Партнер рубрики Події

Василь Лабайчук: «Ми вийшли проти влади Януковича, а не за європейські цінності»

Василь Лабайчук: «Ми вийшли проти влади Януковича, а не за європейські цінності»

Не за якісь міфічні європейські цінності, а проти існуючого режиму Януковича, виходили люди у 2013 році на Майдан, кажуть у «Правому секторі». Тож, попри всі розчарування у післямайданівський період, на майдан , якби повернути час назад, знову вийшли б.

Причому, ті події революцією тут не вважають, а швидше – народним бунтом, народним гнівом.

Нагадаємо, 21 листопада Україна відзначила уже четверту річницю початку Революції Гідності. На думку багатьох учасників Майдану, у 2013-2014 році багато чого не вдалось. Але разом з тим, з тогочасних подій українці винесли багато уроків – приємних і гірких. Чого варта та наука, спробували розібратись й ми.

Усім героям публікації, які були учасниками Євромайдану, ми задавали однакові питання. Цікавились: якби повернутись на чотири роки назад, чи вийшли б знову на Майдан? Які уроки винесли? І чи було на Майдані таке, про що ніколи й за жодних обставин не розповіли б своїм дітям.

Відео дня


- Однозначно, що вийшов би і брав би активну участь, - каже нинішній керівник центрального штабу "Правого сектору" Василь Лабайчук. – На той момент ми були одними із тих, хто виходив першочергово. І треба наголосити, що ми не виходили за якісь там міфічні європейські цінності, ми виходили насамперед проти влади Януковича. Бо розуміли, що перспективи для Держави ніякої не буде, якщо ця людина  буде залишатись при владі. Чи поводилися б по-іншому, якби повернути час, не знаю. На той момент все дуже стрімко розвивалось, тому я сумніваюсь в тому, що діяли б по-іншому. Варіантів в нас не дуже багато було - або повалення до кінця тієї влади, або репресії.

Уроки, які винесли для себе з Майдану, за його словами, дуже прості. Вони полягають у тому, що, якщо людина хоче змін у країні, то повинна встати з м’якого крісла, вийти за межі зони комфорту і почати щось робити. Мовляв, не подобається щось у державі, то запитай себе про те, а що ти зробив для того, щоб було інакше. 


- Чи розчарувались ми після Майдану? Не можна то назвати розчаруванням, тому що не було супер-зачарувань, - додає він. - Але, скажімо, чітко розуміємо, що ми не усвідомлювали, що аж настільки ідеали майдану будуть зраджені тими ж, хто на тому майдані був. От якраз раз такого рівня зради ніхто не очікував. Мова іде про найвищу державну владу, яка на крові майдану туди потрапила. Ми цю боротьбу не продовжили правильно, а перекинулись повністю на питання війни і ота система, яка в державі діє, вона залишилась. Відповідно, вплив олігархів залишився.


Чогось такого у майданівських подіях, про що ніколи б не розказував своїм дітям, нема. Можливо, не розповідав би детально дітям про отримане там поранення. 


- Є речі, про які, навпаки, точно розказав би, - додає він. – Приміром про фінішній штурм майдану. 23.00. Отримую поранення. Мене відправляють в профспілки для отримання домедичної допомоги. Згодом забирають у Михайлівський собор. А там сидять ті, хто фактично мав би керувати майданівцями, сидять цілі і неушкоджені, говорять собі. От про це розказав би дітям, аби думали в майбутньому, що і з ким збираються робити. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Врач Наполеонов

    -Михеил Николозович,по-моему это плохая идея жарить шашлыки внутри палатки.

    -Э блэт,я знаю,что дэлаю!1!

    Сгорела палатка Олийника? в которой прописан Мища "Барыга".....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На вулиці Київська зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up