Партнер рубрики Події

У Тернополі знову протестують проти московського патріархату: активісти вийшли на мітинг 13 квітня

У Тернополі знову протестують проти московського патріархату: активісти вийшли на мітинг 13 квітня
  • Молодь напередодні Великодня вийшла під стіни храму собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Як завжди просять у священників відмовитися від московського патріархату.
  • Найцікавіше з мітингу розповідають журналісти «20 хвилин».

У перші дні учасників акцій не пускали до храму. Священники зачиняли браму, аргументуючи тим, що активісти можуть завдати шкоди майну релігійної установи. Після кількох розмов двері храму відчинили і зараз кожен учасник мітингу може прийти та долучитися до служби.

До храму молодь не заходить, а ось біля брами влаштовує мирні акції. Традиційно вони приносять плакати, полотна та іграшки у червоній фарбі. Таким чином хочуть звернути увагу вірян та священників до кількості загиблих українців через війну, що розпочала росія.

Відео дня

16.30 Учасники мітингу проти московського патріархату вже зібралися під брамами храму. 

Вони виконали Державний Гімн України та вже встигли посперечатися з вірянами.

16.44 Всіх вірян, які заходять на територію храму, проводжають вигуками «Ганьба». 

Віряни не хочуть йти «коридором сорому», що зробили мітингувальники. Вони намагаються потрапити до церкви іншими шляхами.

17.04 Активісти вшановують пам‘ять загиблих захисників під час війни. Слава Україні! Героям Слава! Пам‘ятатимемо вічно. 

17.39 Учасники мітингу виконують українські пісні. 

Таким чином мітингувальники хочуть нагадати про важливість любити та не забувати про культурну спадщину нашої держави.

18.08 Учасники мирної акції розправили біля дверей храму українські прапори. Слава Україні!

Що кажуть в церкві?

Нагадуємо, після чергового мітингу журналісти «20 хвилин» спілкувалися з вірянами кафедрального собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Ми запитали в людей їх ставлення до акцій, що систематично тривають під стінами храму.

Здебільшого люди взагалі відмовлялися говорити з нами, аргументуючи тим, що церкву та прихожан зроблять винними. Проте нам вдалося все ж таки поговорити з двома людьми. Вони одразу попередили, що говоритимуть особисто з нами і не бажають, щоб їх знімали на камеру.

Тернополянин Василь вже 20 років поспіль є вірянином даного храму. Під час розмови нас переконує, вони моляться за Україну і чітко розуміють, хто творить справжнє зло на наших землях.

— У мене зараз на війні син та племінник. Ось мені днями надсилав фото як приліт був поряд з ним. Дякуючи Богові, залишився живим. А син мій був поранений, зараз вже повернувся на фронт. Вони захищають нашу Україну, а ми молимося за нашу Україну, а ці люди стоять і кричать ось так «Ганьба». Для чого вони це роблять? Ми ж один український народ. Ми 12 квітня відправляли паски та бензопили хлопцям на фронт. За яку росію може йти мова? Ми молимося навколішках за Україну, за наших воїнів. Якщо ви маєте сумніви, то просто прийдіть до церкви і ви самі це побачите. Ми хочемо, щоб у нас була Перемога України. А це якесь нагнітання йде від молоді. Не можна так йти проти Бога, зараз треба єднатися, — наголосив чоловік.

Серед вірян помітили і пані Ганну. Зі слів жінки, вона переселенка з Донецька. У Тернополі живе від березня 2022 року. До цього храму ходить свідомо, аби помолитися за мир та спокій в Україні.

— Я думаю, в кожному храмі є добрі і погані люди. Особисто я не можу говорити за кожного, бо кожен має сам відповідати за свої думки, гріхи та вчинки. Це мій храм, я його люблю. Я не можу його кинути в такий важкий момент, це буде дуже нечесно. Також я не можу кинути свою Батьківщину у такий складний час. Я ходжу сюди до Господа і проти того, щоб все настільки радикально зараз змінювали. Кожен має вибирати свій шлях, бо в нас демократична держава. росія – зло, я це розумію. Господь живе в душі кожної людини і кожен буде відповідати за свої вчинки. Можливо, є люди, які іншої думки про росію, але я відкритої пропаганди тут не бачила, —  каже пані.

Попри службу, свій час журналістам приділив і отець Степан Балан. Ми попитали, чому мітингувальників одразу не впустили до храму, чи підтримують в церкві Україну та наших воїнів.

— Ми ставимося до цих мітингів з розумінням і водночас з болем. Мітингувальники мають право на свою думку, на свої погляди. Але не таким чином і не з такими звинуваченнями. Їх акція побудована на неправді і мені це болить. Ми УПЦ і ми не маємо відношення до московського патріархату. Наша церква належить українському народові. Ми разом молися за мир, за військо і всебічно допомагаємо. Шкода, що молоде покоління так ввели в оману і вони такі агресивні. Я багато раз з ними спілкувався, і документи показував. А вони далі кричать, таке враження, що це хтось їм сказав це робити. Якщо вони хочуть прийти до храму, то нехай, ми раді всім. Тільки щоб не з агресією, щоб з добрими намірами, — каже отець Степан.

 

Читайте також:

Громада села Бодаки офіційно відмовилась від московського патріархату

Майже пів тисячі правоохоронців забезпечуватимуть правопорядок в Тернопільській області на Великдень

Графік Богослужінь на свята і освячення пасок у тернопільських храмах

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач35

    Скільки ще ці малі безумці будуть тероризувати Тернополян? Цирк просто якийсь,страстний тиждень а вони біснуються

    Valeriy K reply Читач35

    Ботяра35, погано закінчиш, ніхто тебе і не згадає.

    Sana Go reply Читач35

    Нема чого ходити до москальської церкви. Якщо це, як ви кажете  українська церква, то чого її московити так підтримують? чого Онуфрій ваш має московський паспорт? чому знаходять в церквах і монастирях мп, в Почаївській лаврі і в Києво Печерській матеріали і книжки ворога? чому  ваші священниики не моляться українською мовою, а староцерковною але з московськими словами? Чому би вашим прихожанам не бути справді українцями а не посібниками ворожих деструктивних сект, де закликають вбивати наших воїнів і людей?

keyboard_arrow_up