Партнер рубрики Події

"Помоліться за здоров'я дітей": встановили ймовірну причину вибуху у сільському клубі на Тернопільщині

"Помоліться за здоров'я дітей": встановили ймовірну причину вибуху у сільському клубі на Тернопільщині
  • Пожежа внаслідок вибуху та пожежі в сільському клубі с. Угринів Підгаєцького району трапилась у п'ятницю, 3 січня.
  • Восьмеро дітей від 12 до 17 років отримали серйозні травми і зараз перебувають у Тернопільській обласній дитячій лікарні. Деяких готують до складних операцій.
  • Провоохоронці кажуть, що попередня причина вибуху - витік природного газу.

Батьки неповнолітніх, які постраждали в результаті вибуху, про те, що трапилось, згадують зі сльозами на очах.

- Мені подзвонила сусідка і сказала: "Викликай швидку і вези малого у лікарню, там у клубі вибух трапився. Діти із опіками", - розповіла мама одного із постраждалих дітей пані Марія. - Я побігла туди і не впізнала свого сина. Я не знаю, який ступінь опіків, у Тернопіль із ним поїхав чоловік. Вони всі такі красиві та розумні хлопці, може, і мали з собою якусь петарду, але ж хіба би через неї такий вибух трапився? Більше нічого не знаю. Чекаємо новин із лікарні. Усі батьки стривожені та нажахані, таке лихо. 

Світлина від Управління ДСНС України у Тернопільській області.

Відео дня

Це була перша розмова з журналісткою. Згодом пані Марія повідомила, що її сина готують до операції із видалення відмерлих тканин шкіри. Жінка ледь стримувала сльози. Каже, що сама зараз залишилась у селі, адже у неї ще двоє маленьких діток. Разом зі старшим сином Ростиком у лікарні - її чоловік, тато хлопчика.

- Мою дитину врятувало те, що на вибуху вчасно надали першу  медичну допомогу, - говорить жінка. - Обробили дітям рани, знеболили, звільнили від одягу і швиденько доправили в Тернопіль, не втратили дорогоцінного для порятунку часу. Лікарі кажуть нам, що роблять все можливе, щоб врятувати дітей.

Світлина від Управління ДСНС України у Тернопільській області.

Про причину вибуху жінка говорити не хоче. Одразу починає плакати.

- Я не можу вам нічого сказати, - каже крізь сльози. - У мене є моє суб'єктивне твердження. Дочекаємось експертиз. Я думаю, що мають провести об`єктивне розслідування. Надіюся дуже, що принцип лояльності до того, у кого більше прав, ужене працюватиме. Але ми всі люди...

Дітей готують до операції

Внаслідок вибуху постраждали восьмеро неповнолітніх, віком від 12 до 17 років, які в цей час проводили репетицію виступу різдвяного вертепу в клубі.  Їх з опіками 1-2 ступеня доправили у реанімаційне відділення районної лікарні. Для надання подальшої кваліфікованої  медичної допомоги усіх дітей транспортують до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, - повідомляють правоохоронці.

- Моя дитина зараз буде йти на операцію. Я не можу говорити,  - каже мама ще одного із потерпілих дітей Ольга Дума. - Ми дуже переживаємо і просимо Бога, щоб все було добре. Нам у лікарні дали всі медпрепарати безкоштовно. Наразі допомога не потрібна. 

Батьки, із якими спілкувалися журналісти, кажуть, що фінансова підтримка їм не потрібна. У лікарні дітям надали безоплатну допомогу. Вони просять лише помолитись за здоров'я їхніх дітей. 

Світлина від Управління ДСНС України у Тернопільській області.

Проте. у лікарні, де зараз перебувають діти, кажуть, що допомога може знадобитись згодом. Тому від неї не відмовляються.

- Наразі медикаментами діти повністю забезпечені, комунальна аптека медзакладу повністю постачає усі необхідні препарати, - каже заступниця головного лікаря Тернопільської обласної дитячої лікарні Алла Філюк. - Розраховуватись за них ми будемо згодом. Проте лікування буде довготривалим та дороговартісним. Ми не відмовляємось від допомоги небайдужих. Потрібно буде маса розчинів, антибіотики. Ми зв'язались із газовою службою. Вони також обіцяли допомогти.

Усі, хто має змогу допомогти дітям, можуть звертатись у обласну комунальну аптеку №157 до завідувачки Марії Іванівни. Аптека розташована у обласній дитячій лікарні на вул. Сахарова, 2. Телефон: (0352) 26-33-76. У аптеці знають, які ліки потрібні дітям.

Алла Філюк підтвердила, що двом дітям 4 січня зробили складні операції. Стан інших теж доволі важкий.

- Це гнійні рани, болючі перев'язки, - каже лікарка. - Це не звичайні рани, від яких просто зняти пов'язки. Їх доводиться віддерати, знеболювати наркотичними препаратами. ситуація справді складна.

Нагадаємо, що чергова пожежа на Тернопільщині виникла у сільському клубі 3 січня.  Вогонь охопив половину будівлі, площа якої близько 60 кв.м. О 17.40 на до рятувальників 14 ДПРЧ надійшло повідомлення про вибух та подальше горіння в приміщенні клубу вя с. Угринів Підгаєцького району. Вогонь охопив половину будівлі, площа якої близько 60 кв.м. О 17:58 пожежу локалізували, а о 18:10 повністю ліквідували. 

Більше про причини вибуху рятувальники не говорять. Мовляв, усі питання - до слідства. Адже мають провести необхідні експертизи та визначити джерело, що спричинило трагедію.

У той же час в пресслужбі ГУНП в Тернопільській області повідомили, що загрози для життя дітей  немає. Медики борються за їхнє здоров'я. 

Попередня причина - витік газу

На місці інциденту працювали вибухотехніки та інші екстрені служби. За попередньою версією рятувальників, вибух міг статися через витік газу. 

Напередодні газовики проводили ремонтні роботи. На місці події фахівці виявили стару газову трубу, до якої зробили врізку. Ймовірно, газ по старій трубі потрапив у приміщення клубу і його накопичення призвело до вибуху.

- З'ясувалось, що напередодні у сільську раду  працівники місцевого районного газового господарства прокладали газову трубу , - каже начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. -  При закінченні робіт вони, ймовірно, не перевірили тиск в газовій трубі та не встановили, чи є витік газу з даної труби. Згодом з'ясувалось, що нову газову трубу підключили до старої гілки, яка була закинута. У ту стару гілку, напевне, і потрапив газ, який повернувся в приміщення клубу, де перебували діти. 

За словами Володимира Галевича, заступника начальника ГУНП в Тернопільській області, відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 ККУ - порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ми стежимо за станом потерпілих та веденням слідства. 

Читайте також Масове отруєння напередодні Різдва: через несправність газового конвектора в клубі вчаділи шестеро осіб
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Андрій

    Хочуть мати одного читача-надала
  • Ольга Гадєвич Ганішевська

    Святий Юдо Тадею,допоможи іїм
  • Лена Дддддд

    Найшвидшого одужання та опіки Матері Божої
  • Віра Пелих

    Боже допоможи дітям.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up