Партнер рубрики Події

В «Укренерго» прогнозують складнішу ситуацію в енергосистемі наступного тижня

В «Укренерго» прогнозують складнішу ситуацію в енергосистемі наступного тижня

Очікується, що ситуація з енергетичною системою в Україні буде більш складною наступного тижня. Такий прогноз пояснюється двома факторами.

Про ускладнення ситуації в енергосистемі повідомляє РБК-Україна з посиланням на слова голови правління Національної енергетичної компанії «Укренерго» Володимира Кудрицького в інтерв'ю Українській правді.

За його словами, наступного тижня в Україні не вдасться уникнути відключень світла для побутових споживачів у зв'язку із прогнозованим зростанням енергоспоживання через повернення спеки, а також внаслідок виведення в ремонт чергового енергоблока АЕС.

Це призведе до того, зазначає Кудрицький, що в цей період ситуація в українській енергосистемі «буде відчутно складнішою», ніж було цього тижня.

Відео дня

— Ми будемо мати справу відзавтра вже зі зниженою потужністю на атомних електростанціях, як очікується. І в середині двадцятих чисел червня —  ще будемо мати додатковий крок зниження потужності на АЕС, — розповів він.

Кудрицький уточнив, що це пов'язано «саме з ремонтною кампанією».

Чому відключають світло в Україні 

Головна причина відключень — російські масовані ракетні удари по електростанціях. З 22 березня їх було вже п'ять: 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня, 8 травня. Пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції. Вони більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак. В енергосистемі почав зростати дефіцит електроенергії. Для компенсації енергетики застосовували імпорт та аварійну допомогу з Європи, а також обмеження споживання промисловості.

Укренерго повідомляє обленерго обсяги лімітів споживання для кожної області та часові межі, в яких вони діють. Обленерго розподіляють отриманий ліміт електроенергії для споживачів так, щоб не перевищувати цей ліміт для кожної години. Насамперед електроенергією забезпечується критична інфраструктура: лікарні, котельні, водоканали тощо. Залишок розподіляється між промисловими та побутовими споживачами у кожній області. Всіх споживачів розподіляють на черги та складають графік для них. У графіках вказані години відключень тієї чи іншої черги протягом доби.

Чи вимикатимуть світло в ці години — залежить від того, чи перевищить область ліміт споживання. Якщо так, то відключення для вашої адреси буде вказано у графіку. Якщо у години дефіциту в області буде економне споживання, то й відключень не буде.

Інформацію, коли саме будуть відключення у кожному регіоні, можна дізнатися у кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах.

Де дивитись графіки відключень

Журналісти «20 хвилин» розробили інфографіки з відключеннями по групах. Їх переглянути можна за посиланням у публікації Графік відключення світла в Тернополі та області 

Публікація оновлюється щодня. відповідно до даних Обленерго. 

Читайте також:

«Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up