Уночі 5 травня над Тернополем буде великий зорепад

Два великих метеорних потоки та міні-парад планет неозброєним оком можна буде побачити у травні.

Крім цього, у телескоп уже добре видно планету Сатурн. Саме зараз його кільця добре розкриті, що буває нечасто, розповів викладач фізики та астрономії Галицького інституту ім. В’ячеслава Чорновола Богдан Плесюк. Це явище можна буде спостерігати все літо.
- А 1 по 10 травня в нічному небі можна буде спостерігати міні-парад планет. Неозброєним оком це рідкісне астрологічне явище найкраще можна буде побачити на світанку у ранковій заграві, - говорить пан Плесюк. - Зліва на право вишикуються п'ять планет.
Без телескопа буде видно Юпітер, Марс, Меркурій та Венеру. А за допомогою телескопу чи бінокля можна буде розгледіти й Уран.
З 1 по 8 травня у нічному небі буде видно й метеорний потік - травневі η-Аквариди.
- Найбільше падаючих зірок буде 5 травня. Тієї ночі можна буде побачити від 30 до 60 метеорів за годину, - говорить викладач. - Ці метеори білого кольору рухатимуться зі швидкістю 66 кілометрів за секунду.
Ще один метеорний потік – Арієтиди - можна буде спостерігати з 11 травня до 2 червня. Його максимум припаде на 20 травня.
- В небі можна буде побачити 54 метеори за годину. Вони будуть оранжевого кольору та доволі повільні – рухатимуться зі швидкістю 38 кілометрів за секунду. Тому їх можна буде добре розгледіти, - говорить Богдан Плесюк.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    цікавить тривалість "життя" таких метеорів... секунда чи 5 секунд? зможу я їх помітити і в якому напрямку
  • Anonymous

    а де ти?
  • Anonymous

    Класно. Шкода що я зараз не в Тернополі, непобачу таку красу (((
  • Anonymous

    "доволі повільні – рухатимуться зі швидкістю 38 кілометрів за секунду." оце повільність!

    Anonymous reply Anonymous

    Міла, а ти часом не блондинка? А то твій коментар, дуже анекдот нагадує, про бесіду двох блондинок - що літаки уганяють, тоді, коли вони у повітрі і маленькими стають))). (без образ)

    Anonymous reply Anonymous

    може хочеш на їх місце і провірити?)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up