У Тернополі зареєстровали сибірку: в зоокутку парку «Топільче» загинув інфікований поні

У Тернополі зареєстровали сибірку: в зоокутку парку «Топільче» загинув інфікований поні

Спеціалісти Держпродспоживслужби проводять епізоотичні заходи.

Вночі з 27 на 28 вересня 2021 року в зоокутку  парку «Топільче» комунального підприємства «Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» (м. Тернопіль) загинув поні, про що 28.09.2021 року було повідомлено в Тернопільську міську лікарню ветмедицини.

На місце події виїхали спеціалісти лікарні та Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

В ході розтину трупа тварини виявлено ознаки пневмонії, гастроентериту та лімфаденіту, а збільшення та заокругленість країв селезінки викликало підозру на сибірку, повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Відео дня

Спеціалістами відібрано проби селезінки, печінки, серця та лімфовузлів і направлено у Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сибірку. Труп тварини було вивезено у спеціально визначене місце і піддано вилученню методом спалювання, про що складено відповідний акт і проведено фотозйомку. Перегорілі останки захоронено, а місце захоронення і транспорт, яким перевозився труп, були дезінфіковані.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001944 п.м./21 від 01.10.2021 р. Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановлено захворювання сибіркою. Патологічний матеріал для підтвердження діагнозу передано до державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (місто Київ), який 04.10.2021 року підтвердив діагноз.

2 жовтня 2021 року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради, яким накладено карантин на зоокуток та затверджено план заходів. Тварин, які утримуються у зоокутку, піддано клінічному огляду та термометрії і вимушено провакциновано від сибірки.

Станом на 4 жовтня триває спостереження за здоров’ям тварин. Спеціалістами ветеринарної медицини вживаються заходи згідно з планом. За контактними особами здійснюється медичне спостереження.  

ДОВІДКА

Сибірка —  (міжнародна назва цієї хвороби а́нтракс — від грец άνθραξ — «вугілля») — гостре зоонозне інфекційне захворювання, що перебігає в людей найчастіше з ураженням шкіри з утворенням специфічного карбункулу, набряку та регіонарного лімфаденіту на тлі гарячки та інтоксикації, рідше з ураженням легеневої, кишкової систем і генералізацією процесу. 

Назву хвороба в світі отримала від схожості забарвлення чорного різновиду вугілля — антрациту — і центральної зони сибіркового карбункулу. В Україні ще використовують, в тому числі і в офіційних медичних документах, стару назву «сибірка», що мала поширення в країнах колишнього СРСР.

Читайте також Ми з'ясували, чому поні та буйволи із «Зоокуточка» увечері по Тернополю гуляли. Хто не впильнував?

У зоокутку Тернополя виявили пташиний грип: що заборонено?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач52

    Вчора буйволи гуляли на дружбі)))

keyboard_arrow_up