«Велика Реставрація»: два замки на Тернопільщині потрапили в масштабну програму

«Велика Реставрація»: два замки на Тернопільщині потрапили в масштабну програму
  • В Україні планують відреставрувати близько 150 об'єктів історичної спадщини. У список потрапив й замки на Тернопільщині
     
  • Що реставруватимуть в області?

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомляє, що всього в рамках програми реалізують 150 об’єктів з 2021-2023 рік по всій Україні.

Одна пам’ятка може містити кілька реставраційних проектів. 

Що відремонтують на Тернопільщині: капітальний ремонт, реставрація перехідного мосту та ескарпових стін замку в м. Збараж. А також ліквідація аварійного стану Замку XVII ст у м. Чортків.

Відео дня

Нещодавно журналістка «20 хвилин» звернулася із офіційним запитом до Національного Заповідника «Замки Тернопілля», аби довідатись, коли і як часто у Збаразькому і Чортківському замках проводили ремонтні роботи та скільки вони вартували. Ось, що нам відповів в.о. генерального директора Заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

Ремонтно-реставраційні роботи на замку в м.Збараж проводяться постійно, з часу передачі його на баланс заповідника і до сьогоднішнього дня, каже він. Щодо замку XVII ст. у м.Чортків, то з моменту його передачі Заповідникові проводились і проводяться консерваційні роботи та розчищення завалів та благоустрою території пам'ятки. Частота ремонту (реставрації) замків проводиться в залежності від фінансування та наявності проектно-кошторисної документації, яка відповідає чинному законодавству України. 

Кошти на ремонт замків за останні п’ять років виділяли із Державного бюджету та спецкоштів заповідника.  Так, по замку в м.Збараж – це 5 млн 884 тис. 58 грн. за останні п'ять років. Для замку в м.Чортків  кошти не виділялися. 

Як нам відповів Анатолій Маціпура, востаннє проводили  роботи по реставрації та відтворенню об'єктів замку у м.Збаражі: (золотий зал прийомів, зал змінної експозиції, водостічної системи та вентиляційних шахт над казематами, Замкової криниці) якраз на вищезазначену суму – 5 млн 884 тис. 58 грн. Як вже зазначалось, на замок у м. Чортків не припало жодної гривні. 

Читайте також: Велика реставрація чи пародія? Чому не відновлюють замки, які вже розсипаються (РОЗСЛІДУВАННЯ)
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up