Весняний призов 2021: які плани у червні на призовників? Розповідаємо про права та обов’язки юнаків

Весняний призов 2021: які плани у червні на призовників? Розповідаємо про права та обов’язки юнаків
Фото з відкритих джерел
  • До закінчення весняного призову залишається менше місяця. Нагадуємо, що цьогоріч призов на строкову військову службу розпочався із 1 квітня і має завершитися 31 червня. 
  • Хто призивається і чи мають право працівники військкомату затримувати призовників прямо на вулиці?
  • Які права, обов’язки та гарантії мають юнаки призовного віку? 
  • Як щодо відповідальності? Коли настає адміністративна, а коли – кримінальна? Ці та інші питання з’ясовували журналісти «20 хвилин».

 

Із 16 000 юнаків, які цьогоріч підлягають призову на строкову військову службу, військкоматами Тернопільщини планувалось призвати до війська лише 500 юнаків.

За підсумками другого місяця призовної кампанії з Тернопільщини до лав Збройних Сил України та інших військових формувань направлено 328 придатних до військової служби осіб. Усі заходи призову відбуваються з дотриманням карантинних вимог та проведенням тестувань на наявність COVID 19, — повідомляють на офіційній сторінці Тернопільського обласного військового комісаріату у Фейсбуці. 

Протягом останніх днів травня ми отримували інформацію із різних джерел щодо затримання юнаків військкомами та примусове їхнє утримання на обласному збірному пункті без речей. Чи вважаються такі дії посадових осіб незаконними та які права мають призовники у таких випадках, розглядаємо далі. 

Відео дня

За даними судового реєстру по Тернопільській області, протягом останніх п’яти років суди притягнули 18 осіб до кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене статтею 335 Кримінального кодексу – ухилення від призову на строкову військову службу. У вироках судді визнавали цих осіб винними у вчиненні даного кримінального правопорушення і зазвичай призначали їм покарання у виді обмеження волі на строк один рік. Одночасно “ухилянтів” у цих же вироках судді звільняли від відбування призначеного покарання із випробуванням і встановлювали їм іспитовий строк тривалістю один рік. Тобто обвинувачені зобов’язані періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу виконання покарань.

Хто і куди піде служити?

До армії призиваються юнаки віком від 18 до 27 років (1994-2003 років народження). Хлопці попередньо мають пройти професійно-психологічний відбір та медичну комісію. За станом здоров’я бути придатними до військової служби та не мати підстав на звільнення від призову чи відстрочки. 

Термін служби юнаків-строковиків складатиме 12 місяців – з вищою освітою або ж 18 місяців – без вищої освіти. Участі в Операції Об’єднаних сил (ОСС), яка змінила антитерористичну операцію на Сході країни, призовники НЕ приймають. 

За рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року (ред. введено в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744/2014), заборонено залучення військовослужбовців строкової служби до виконання бойових завдань на території проведення ООС.

Строковики проходитимуть службу винятково у місцях постійної дислокації військових підрозділів. Усіх їх спочатку відправлять в учбові центри і лише по закінченню терміну навчання розподілять по частинах.     

Військовий обов’язок

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України. 

Військовий обов’язок включає:

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому, неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Звідси випливає, що як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, громадянам призовного віку дається десять днів на добровільну явку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Поважні причини неявки – тільки форс-мажорні ситуації, як от:

Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

«До мене підійшли на вулиці, вимагали пред'явити документи і силоміць повезли в обласний збірний пункт. Я без речей, єдині документи, що були при мені, забрали. Що робити?»

Законодавство не дозволяє військкомам вимагати у призовників на вулиці або в іншому місці документи, щоби встановити особу. Така вимога може розцінюватися, як перевищення службових повноважень і є незаконною. 

Ніхто з військових не має права утримувати людину, не пускати чи перевіряти документи – цим правом наділені лише органи Нацполіції (тепер ще й Нацгвардія). Відтак із 01 серпня 2019 року, за дорученням міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, військовослужбовці Національної гвардії України виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку у складі самостійних піших патрулів.

