Партнер рубрики Події

Тернопіль потрапив у "червону зону". З 1 серпня нові правила карантину: що потрібно знати?

Тернопіль потрапив у "червону зону". З 1 серпня нові правила карантину: що потрібно знати?
  • З 1 серпня починають діяти нові правила адаптивного карантину, за якими всі регіони України поділятимуться на чотири зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону.
  • В залежності від епідеміологічної ситуації, на окремих територіях, у районах, містах «червоної» зони будуть ухвалюватися окремі рішення.
  • Тернопіль - у червоній. Відповідно, уже з 3 серпня знову можуть закрити кафе та ресторани, спортзали, а також скасувати роботу громадського транспорту. Чого чекати? Журналісти "20 хвилин" звернулися за коментарями.

З 1 серпня набуває чинності постанова «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідно до документа, адаптивний карантин в Україні продовжений до 31 серпня 2020 року.

Залежно від епідеміологічної ситуації всі регіони буде поділено на декілька зон: зелену, жовту, помаранчеву і червону за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19. При цьому критерії для розподілу регіонів на чотири зони залишаються незмінними. Залежно від показників вживатимуться заходи з послаблення чи посилення карантинних обмежень в окремо визначених регіонах.

Відео дня

За результатами засідання Центральної комісії ТЕБ та НС 31 липня три регіони визначені за рівнем поширення COVID-19 як червоні зони: по одному у Волинській, Тернопільській та Чернівецькій області.

До помаранчевої зони віднесені 10 регіонів: 2 – у Волинській, 4 – у Львівській, 2 – в Івано-Франківській та 2 – у Тернопільській областях.

До жовтої зони потрапили 40 регіонів.

Світлина від Міністерство охорони здоров'я України.

 

Світлина від Міністерство охорони здоров'я України.

Зелена зона передбачає:

— перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;

— проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів;

— кінотеатри із заповненістю на 50%;

— перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Жовта зона (+ обмеження зеленої), забороняється:

— відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Помаранчева зона (+ обмеження жовтої), забороняється:

— діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;

— діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час;

— планові госпіталізації в лікарнях;

— спортзали, фітнес-центри, заклади культури;

— прийом нових змін в дитячі табори;

— обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Червона зона (+ обмеження помаранчевої), забороняється:

— робота громадського транспорту;

— відвідування закладів освіти;

— діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Голова МОЗ розповів і про перетин кордонів між зеленою та червоною зоною.

Перетин кордону: з країн «зеленої зони» – потрібен тільки страховий поліс. Для країн із «червоної зони» – потрібен поліс + самоізоляція на 14 днів або ПЛР-тест.

"У червоній зоні буде обмежено рух транспорту - міського, міжміського. Будуть встановлені відповідні пости на перетині з зеленої до червоної зони. Ми зараз робимо це на рівні територіально-адміністративних одиниць - це або місто, або район", - зазначив міністр.

Регіоном із значним поширенням COVID-19 вважається регіон, в якому наявна одна з таких ознак:

1. Завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить більш як 50 відсотків;

2. Середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів;

3. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11 відсотків;

4. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить більш як 10 відсотків.

5. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 застосовується у разі реєстрації більше восьми випадків на 100 тис. населення сумарно за останні сім днів.

— Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається за поданням головного державного санітарного лікаря регіону.

— Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий за умови, коли 5 днів поспіль там спостерігаються зміни одного із визначених показників. Обмеження діятимуть на всіх рівнях, включаючи “зелений”. Серед обов’язкових вимог — носіння масок у громадських місцях, проведення масових заходів лише за умови перебування не більше 1 особи на 5 м кв, заповненість кінотеатрів - не більше, ніж на 50%, перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях. Найбільш жорсткий карантин буде діяти в “червоній зоні”.

Нагадаємо, «Навчальний рік по всій території України розпочнеться вчасно з 1 вересня відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці», — наголосив Денис Шмигаль.

— З 1 вересня 2020 року в Україні відкриються всі школи. Однак, якщо епідеміологічна ситуація в районі не буде задовольняти вимогам МОЗ, освітні заклади будуть змушені закрити на карантин. Закривати школи будуть тільки в районах «червоної зони» – де високий показник захворюваності на атипову пневмонію.

Читайте також: Навчання вдома чи в школі? Які варіанти розглядають в МОН та що про "дистанційку" кажуть тернополяни

— В Україні розпочнеться поступове залучення глядачів на футбольні матчі за умов дотримання низки карантинних вимог. Основними вимогами є: заповнення секторів стадіону глядачами не більше ніж на 25 відсотків, дотримання соціальної дистанції, забезпечення наявності дезінфекторів на стадіонах, проведення термоскринінгу на вході.

Що це означає для тернополян: чи заборонять роботу ресторанів, громадського транспорту тощо?

- Наразі всі обмеження, які діють, залишаються без змін. Попереду вихідні, а тому ніхто ніяких рішень приймати не буде. У понеділок, 3 серпня, відбудеться засідання оперативного штабу, де будемо обговорювати цю ситуацію, - прокоментувала начальник відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації міської ради Мар'яна Зварич.

Після засідання штабу ми повідомимо вас про усі зміни. Стежте за новинами на сайті "20 хвилин".


Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (86)
  • Василь

    ніби рішення приймали інопланетяни
  • Хтоссь

    З фонаря вибрали Тернопіль і Луцьк. В Львівській області катастрофа - і жодної червоної зони нема.
  • Хтось

    Для тих, хто не знає хворих на коронавірус. Я знаю аж двоє. З них один, на жаль, помер, а сестра вже хворіє місяць. А ви далі не вірте.

    Громадянин України reply Хтось

    Мене ніс свербить уже два дня, читав на лікарському форумі, що то може бути від коронавірусу... Отже, я можу померти?
  • СТУГНА-П

    Дякуйте Надалу,Панічеву,Похиляк ,штабу , які дозволили випускні .Замість того щоб думати як знизити статистику по захворюваності вони її просто помножать в рази бо хтось на сукню 2000 доларів витратив і комусь захортілося показати свою завищену самооцінку у 100 м    .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up