Партнер рубрики Події

Вагітним слід бути обережними із солодощами, кажуть тернопільські медики

Недотримання вагітною простих правил може призвести до загибелі дитини

6545 немовлят народилися мертвими або померли зразу після пологів на Тернопілля у січні-травні. У той же час живими народилися всього 4568 дітей.
Таку інформацію оприлюднюють в облуправлінні статистики. Названі цифри не враховують кількість викиднів у вагітних жінок. Прокоментувати ситуацію погодилася лікар-гінеколог жіночої консультації №2 Людмила Флентей.
- У період вагітності відбуваються фізіологічні зміни в усіх органах і системах жінки. Вони спрямовані на створення сприятливих умов для розвитку плода. Порушення правил гігієни і харчування, надмірне напруження можуть зумовити розлад цих процесів і призвести до виникнення ускладнень вагітності.
- Чого не можна робити вагітним?
- Вагітній слід дотримуватись таких рекомендацій - потрібно уникати будь-якого перенапруження, оскільки це може стати причиною серйозних порушень у розвитку плоду і навіть викликати передчасні пологи або викидень. Варто повністю відмовитися від куріння і вживання спиртного. Не треба прослуховувати гучну музику, їздити на велосипеді, мотоциклі, кататися на конях, стрибати з висоти, приймати гарячу ванну і відвідувати лазню, а також довго стояти на ногах і купатися в природних водоймах.
- Кажуть, що не можна стригтися, фарбувати волосся. Це правда?
- Усе це бабусині казочки. А от фарбувати волосся і робити завивку дійсно не слід, оскільки фарба містить шкідливі елементи.
- А як на рахунок контактів з тваринами?
- Контактувати можна лише зі здоровими тваринами. Тобто, якщо ви впевнені, що цю тварину оглянув ветеринар. Вагітна має уникати контакту з хворими на гострі інфекційні захворювання, бо це може спричинити внутрішньоутробне інфікування плоду, а іноді і його загибель.
- Чи можна пити натуральну каву, засмагати?
- Якщо пити каву, то тільки без кофеїну, але і цим зловживати не слід. Засмагати не можна, потрібно уникати довгої присутності під відкритими сонячними променями. А на солярій взагалі табу. Для вагітних дуже важливим є добрий сон, тривалість якого має становити не менше як 8 годин на добу.
- Як на рахунок інтимного життя?
- Статеві стосунки не рекомендовані при загрозі переривання вагітності.
- Який одяг слід носити вагітним?
- Насамперед зручний. Він не повинен здавлювати грудну клітку і живіт. Найкращими є вироби із бавовни.
- Що варто, а чого не варто вживати вагітній?
- Не можна їсти багато смаженого, копченого, гострого. Із солодощами також слід бути обережними, оскільки вони сприяють збільшенню як ваги жінки, так і ваги плода. А це в майбутньому може призвести до цукрового діабету в дитини.
- Коли варто брати декретну відпустку?
- Декретну відпустку слід брати приблизно з сьомого місяця (30 тижнів - прим. ред.) вагітності. Але якщо жінка добре почувається, то може працювати навіть до пологів. Основне, щоб робота не напружувала ні фізично, ні психологічно.

Наталія КУБАЦЬКА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Автор просто феерическая дура. Журналистом быть противопоказано
  • Anonymous

    ВИ ПЛЯ ДОВБНІ ХОТЬ ПЕРЕВІРЯЕТЕ ЩО ПИШЕТЕ??? ЯКИХ НАХ 4500 ПОМЕРЛИХ ДІТЕЙ????

    Anonymous reply Anonymous

    В них ще більше -6545 немовлят народилися мертвими, а живими народилися всього 4568 дітей. Дітовбивці якісь... логічно подумати - з 11 дітей 6 вмирають? дурка тьху-тьху, щоб такого не було...
  • Anonymous

    Откройте сайт Головне управління статистики у Тернопільській області! студентка Галицького інституту. ім. В. Чорновола.

    Anonymous reply Anonymous

    не дивно, що галицький розформували. Нема такого інституту, шановна студентка!
  • Anonymous

    Вы взяли общее количество умерших по области, деток до года - 50. Лохонулись вы, а новость уже пошла гулять по сети.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 08:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up