У який день цьогоріч відзначатимуть свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня?

У який день цьогоріч відзначатимуть свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня?

Багато вірян нині цікавляться, у який день цьогоріч відзначатимемо свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня?

Коротка відповідь проста, повідомляє Православна Церква України: 19 грудня.

Довге пояснення наступне:

Відео дня

— Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року, — йдеться у повідомленні:

  • 19 грудня – вшановуємо святителя Миколая Чудотворця
  • 7 січня – Різдво Христове
  • 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого
  • 19 січня – свято Хрещення Господнього

Водночас, враховуючи всі обставини (зокрема війну) та суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня.

Також, у разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння, через єпархіальні управління до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар.

Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати.

А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях.

Довідка

 Хто такий Святий Миколай? Це – реальна людина, яка завдяки своїм вчинкам була канонізована до лика святих, повідомляє Інститут просвіти.

 Традиція святкування Миколая із подарунком, який він залишав дітям під подушкою чи в шкарпетці, прийшла до України із Заходу і особливо була популярна на теренах Західної України. Переважно завдяки Греко-Католицькій Церкві. Хоча, скажімо, до 1863 року в Києві також був досить великий вплив польської культури. Тож ті ж самі Варварки і Миколаї виникали в місцях співіснування різних культур.

Цього дня влаштовувалася гостина, після якої всі весело з піснями їздили на санях довкола села. Дітям дарувалося особливе печиво – миколайчики.
А наприклад, на Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю та узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди. На Поділлі цього дня чекали “полазника” — чоловіка, який першим зайде до хати, що віщувало багатство й щастя впродовж року.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Тернополі не будуть встановлювати головну ялинку міста, натомість на Театральному майдані діятиме резиденція та буде Різдвяна шопка.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (87)
  • Natali Kutran

    Кожен день одне те саме, свята, свята ,святкування, ялинка якого кольору і росту, а я хочу знаєте яке свято,щоб закінчилася війна і настав мир  і спокій..Всі хочуть свята, але є люди що навіть хліба не бачуть святого, а вам всім тут свято подавай і сваряться тут за свята. Богу краще моліться щоб скоріше закінчилось те жахіття і спокій настав.
  • Galyna Borovyk

    6 грудня
  • Даша Савків

    19грудня
  • Світлана Гейна

    Як на мене,то дурні запитання. Зміни будуть після Різдва,якщо будемо всі загалом святкувати 25 грудня.

keyboard_arrow_up