Партнер рубрики Події

В Острові більше не смердітиме? Суд призупинив роботу ветсанзаводу

В Острові більше не смердітиме? Суд призупинив роботу ветсанзаводу

Суд призупинив діяльність ветсанзаводу, розташованого в Острові, що поблизу Тернополя.  

Окружний адмінсуд Києва прийняв постанову від 28 листопада 2017 р. про тимчасову заборону (зупинення діяльності) Тернопільської філії "Укрветсанзавод" до одержання висновку державної екологічної експертизи. Про це повідомив начальник державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц.

Нагадаємо, в  Острові роками живуть в нестерпному смороді. Поблизу Тернополя гори свинячих трупів! Скільки існує завод – стільки часу люди мають проблеми. Всі руками розводять, грошей нема. Вони трупи тварин туди звозять, не встигають переробляти. Газ у них виключений за несплату, тому палять дровами.


- Цей об’єкт належить до тих, що становлять підвищену екологічну небезпеку, - каже Едуард Ференц. - І для функціонування для таких об’єктів обов’язковим є наявність позитивного висновку державної екологічної експертизи по проектній документації. Відсутність такого не дає підстав для діяльності даного підприємства.

Відео дня

Постанова суду підлягає негайному виконанню. Тобто, на заводі не мають права приймати нові відходи і переробляти їх. До того часу, поки не отримають висновок.

- Цей висновок експертизи можна зробити до трьох місяців часу, ми вимагаємо такого висновку вже понад два роки, - каже Едуард Ференц. - За цей час посадових осіб заводу штрафували чотири рази. Останньою краплею було, що в травні маса відходів - більше 3 тис. тонн - прорвала бетонну огорожу і забруднила земельну ділянку. Це порушення досі не ліквідоване.

Зусилля місцевих адміністрацій й різних органів щодо виділення коштів нічим не закінчилось – грошей досі нема. Саме підприємство не може самостійно вирішити ці проблеми.

- На даний час проводиться досудове розслідування в рамках кримінального провадження стосовно забруднення земельної ділянки, - каже Едуард Ференц. - Збитки становлять понад 800 тис. грн. Інспекція направила претензію для добровільного відшкодування цих збитків. Ми розуміємо, що добровільно їх відшкодовувати ніхто не буде. Тому звертатимемось до прокуратури, щоб в інтересах інспекції заявили позов до суду.

Куди діватимуть агропідприємства відходи та трупи тварин – це мають вирішувати самостійно. Або вести перемовини та возити до ветсанзаводів сусідніх областей, або на власних виробництвах впроваджувати методи для утилізації відходів. Проте закопувати чи викидати їх категорично заборонено законодавством. І за цим має контролювати Держпродспоживслужба.   

Коментар

Богдан ПІЩАТІН, сільський голова Острова:

- Ситуація не змінилась – рештками завалена і територія підприємства, і поле поруч. Зараз не дуже смердить, бо немає жари. Але ті трупи тварин далі лежать просто неба. Як сказав директор заводу – вони не можуть переробити, бо все вже гниє.

Може, держава нарешті зверне увагу, що це катастрофа. Наскільки мені відомо, є вже інвестор. Але він зайти туди не може, бо земля належить державному підприємству.

Облрада пропонувала побудувати саркофаг, захоронити всі рештки. Але коштів нема, тому звернулись до Кабміну. Побачимо, як воно далі буде.

Завод застарів – і морально, і фізично. Обладнання не змінювали з часу відкриття, а це 1977 рік. Грошей треба багато, а державне підприємство з таким обсягом і такими боргами не впорається. Куди за ці роки ми вже тільки не звертались – і до правоохоронних огранів, прокуратури, СБУ, екологів, – оштрафують директора і все. Скільки існує завод – стільки часу ми маємо проблеми. Ми «за» щоб його закрили. А що далі? Все гнитиме у річках і посадках?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пустило

    Велика радість,то буде смерділо десь в другому місці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up