Від 7 до 9 мільйонів загиблих від голоду: у Тернополі презентували унікальну мапу «Голодомор — геноцид українців»

Від 7 до 9 мільйонів загиблих від голоду: у Тернополі презентували унікальну мапу «Голодомор — геноцид українців»

27 листопада у Тернополі вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні

До 88-х роковин Голодомору 1932-1933 років у Тернополі презентували унікальне друковане видання — мапу «Голодомор — геноцид українців», яку передали у музей політичних в‘язнів.

— Маємо пам‘ятати, що Україна пережила три голодомори: 1921-1922, 1932-1933 і 1946-1947 роки. Більшовики їздили по селах, забирали харчі, розстрілювали людей, спалювали поля і землю. На презентовані карті зібрані дані: як мінявся етнічний склад України, скільки людей завезли до нас з Росії. Тут розміщені документальні фото жертв голодоморів, кількість людей по кожному регіону країни, — розповідає Віктор Устенко.

Мапу можна переглянути в музеї політичних в‘язнів у Тернополі на вулиці Коперника,1. Окрім цього, їх розповсюдять у навчальних закладах.

Відео дня

— Під час голодоморів кожної години помирали 1000 людей. Половина з яких — діти. Історики досі визначають справжню цифру: від 7 до 9 мільйонів загиблих від голоду. Українцям забороняли виїжджати за межі населених пунктів, скрізь були чорні дошки... Я думаю, що туристи, які відвідують наш музей дізнаються багато нового для себе з цих карт, — підкреслив директор музею політичних в‘язнів Ігор Олещук.

Читайте також: Тернополяни долучилися до Всеукраїнської акції "Запали свічку" пам'яті жертв Голодоморів

"Мама пекла палянички з лободи і листя": тернополяни діляться спогадами родичів про Голодомор

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up