Від «Москви» до «Галичини»: чим приваблював культовий ресторан біля Ставу? Є відео 90-х

Від «Москви» до «Галичини»: чим приваблював культовий ресторан біля Ставу? Є відео 90-х
  • Ресторан у готелі «Москва» був окремим маленьким світом, де полюбляли відпочивати і тернополяни, і гості Файного.
  • Пізніше готель, а разом з ним і ресторан перейменували на «Галичину». Та своєю «культовості» заклад не втратив.
  • Там організовували бенкети та справляли весілля, а старші тернополяни і досі пам’ятають чарівну музику, що линула ввечері з ресторану.

Ми продовжуємо серію публікацій про культові заклади Тернополя, яких вже немає.

Спочатку була "Москва"

Спорудили готель у середині 80-их років. Чому спочатку назвали його саме «Москва», нам знайти не вдалося. Є лише версії старших тернополян, про те, що це міг бути добрий жест у бік влади, до того ж деякі ресторани тоді вже називали на честь міст, до прикладу, «Тернопіль» чи «Тирасполь», а окремої згадки вартує ресторан «Росія» (розташовувався на Східному масиві).

До слова, сам готель спорудили на місці, де раніше була досить болотиста місцевість. Але краєвиди з готелю дійсно вражали, адже збудували його біля Тернопільського ставу, неподалік від лісопарку «Загребелля»

Відео дня

І фактично одразу ресторан приєднали до ряду «елітних». Він мав свою публіку, а грати тут вважали за честь тернопільські «лабухи». Новий готель, новий ресторан і відсутність такого засилля закладів стали причиною миттєвої популярності «Москви».

Хоча, як пригадують старші тернополяни, чимось особливим ресторан похизуватися не міг, окрім зручного розташування. Але там полюбляли відпочивати, особливо вечорами.

Чому перейменували?

Вже на початку 1990-их років готель перейменували, і він носив, і продовжує носити назву «Галичина». Сталося це через обурення самих тернополян, адже вже наприкінці 1980-их років проукраїнські настрої в містах набирали оборотів і існування готелю з назвою «Москва» на Західній Україні було неприйнятним.

За однією з версій, «Галичиною» готель назвали через те, що по річці Серет, біля якої і знаходився ресторан, проходить кордон, що ділить Тернопільщину на Галичину та Поділля.

Окремої згадки заслуговують і музиканти. Їхня майстерність приваблювала відвідувачів. Ви можете оцінити рівень виконання у відео нижче. Це відео 1990 року зняли у ресторані «Москва».

А ще у період розквіту ресторанної музики в 1960-1980-их роках радянська система вимагала звітності. Тому ресторанні колективи щоденно заповнювали і здавали рапортички. У них вказували назву творів та авторство. Щомісячно ресторани сплачували авторам пісень та інструментальних творів, що прозвучали, винагороду. Представники управління культури контролювали та вимагали точності.

Вже наприкінці 1990-их років, ймовірно, через засилля нових, сучасніших закладів харчування, ресторан «Галичина» потроху почав згасати. Коли саме його закрили, інформації нам віднайти не вдалося, але тернополяни пригадують, що ще всередині 2000-их там час від часу грали весілля.

Зараз і приміщенні колишнього ресторану розміщені магазини. А готель «Галичина» продовжує функціонувати.

А ви бували в ресторані «Галичина»? Яким його запам’ятали? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up