Слід зазначити, що під час проведення превентивних (попереджувальних – прим.ред.) поліцейських заходів на вулиці поліція або нацгвардійці зобов’язані повідомити особі про причини застосування до неї таких заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи.

Поліцейські можуть перевірити документи у таких випадках:

Органи Національної поліція можуть затримати особу лише за певних обставин.
Просто так, щоби встановити особу громадянина, поліцейські, а тим більше військові, зупиняти нікого не можуть.

Тому будь-яка особа, в тому числі призовники, вправі нічого не говорити, не пред’являти жодних документів для встановлення особи, а найкраще одразу затребувати адвоката, і до його приїзду нічого не робити. І вже потім можна оскаржити дії і поліцейських, а тим більше військових, у суді.

Що таке альтернативна (невійськова) служба?

Громадяни України мають право на заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою. 

Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством. Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громади належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають здебільшого у державній, комунальній власності, діяльність яких у першу чергу пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби у півтора раза перевищує строк військової служби, встановлений для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу.

Призовник має право на…

Відстрочку і звільнення від проходження військової служби. У яких випадках?

Право на відстрочку передбачено статтею 17 Закону України «Про військовий обов‘язок і військову службу», а право на звільнення від призову – статтею 18 цього Закону. 

Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

2) неповнолітніх рідних братів і сестер або непрацездатних рідних братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

5) двох і більше дітей;

6) дитину з інвалідністю;

7) дружину з інвалідністю;

8) вагітну дружину.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров’я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

Відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається:

Хто звільнений від призову в мирний час?

Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

Гарантії призовників

Призовники користуються такими соціальними гарантіями: повним державним утриманням, медичним забезпеченням, грошовими виплатами, відпусткою, збереженням робочого місця. 

Яка відповідальність за ухилення від служби?

За неявку на призовну дільницю та ухилення від призову передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність відповідно.

Неявка у військкомат без поважних причин за викликом карається накладенням адміністративного штрафу. Штрафи цьогоріч виросли. Так, за першу неявку у військкомат доведеться сплатити від 510 грн до 850 грн, а за повторну неявку – від 850 до 1700 грн.

Відповідно законодавства призовники, яким надійшла повістка на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці. Навіть, якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний термін з дня початку призову, а у разі неявки призовника без поважних причин, він несе встановлену законом відповідальність.

Коли ж призовник отримав повістку для відправлення до війська і вже вважається призовною комісією призваним, як правило, це буде розцінюватися як ухилення від військової служби.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу передбачена статтею 335 Кримінального кодексу України і карається обмеженням волі терміном до 3 років. 

 

Ми надіслали журналістський запит Тернопільському обласному військкомісаріату, у якому сподіваємося отримати відповідь на питання, якими ж способами вручаються повістки і коли повістка вважається належно врученою, яким чином визначається, в яку частину, рід військ потрапить юнак? Чи враховують його бажання? Скільки разів особа має ухилитись, щоб її було притягнуто до кримінальної відповідальності.

Слідкуйте за нашими матеріалами і не пропустіть бажаної статті.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Олександр Зазуляк

    А що,  чия мамуся прибігла плакати? Забрали кровинушку,  а такі надії були, що га поляки поїде...🤣🤣🤣

    Ljubow Oleksijko reply Олександр Зазуляк

    Олександр Зазуляк Чиясь мамуся, як ви висловились хоч мінімальний крок для забезпечення законності роботи військомату  зробила :) ... Дивна чи страшна не сама служба, а методика роботи. В нас що головне? Якщо якісь моменти відбуваються, то всі ж стоять осторонь. Прагнемо змін в країні, а самі для країни що зробили? Чим більше буде реакції суспільства тим швидше наближатимемось до розбудови дійсно правової Держави.
  • Kristina Tina

    правильно, нехай йдуть служити!!!
  • Юра Сем

    Все буде добре...відслужать і з піснею по життю.
  • Ljubow Oleksijko

    Сезон 2021 в Тернополі. Є випадки примусового приводу( навіть коли документи при собі) Просто з вулиць забирають.

