В Україні запровадять надзвичайний стан у всіх регіонах (ОНОВЛЕНЕ)

В Україні запровадять надзвичайний стан у всіх регіонах (ОНОВЛЕНЕ)
  • В Україні буде введено надзвичайний стан. Його запровадять у всіх українських областях, крім Луганської та Донецької.
  • Верховна Рада має це затвердити протягом 48 годин.
  • Скільки триватиме НС та які обмеження застосовуватимуть.
  • Як працюватимуть Тернопіль та область в умовах запровадження надзвичайного стану?

Надзвичайний стан в Україні вирішили ввести на засідання Радбезу 23 лютого. Максимальний термін дії НС в Україні становить 60 днів, повідомляє РБК-Україна.

Як повідомив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов, надзвичайний стан вводиться по всій Україні, крім Донецької та Луганської областей. За словами Данілова, в цих областях з 2014 року діє окремий правовий режим (ООС і все керівництво знаходиться у військових, всі правові питання вирішені), 

РНБО просить Верховну Раду запровадити надзвичайний стан по всій території, крім Луганської та Донецької областей, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Верховна Рада має це затвердити протягом 48 годин.

Відео дня

"По всій території України, крім Донецької та Луганської областей, буде введено НС. В залежності від території, від того, наскільки будуть вважати доцільним проведення тих чи інших речей, які описано згідно з нашим законодавством. Обласні комісії, в які будуть входити представники всіх органів державної та місцевої влади, будуть приймати ті чи інші рішення", — заявив Данілов.

21:49 Парламент підтримав введення надзвичайного стану в Україні

"За" відповідне рішення проголосували 335 народних депутатів.

Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 23 лютого 2022 року №63 "Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України".

Указом Президента України з 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської. Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей та міста Києва строком на 30 діб вводиться надзвичайний стан.

Указом визначено перелік заходів, що запроваджуються на території зазначених областей та міста Києва.

Відповідним органам державної влади, органам місцевого самоврядування, органам військового командування надано відповідні доручення, пов’язані із запровадженням надзвичайного стану.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Проект Закону зареєстровано за №7108.

21:27 Рада розглядає введення надзвичайного стану в Україні. Пряма трансляція

Парламент у середу, 23 лютого, вдруге зібрався на позачергове засідання, щоб розглянути низку важливих безпекових та оборонних питань. На порядку денному, зокрема, введення надзвичайного стану в Україні.

20:52 Указ про введення надзвичайного стану в Україні оновили: що змінилося

Верховна рада ввечері 23 на позачерговому засіданні розглядає законопроєкт про введення в Україні надзвичайного стану. З'явився текст указу президента Володимира Зеленського про режим НС. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Залізняка.

За його словами, в оновленому указі президента Про введення надзвичайного стану в Україні прибрали всі спірні пункти, крім одного — про заборону на виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

"Можна сказати, що компроміс знайдений. Комітет оборони вже збирається", — додав нардеп.

17:00 Рада збирається на позачергове засідання

Парламент збирається на позачергове засідання, на якому планується розгляд указу президента Володимира Зеленського щодо надзвичайного стану. Згідно з текстом документа, який уже з'явився на сайті Ради, НС в Україні планують запровадити з півночі 24 лютого.

Терміни НС в Україні

За словами Данілова надзвичайний стан в Україні вводиться строком на 30 днів з можливістю продовження ще максимум на 30 днів.

Комендантська година

Відповідаючи на питання про те, чи буде вводитися в Україні комендантська година на час надзвичайного стану, Данилов заявив, що це буде залежати від ситуації.

Які обмеження запровадять

В Україні після введення надзвичайного стану діятиме низка обмежень. Їх застосовуватимуть на місцевому рівні.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що зокрема, буде посилена охорона громадського порядку, обмеження руху, огляд транспорту та перевірка документів.

При цьому Данілов уточнив, що обмеження будуть вводитися на місцевому рівні, залежно від ситуації з безпекою.

"Залежно від території, від того, наскільки вважатимуть за доцільне проведення тих чи інших речей, описаних відповідно до нашого законодавства. Обласні комісії, в які будуть входити представники всіх органів державної та місцевої влади, будуть приймати ті чи інші рішення (про введення обмежень, - ред.)", — заявив секретар РНБО.

За словами Данілова, запроваджені заходи не позначаться «радикально» на повсякденному житті.

Як буде на Тернопільщині. Головні тези брифінгу

• на території Тернопільської області починає діяти оперативний штаб під головуванням голови ОДА Володимира Труша;

• комендантська година на території області та міст вводитись не буде;

• проводитимуться навчальні збори резервістів;

• за необхідності перевірятимуть транспортні засоби;

• посилений контроль на в’їздах та виїздах з міста встановлюватися не буде;

•встановлюється обмеження на проведення масових заходів;

• на час надзвичайного стану забороняється проведення мітингів.

Голова адміністрації закликав усіх громадян читати інформацію лише з офіційних сайтів та не висвітлювати в мережі переміщення військових та військової техніки.

Як працюватиме місто Тернопіль в умовах запровадження надзвичайного стану?

З метою оперативного прийняття рішень щодо подальшої роботи міста та області в умовах надзвичайного стану, на Тернопільщині сформовано оперативний штаб, до складу якого увійшли: очільник Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та перший заступник Ігор Дем’янчук, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, міський голова Сергій Надал, а також місцеве керівництво силових структур та правоохоронних органів.

Як наголошує Сергій Надал, сьогодні місто та область працюють єдиною командою, і запровадження надзвичайного стану не є для нас несподіванкою, а всі ті служби, які забезпечують життєдіяльність Тернополя, уже мають свій напрацьований план дій:

  • функціонує оперативний штаб, рішення якого оперативно повідомлятимуться населенню;
  • громадський транспорт працює у звичному режимі;
  • заклади громадського харчування, об’єкти торгівлі працюють відповідно до свого звичайного графіка;
  • комендантської години не вводиться;
  • мобілізації населення не проводиться;
  • проводитимуться навчальні збори резервістів;
  • встановлюється обмеження на проведення масових заходів;
  • на час надзвичайного стану забороняється проведення мітингів.
  • при необхідності, працівники поліції можуть оглядати транспортні засоби та перевіряти документи, що посвідчують особу.

Інформацію про можливе запровадження додаткових обмежень буде повідомлено додатково.

У міській раді наполегливо просять жителів Тернопільської громади зберігати спокій та брати до уваги лише достовірну інформацію, подану лише з офіційних джерел.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що країна перейде на воєнний стан тільки у випадку широкомасштабної війни з Росією.

Також з 23 лютого в Україні розпочався призов резервістів. Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад. Максимальний термін служби 1 рік.

Читайте також Терміновий брифінг в ОДА у зв'язку з загостренням ситуації на Сході (НАЖИВО)

В Україні прийняли закон про використання та обіг вогнепальної зброї серед населення

Як працюватиме банківська система у разі введення надзвичайного стану: заява НБУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up