В області випадків самогубств дітей, які були учасниками «груп смерті», не фіксували

В області випадків самогубств дітей, які були учасниками «груп смерті», не фіксували
  • Зростання кількості самогубств - відсутність у підлітків мотивації до життя. 
  • Самогубства - друга найбільша причина смертності у віковій групі від 15 до 29 років.

 

Україна посідає перше місце серед європейських держав за кількістю самогубств – на 100 тисяч осіб у нас припадає 22 самогубства. Такі дані наводить державний комітет статистики.

Смерть від суїциду займає 3-е місце в Україні після природної смерті і смерті від зовнішніх причин. Найвищий рівень смертності в результаті суїцидів зафіксований в промислових регіонах Східної України - в середньому 33,6 на 100 тис. населення. За статистикою більше схильні до самогубства жінки. Самогубства - друга найбільша причина смертності у віковій групі від 15 до 29 років.

Нагадаємо, останнім часом набули популярності «Море китів» - групи у соцмережах, в яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства. Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, тому що тварини асоціюються у них зі свободою. Аби перемогти – потрібно пройти 50 рівнів. На кожному – своє завдання. Фіналісти – на 50 рівні – мають обірвати власне життя.
- Медичні дослідження свідчать, що 90% підлітків, які вчинили самогубства, мали ті чи інші проблеми психологічної чи психіатричної природи, - каже кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В. Гнатюка Ірина Чорна. - Приводом до самогубства можуть послужити підліткова депресія, відчуття тривоги, насильство, зловживання психотропними засобами, нерозділене кохання, приниження, відчай.

Відео дня

Зростання кількості самогубств пояснюється відсутністю у підлітків мотивації до життя. І не останню роль тут відіграють військові дії в країні. Однак, до такого ж трагічного кінця можуть привести і незначні зміни в умовах життя, зміна обстановки, проблеми в школі, сварки з друзями, батьками.

Коментар

Петро ТИХОВИЧ, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності головного управління нацполіції в області:

На щастя, в області випадків самогубств дітей, які були учасниками так званих «груп смерті», не фіксували. Ми намагаємось запобігти лиху і вже підготували доручення, щоб в освітніх закладах провели профілактичні бесіди з викладачами та повідомили батьків та зборах. Крім того, написали відповідного листа на департамент освіти, щоб довели проблематику до викладацького складу.

Щоб діти не стали учасником групи смерті:

  • 1. Приділяти більшу увагу психологічному стану дитини
  • 2. Перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень та, в разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду в формі кита.
  • 3. Перевіряти акаунти дитини в соціальних мережах, та групи до яких входить акаунт. Перевіряти вміст спілкування в приватних чатах.
  • 4. Звертати увагу на коло спілкування дитини.
  • 5. Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями.
  • 6. Обов’язково контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.
  • 7. Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

Довідка

Департаментом кіберполіції була виявлена одна з таких груп https://vk.com/blueskitea, до якої входить 209 користувачів з України. При виявленні подібних груп, негайно повідомляйте до кіберполіції (https://www.cybercrime.gov.ua (цілодобово), телефон гарячої лінії: (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) та до адміністрації соцмережі, у якій було виявлено групу.

Кіберполіція встановила постійних учасників таких спільнот, які реєструються з території України. Повний перелік ніків і даних дітей – на сайті https://te.20minut.ua/Kryminal/vasha-ditina-u-nebezpetsi---u-sotsmerezhah-diyut-grupi-yaki-sponukayut-10584386.html або https://www.npu.gov.ua/uk/publish/article/2113319

Читайте також Синій кит: Гра за 50 кроків до смерті
Якщо підліток скоїв самогубство, то у цьому винні у першу чергу батьки
Серед підлітків набувають популярності ігри, які калічать і вбивають
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up