    Ljubow Oleksijko reply Ljubow Oleksijko

    Олександр Зазуляк відповідаю "несцикливому" А В ПРАВОВОМУ ПОЛІ ПРАЦЮВАТИ ВІЙСЬКОМАТАМ ВАЖКО? Прагнемо змін в країні, проте чомусь упускаємо Законні способи проведення тої самої призивної кампанії... Чому ж хлопці не йдуть добровільно згідно закону? Чому наша військова система прогнила зсередини??? Прагнемо сповідувати європейські цінності, але ні грама не зроблено щодо дотримання процедури і прав... Чому в Ізраїлі вважають за честь служити і хлопці і дівчата??? Чому в нас в країні відсотків -+25, які готові захищати її? Чому бойові офіцери масово звільняються з лав ЗСУ??? Так батьки навчили, чи система гнила?

    Ljubow Oleksijko reply Ljubow Oleksijko

    Vitaly Yashchenko чоловіче, в якому коментарі ви побачили виправдання призовникам???  СУТЬ В НЕ НОРМАЛЬНИХ СПОСОБАХ роботи військоматі...та і загалом системи призову...

    Любко Жетон reply Ljubow Oleksijko

    Олександр Зазуляк бо їх так навчили їх батьки.а вони особо і не пручались...мене колись теж батьки хотіли відмазати,навіть на дурці лежав,потім вирішив сам йти на строкову.ше три рази мусів лягти в лікарню щоб довести,що здоровий..

    Олександр Зазуляк reply Ljubow Oleksijko

    Любко Жетон просто сцять не призовникки,  а їх батьки. Ну і дітей вчать того самого.

    Олександр Зазуляк reply Ljubow Oleksijko

    Ljubow Oleksijko а призовників закон не стосується? А добровільно з'явитись у військомат, з довідкою про не пригодність чи навпаки?!

    Vitaly Yashchenko reply Ljubow Oleksijko

    Ljubow Oleksijko Не виправдовуйте призовників.
    За ухилення від військової служби передбачено кримінпльну статтю згідно закону(який Ви так сильно згадуєте)
    Тому добре що в військомат,а не на лаву підсудних

    Ljubow Oleksijko reply Ljubow Oleksijko

    Любко Жетон навіть коли і відчиняють, але в цей момент нема в наявності особи, якій мала вручитись повістка(бо в робочий час людина на роботі) а підписувати повістку має лишень особа ім'я якої стоїть в документі. Скажу простіше : мені відомі факти, коли за 1500 умовних одиниць питання з призовом вирішується. Навіть в Тернопільському військоматі. Чому це так...я хз... Чому не створені НОРМАЛЬНІ умови призову... Я теж хз... Знаю випадки, коли людина на бойових на сході...а тут бігають повістки на строчку тичуть... В чім проблема, щоб працювати законно і в межах своєї компетенції?? Знаю, питання адресоване не вам особисто... Просто...думка вголос...

    Любко Жетон reply Ljubow Oleksijko

    Ljubow Oleksijko важко вручити поввстку коли її неберуть,невідчиняють двері і ше стоп'ятсот відмазок..переважна більшість просто морозитьсявід них.

    Ljubow Oleksijko reply Ljubow Oleksijko

    Любко Жетон Тобто ви вважаєте, коли з якихось причин особа не з'явилась в пункт збору, бо по факту повістка не була вручена, то є юридичне право просто ось так з вулиці, по дорозі додому забрати особу? Інша справа, коли факт вручення повістки був, то тут я навіть не сперечатимусь.

    Любко Жетон reply Ljubow Oleksijko

    Ljubow Oleksijko якщо персонаж є в базі тих кому відправили повістку,а він забив то норм,як на мене.

    Ljubow Oleksijko reply Ljubow Oleksijko

    Любко Жетон Та хоть 10 раз йой, але мова про дотримання закону...чи не так?

    Любко Жетон reply Ljubow Oleksijko

    Ljubow Oleksijko йой.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up