Партнер рубрики Події

В тернополян з кранів текла «кава». У водоканалі кажуть – відхилень не виявили

В тернополян з кранів текла «кава». У водоканалі кажуть – відхилень не виявили

Городяни обурюються та кепкують у соцмережах щодо рідини із кранів рудого кольору. Водночас у КП "Тернопільводоканал" попередили: уже зі середини вересня тариф може зрости на 15% та становитиме для мешканців багатоповерхівки — 14 грн 86 коп, для мешканців приватного сектора -14 грн 26 коп.

Фото склянки із коричневою рідиною, яка тече з крану у ванній, виставила у "Фейсбук" мешканка «Дружби» Олена Кирилів 3 вересня. І підписала: «Привіт, "Тернопільводоканал"! Скільки, кажете, тепер вартує куб води?»

У коментарях тернополяни з інших мікрорайонів розповідали, що у них ситуація подібна. І вже кілька днів з кранів городян тече вода різних відтінків коричневого. 

Журналісти звернулись до КП «Тернопільводоканал». Ті кажуть, воду перевірили і… відхилень не виявили.

Відео дня

Тролінг у соцмережах: про пиво і міськраду

Юристи, з якими ми консультувались щодо можливих відшкодувань за «каву» з кранів, кажуть: їх отримати практично нереально. Адже для цього потрібно провести не одну експертизу, які є дороговартісними. Та й зробити їх практично нереально.

- Це проблемне питання, адже щоб не платити за неякісну воду чи вимагати відшкодування – потрібно довести, що саме водоканал винен, - каже юрист Олена Степанова. – Натомість водоканал надасть 10 експертиз, що в них з водою все добре. А от як споживач візьме воду на експертизу на вході до внутрішньобудинкових мереж – питання відкрите. Тому, на жаль, вважаю, що це марна трата часу.

В коментарях до фото тернополянки з бурою рідиною у стакані можна було спостерігати за найширшим спектром емоцій городян – від цілковитого обурення і до відвертого кепкування та тролінгу.

"Нікому це фото не показуйте, бо то є вода, збагачена мікроелементами і за них необхідно доплачувати, - кепкує Viktor Dombrovskiy. - Зверніть увагу, як тільки заговорили про сумнівну якість води у водоматах, то синхронно погіршилась якість води у водогоні".

«Впізнаю рідну "Дружбу", - пише Ірина Мило. – Думала, вмиватися зранку, чи, може, я ще не така брудна)».

Ольга Гайткова у коментарях стверджує, що вода на фото – ще порівняно чиста. Натомість на «Алясці» з кранів у ті дні текло болото.

"То просто тепер не водоканал кранами завідує, а ТМ «Опілля», - жартує Sveta Verbitska.

Жарт про пиво з кранів очохе підтримало зо два десятки коментаторів. А Святослав Абрам'юк навіть запропонував: «перш за все треба, щоб продегустували це пиво  Водоканал, жек і частина міськради».

Причин погіршення якості води може бути кілька

Оксана Мар’юк, завідувачка лабораторією хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП “Тернопільводоканал”, каже, що скарги від тернополян на погану якість води до них надходять. Здебільшого - від мешканців «Дружби». Водоканалівці виїжджають за адресами, беруть проби, але відхилень… не знаходять.

- Працівники лабораторії здійснюють щоденний відбір проб із виходів водопровідних насосних станцій номер 1 та 5, - каже Оксана Мар’юк. -  Здійснюється контроль за бактеріологічними та фізико-токсикологічними показниками. Жодних відхилень від норм не виявлено.

При цьому, впродовж останніх кількох днів до диспетчерської служби КП “Тернопільводоканал” надійшло ряд скарг мешканців, зокрема із мікрорайону “Дружба”, щодо погіршення якості води за забарвленням. Працівники лабораторії стверджують, що  виїжджали за усіма адресами, де спостергіалось тимчасове погіршення води, та здійснили відбір проб для проведення аналізу.

- Згідно з проведеними аналізами, жодних відхилень за нормою немає, - каже Оксана Мар’юк. - За словами сусідів, котрі мешкають у тих же будинках, у них проблем із якістю води не було.

Причин локального погіршення якості води може бути кілька, кажуть у КП «Тернопільводоканал». Найперше, незадовільний стан внутрібудинкових споруд. До вимивання заліза, що накопичилось у трубах, може призвести різке збільшення водорозбору, або ж коливання тиску в мережі.

- Нагадаю, що тернополяни отримують воду з артезіанських свердловин, - каже Оксана Мар’юк. - Така вода багата залізом. Роз’вязати проблему цілком зможе тільки станція знезалізнення, встановлення якої планується на водозаборі “Тернопільський”.

Якщо у вас в помешканні з’явилась вода бурого кольору, відкрийте кран та зачекайте хвилину-дві, радять у КП «Тернопільводоканал». Якщо ж поява такої води відбувається часто — зателефонуйте в диспетчерську КП “Тернопільводоканал” 25-26-10, аби працівники підприємства здійснили відбір проб, з’ясували причини появи такої води та усунули їх.

Цифри

Вартість метра кубічного води для мешканців багатоповерхівки нині становить — 12 грн 62 коп, для мешканців приватного сектору -12 грн 14 коп. Уже зі середини вересня тариф може зрости на 15% та становитиме для мешканців багатоповерхівки 14 грн 86 коп, для мешканців приватного сектору -14 грн 26 коп.

За інф. начальника планово-економічного відділу КП “Тернопільводоканал” Володимира Водовоза

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Відстріл, тільки відстріл всієї тої мерзоти, від лаборантів і до чиновників. Іншої ради, на жаль, нема
  • Бульба

    Завжди така вода була!! Не памятаю щоб чиста текла!!
  • Петро Білецький

    Пийте квас поки безплатний, зо крана.
  • тойво

    водоканал тут ніпричому,якщо труби в ваших будинках давно міняти треба.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up