Харків-Дніпропетровськ» і «Харків-Ужгород». Сіли в перший. Тернопіль сподобався, оскільки це спокійне місто, до того ж житло не дуже дороге. Зараз родина мешкає на масиві «Східний», тому жінка каже, що доглядатиме за деревцями.

Донька Лариси Прус – Юлія у Донецьку працювала у бібліотеці, в Тернополі теж займається цією ж справою. Стверджує, що залюбки долучилась до даного проекту. Тернопіль їй дуже подобається, тому їхати звідси не збирається.

Представник громадської організації «Луганська правозахисна група», керівник Колл-центру переселенців, ініціатор соціальних проектів для постраждалих від збройного конфлікту Яна Шкуратова прийшла садити катальпи разом із чоловіком та двома синочками. Були тут і її мама та брат. Щоб подякувати землякам за підтримку, пані Яна напекла пиріжків із капустою, якими пригощала усіх. А переселенка зі Станиці Луганської Віра Герасіменко принесла з собою термос із гарячим чаєм.

Катальпи разом із переселенцями висаджували і працівники Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, на базі якої реалізовується проект «Файне єднає». До речі, «Алея єднання» є його частиною. Ярослав Іванків каже, що радий долучитися до такого починання.

Після того, як дерева посадили, всі учасники сфотографувалися на згадку біля пам’ятної таблички, яку встановили на початку «Алеї єднання». Переселенці зі Сходу України спільно з представниками Тернополя вкотре довели, що Україна – єдина країна, що Схід і Захід разом.

До речі, закласти алею вдалося завдяки проекту «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення в Україні» від Міжнародної організації з міграції та Європейського Союзу, а також активній підтримці Управління житлово-комунального господарства, блогоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Helga Soloha

    Незважаючи на дощ усі бажаючи прийшли і зробили велику справу
  • Piter Savka

    Єднання з ким ? З Надалом ?

    Helga Soloha reply Piter Savka

    а при чому тут Надал? Організатором є МОМ і переселенці, до Надала ніякого відношення ні має! А місцева влада нічим не допомагає цім людям

    Piter Savka reply Helga Soloha

    Хай їм Янукович допомагає

    Helga Soloha reply Piter Savka

    і вам теж хай він допоможе
  • Розорвать Лопнуть

    Надіюсь ті дерева там і будуть рости, прикрашати наше місто. І їх, ніяка сволота не викорчує черговою забудовую, чи реконструкцією. Бо в нас таке можуть.

    Piter Savka reply Розорвать Лопнуть

    100% викорчує. Ти де живеш ???  Я вже казав то давно. Біля кохного дерева закопувати три металеві штирі і обгородити колдючим дротом який в свою чергу приварити. Коли дерево підросте, демонтувати. Іншого недано

    Helga Soloha reply Piter Savka

    кому потрібно то робити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up