Вакцина від грипу: дієво чи гроші на вітер? Де шукати, скільки коштує та що кажуть ті, хто спробував

Вакцина від грипу: дієво чи гроші на вітер? Де шукати, скільки коштує та що кажуть ті, хто спробував
  • Для попередження захворювання на грип та ГРВІ на Тернопільщині вже розпочали профілактичні щеплення.
  • Де можна купити вакцину, скільки це коштує та кому вакцинуватись не можна, дізнавалась журналістка "20 хвилин".

- Уже розпочався епідсезон на грип та ГРВІ. Проте рівень захворюваності ще знаходиться на не епідемічному рівні. Це найсприятливіший час для вакцинації, - каже  завідувачка відділу епіднагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань державної установи "Тернопільський обласний лабораторний центр" Марія Павельєва. - Вакцинація проти грипу входить до календаря щеплень як рекомендована. А отже, щеплення громадяни проводять за власні кошти, або ж гроші підприємств чи установ - за бажанням керівництва. 

Читайте також: У Тернопільській області вже розпочалося проведення щеплень проти грипу

У аптечній мережі вже можна купити препарати "Ваксігрип Тетра" та "Джисі Флю". Проте, для того, щоб їх придбати, потрібно зробити попереднє замовлення.

Відео дня

Де купити і за скільки?

Ми перевірили у декількох аптеках в центрі міста, чи можливо купити такі вакцини. До прикладу,  "Ваксігрип Тетра" можна замовити у комунальній аптеці №78, що на вулиці Руській, 23.

Як розповідають фармацевти, зараз тернополяни дуже часто питають про вакцини від грипу. Однак на замовлення тут все ж доведеться чекати кілька днів. Вартість препарату - 308 гривень.

У комунальній аптеці №168, що на вулиці Бродівська, 5 замовити можна лише вакцину "Джисі Флю". Її вартість - від 250 грн. 

У кількох приватних аптеках в центрі міста ми запитали про наявність вакцин. Але у жодній із них ні купити, ні замовити її неможливо. 

Ціни в Тернополі на "Ваксігрип тетра" від 275 грн і до 326 грн здається.

Як та кому вакцинуватися 

Якщо ви вирішили вакцинуватися - обов'язково маєте проконсультуватися зі спеціалістом. Вам варто звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра. 

- Ситуація зараз відносно благополучна, але потрібно врахувати, що підвищення захворюваності не оминути, - каже заступник директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. - Вакцини вже є у Тернополі. Вони безпечні та дають хороший ефект. 

За словами лікарки, препарати "Ваксігрип-Тетра" з Франції та "Джисі-Флю" з Кореї можна придбати у багатьох аптеках міста. Їх можна застосовувати навіть для дітей, віком від шести місяців. 

-Перед вакцинацією необхідно підійти до педіатра чи сімейного лікаря та пройти огляд, - каже Надія Боднар. - Саме лікар визначає, чи немає протипоказань до маніпуляції. Без його згоди вакцинуватись не варто. Офіційно ж є лише один постійний протипоказ - це алергічна реакція на компоненти препарату. Серед тимчасових - усі гострі захворювання. Тобто, якщо людина хворіє, то щеплення їй робити не можна. Варто спочатку вилікуватись, а вже потім можна робити щеплення
Читайте також: Експерти розповіли, який грип суне на Тернопільщину та коли від нього буде вакцина

Як зберігати та перевозити вакцину 

Якщо придбати вакцину ви можете самостійно, то вводити її потрібно лише у пунктах щеплення. 

- Для того, щоб вона не втратила свої властивості,  потрібно дотримуватись "холодового ланцюга", - каже Надія Боднар. - Тобто від місця вироблення до кабінету щеплень потрібно зберігати необхідну температуру. 

Транспортуючи лікарський засіб із аптеки до пункту щеплення, люди вдаються до різних способів: дехто приносить пакетики з льодом, хтось бере з холодильника воду у банці та кладе вакцину туди, хтось має спеціальні холодогени.

- Найголовніше, щоб температура не піднімалась більше+2 до +8 °С, а також - щоб вакцину не заморожували, - продовжує лікарка. - Лікувальні заклади мають спеціальні сумки із вмонтованими термометрами. Вакцинуватись ми рекомендуємо всім. Тому що це - повітряно-крапельна інфекція. Особа, яка вийшла на вулицю та яка є в місцях скупчення людей, вже має ризик захворіти. 

Вакцинація для дітей: за чи проти 

У одній із спільнот в соцмережі Facebook, де спілкуються між собою тернопільські мами ми запитали у жінок, що думають вони про вакцинацію.

- Ми зробили вакцинацію усім членам сім'ї, - пише тернополянка Роксолана Лопавчук. - Вакцинацію пройшов мій чоловік, я, моя мама, та дочки, яким 4 роки і 7 місяців. Із всіх лише у мене трішки боліла рука. Більше реакції на вакцину не було ні в кого. 

Тернополянки кажуть, що малюкам роблять щеплення навіть у кілька місяців. 

- Минулого року вакцинувала 5-річну доньку, на грип на ГРВІ вона не хворіла... Цього року теж буду робити щеплення, - каже Іра Кикуш. 

Жодного коментаря із негативним відгуком про щеплення дітей не залишили.

Втім, у декого з тернополян є свої перевірені методи профілактики від недуг.

- Щодня зранку їм ложку меду. Приймаю контрастний душ, - розповідає тернополянин Олексій. - Цибуля і часник - найкращі захисники від різних захворювань. Треба споживати корисну їжу, нормально спати та займатися спортом. А без цього ніякі вакцини вас не врятують!

Зрештою, кожен має свою думку.

Опитування

Чи будете ви вакцинуватись від грипу

 

 

Довідка

Медики нагадують, що грип тяжкий своїми ускладненнями, а вартість лікування значно перевищує вартість вакцини. Зробивши щеплення, людина отримує захист на увесь епідемічний сезон грипу. За інформацією Центру Громадського здоров'я України, вакцина від грипу коштує 250-300 грн, водночас триденне лікування для хворого – більше 1 000 гривень.

Відсутність на роботі працівника у зв’язку із хворобою також має наслідком значні економічні чи виробничі збитки для роботодавця. 5,4 млн людей перехворіли на грип протягом минулого епідсезону, 64 з яких померли. Жоден з померлих не був вакцинований.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • тарас

    ця вакцина це развод нічого вона не попереджує, а без грошей залишитесь 100%
  • Val Val

  • Val Val

    Граматії, де ви взяли таку смішну ціну на вакцину Джісі Флю. Вона коштує в середньому 2300 грн, а не 250 грн.

    Igor Novak reply Val Val

    2.300 грн вказана ціна за 10 ампул. За одну вакцину 230-300грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up