Партнер рубрики Події

В Україну прибула партія вакцини AstraZeneca-SKBio. Кого будуть щеплювати?

В Україну прибула партія вакцини AstraZeneca-SKBio. Кого будуть щеплювати?

367 тис. 200 доз вакцини AstraZeneca від глобальної ініціативи COVAX прибули сьогодні в Україну, заявив Ляшко.

367 тис. 200 доз вакцини AstraZeneca від глобальної ініціативи COVAX прибули сьогодні в Україну. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу. Усі вакцини в рамках ініціативи COVAX Україна отримує безоплатно.

«Партію вакцини AstraZeneca-SKBio, яка надійшла до країни у розмірі 367 тис. 200 доз, використовуватимуть здебільшого в кабінетах щеплення для людей віком 65+. Частину залишать для другого щеплення громадянам, які зробили перше в період із 24 лютого вакциною AstraZeneca/CoviShield, аби забезпечити повноцінний захист і формування імунітету», – пояснив Ляшко.

Заступник міністра зазначив, що ця вакцина розроблена Оксфордським університетом у співпраці з британсько-шведською компанією AstraZeneca. В Україні вже щеплюють вакциною АstraZeneca, яку реалізовують під торговою маркою Covishield і яка вироблена на майданчиках індійського Інституту сироваток крові. «Усі вакцини АstraZeneca, незалежно від країни виробника, це один і той же продукт. Він вироблений за однією технологією і є взаємозамінним: ідентичний склад, ідентична вакцина. Тому вони можуть чергуватись, тобто перше щеплення можна робити вакциною, зробленою на індійському майданчику, друге – на корейському», – наголосив Ляшко.

Відео дня

Вакцина AstraZeneca є векторною і потребує дворазового введення з інтервалом 12 тижнів. Для використання отриманих препаратів в областях відкриють 1950 пунктів щеплення. За даними регіональних департаментів охорони здоров’я, найбільше їх буде в Дніпропетровській області – 204 пункти, найменше в Запорізькій – всього 29. МОЗ буде контролювати як порядок використання вакцин, так і забезпечення доступу до вакцинації громадян, які її потребують.

Віктор Ляшко подякував міжнародним партнерам та донорам за підтримку й передачу вакцини в рамках ініціативи COVAX, які Україна отримала повністю безоплатно.

«Загалом у рамках механізму COVAX доставити в Україну заплановано як мінімум 8 млн доз вакцин. До нас вже надійшли 117 тис. доз Pfizer, сьогодні – 367 тис. 200 доз AstraZeneca. 21 квітня глобальна ініціатива COVAX надіслала лист, і до кінця травня ми очікуємо наступне постачання вакцини AstraZeneca в розмірі 1 млн 300 доз, а до кінця червня також повинні отримати 950 тис. Pfizer», – проінформував заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України ще 17 березня 2021 року схвалило рекомендації збільшити інтервал між введенням першої та другої доз вакцини AstraZeneca (Covishield, SKBio) з 4 до 12 тижнів.

Це рішення пов’язано з тим, що дослідження, опубліковані в авторитетному медичному журналі The Lancet у березні цього року показали, що ефективність вакцини AstraZeneca після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше, зростала до 81,3%.

Довідка

Більше про вакцинацію від COVID-19 можна дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua та за телефоном контакт-центру: 0 800 60 20 19.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up