Партнер рубрики Події

Учасник проекту "13 шефів" пригощав гостей качкою з блакитним сиром та морозивом з базиліку

Учасник проекту "13 шефів" пригощав гостей качкою з блакитним сиром та морозивом з базиліку
  • Друга вечеря гастрономічного проекту "13 шефів" у Тернополі пройшла 20 червня.
  • Цього разу гостей приймав шеф-кухар ресторану "Водограй", який приготував особливу вечерю.

 

Нагадаємо, проект "13 шефів" у Тернополі стартував 30 квітня. Участь у ньому беруть сім тернопільських закладів, шеф-кухарі яких готуватимуть особливі вечері. Першу вечерю та атмосферний вечір готував шеф-кухар крафт-пабу Le Rock. 

Ідея організувати такий проект, як розповідає засновник Андрій Валовий, виникла у жовтні 2015 року. Він з колегами хотіли створити проект, який об’єднуватиме шеф-кухарів.

Як розповідає керівник проекту “13 шефів. Тернопіль” Вікторія Процюк, після першої вечері учасники почали більше спілкуватись між собою, ділитись досвідом, співпрацювати. 

На вечерю приїхали і учасники львівського проекту "13 шефів". В рамках проекту шеф-кухарі можуть їздити в гості в інші міста до інших шеф-кухарів. На одну з вечерь до Львова у травні їздила учасниця тернопільського проекту - шеф-кухар Галина Біда.

- У них було більше гостей, десь більше сорока людей, - каже пані Галина. - Були і з Чехії, якщо не помиляюсь. Найбільше на тій вечері мене вразив і запам'ятався борщ-пюре з козячим сиром. Закуска була смачна з м'ясом. Вражень у нас дуже багато. Ми від кожної вечері отримуємо задоволення. 

У меню ресторану "Водограй" було п’ять позицій. Як кажуть організатори, така кількість рекомендована для сет-меню. 

- Це нові страви, в нашому меню їх немає, - каже шеф-кухар "Водограю" Андрій Гаврилюк. - Концепція цього сету в сезонності та актуальності продуктів. Тут те, що є на ринках Тернопільщини. Зараз один з найбагатших сезонів, бо все молоденьке, зелененьке. Для вибору напоїв для вечері виділили день, їх один за одним пробували дегустатори.

Качка з дорблю

Першою стравою був салат з качиної грудки, смородиновим соусом, міксом овочів, сиром дорблю в конжутній паніровці та карамелізована морква. 

- Дуже цікаве поєднання, я таке куштую вперше, - каже юрист Вікторія Лесняк. - Качка мені дуже сподобалась, була смачна скоринка. Вона добре просмажена. І ще сподобався сир у паніровці. Соус, можливо, трохи зарідкий, але загалом було смачно. Щодо напоїв, то для мене вони заміцні.

Гороховий крем-суп

Другою стравою був крем-суп з молодого горошку з беконом. Враження і думки стосовно крем-супу гостей розділились. Одні казали, що це більше пюре, а шеф-кухарю Віталію Гуралевичу сподобалось. 

- Це крем-суп, вершки або масло в ньому є, все добре, - каже Віталій Гуралевич. - Це страва шеф-кухаря, яку він робив на власний розсуд. Тут не можна говорити про те, щоб щось забрати чи добавити. Має бути, як шеф задумав, головне, щоб смачно було. А це смачно. 

Сподобався суп і шеф-кухарю Papa Loci. Чоловік каже, що дуже просто, але дуже смачно. 

Щука з соусом

Своїм гостям шеф-кухар "Водограю" запропонував щуку з шпинатно-м'ятним мусом.

- Подача мені сподобалась. Якщо говорити про локальність, то ця страва не зовсім є такою, - каже бренд-шеф зі Льовова Артур Туманян. - Соєвий соус підтягнутий крохмалем, з конжутом - це смачно. Але соєвий соус в Україні, на скільки я знаю, не роблять. Виглядає круто, але шеф-кухар не довів до смаку мус зі шпинатом і м'ятою. Не вистачає солі, спецій. Рибка суха. І є такий ньюанс, як холодна тарілка. Поки страву донесли до гостей, вона вже охолола. Посуд потрібно підігрівати.

Каре ягняти з овочами

Після щуки гості смакували каре ягнати з соусом песто, запеченою картоплею, часниковим соусом та овочами. Як розповів шеф-кухар "Водограю", спершу мало бути інше м'ясо, але йому зателефонували знайомі і запропонували ягня. 

- Мені не вистачило трішки смаку, - каже Олександр Далецький. - Як на мене, то забагато соусу песто, він перебивав смак м'яса.  Але загалом, страва була зібраною, цілою. Якщо оцінювати за десятибальною шкалою, то це дев'ять. 

Чоловік каже, що після першої вечері у нього додалось багато роботи. З того часу він придумав та запровадив три нових страви. 

Морозиво з базиліку

Десерт - морозиво з соленим шоколадом. Як каже шеф-кухар закладу, він завжди хотів спробувати це зробити, а тепер мав чудову нагоду. Такий десерт гостям вечері сподобався, але було трохи критики щодо шоколадної мисочки, в якій подавали морозиво. 

- Морозиво - смачне, але дуже багато питань до шоколаду, - каже фуд-блогер Наталі Литвин. - Очевидно, що шоколад незатемперований, налитий дуже грубо. Порушена технологія приготовування. Його неможливо було розрізати чи проколоти. Якщо вони вміють робити смачне морозиво, то думаю, що могли б подати його з чимось іншим. 

Загалом від вечері Наталі Литвин отримала позитивні емоції. Як каже дівчина, шеф-кухар старався, страви були непоганими, але йому варто ще набиратись досвіду.

На кухні через бабусю

Як каже шеф-кухар "Водограю" Андрій Гаврилюк, від участі в проекті лише позитивні емоції, бо це важливий досвід.

- Це можливість попрацювати з провідними шеф-кухарями ресторанів Тернополя, рестораторами, - каже чоловік. - Можна навчитись безліч різних речей. Кожен шеф, заклад має свою концепцію і ми ділимось досвідом. 

В кулінарії тернополянин Андрій Гаврилюк уже років десять. Має освіту кухаря 5-ого розряду. Спершу в 16 років працював офіціантом, потім барменом, а пізніше кухарем. Шеф-кухарем працює третій рік. Зайнятись кулінарією, як жартує чоловік, вирішив через бабусю, яка завжди йому казала, щоб він йшов на кухню, бо ніколи не буде голодним. 

Доповнили меню

Шеф-кухар Papa Loci, який приймав першу вечерю, розповів, що з того часу в меню Le Rock уже не раз вносили корективи. Змінював шеф-кухар і рецептуру тих страв, як готував для особливої вечері.

- Ми вже тричі змінювали меню, намагались щось придумати, доробити, - каже Papa Loci. - Найкраще ми вже внесли, але все одно постійно щось придумуємо і доробляємо. Щоб наша американська кухня була і цікавою, і більш доступною для нашого гостя. 

Шеф-кухар радіє, що познайомився з новими цікавими людьми. Розповідає, що отримує запрошення в інші проекти для кухарів. 

Під час гала-вечері проекту "13 шефів", яка відбудеться наприкінці року у Львові, нагородять шість закладів у тій номінації, в якій вони себе показали найкраще.

Як кажуть організатори, після гала-вечері проект не завершиться, адже він покликаний об’єднати шеф-кухарів. Проект розвиватиметься і з часом стане якісною відзнакою для закладів та шеф-кухарів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up