Партнер рубрики Події

Від сміття чистять потік річки Ірва на Тернопільщині, де обвалився старовинний мур

Від сміття чистять потік річки Ірва на Тернопільщині, де обвалився старовинний мур
  • У деяких місцях потік р. Ірва не чистили 30 років — через сміття утворювалися греблі і вода підтоплювала будинки місцевих жителів.
  • Сміття зруйнувало і мур 17 століття. Як це сталося — читайте у матеріалі.

Кременецькі комунальники чистять потік р. Ірва. Роботи проводять за кошти бюджету Кременецької громади. Вони звільняють береги від сміття, захаращень, порослі та каміння в двох місцях: в районі автопарку та за Миколаївським собором, де впала стіна і перекрила воду.

Про це повідомляє Кременецька громада.

Відео дня

Сміття зруйнувало кам’яний мур 17 століття

Францисканський монастир в Кременці збудували ще у 1606 році. Це була велика територія обнесена кам’яним муром. Нині будівлі колишнього монастиря входять до складу державного історико-архітектурного заповідника. На стінах муру були нанесені «Стації Хреста» — зображення, які розповідали про останні години життя Ісуса Христа на землі. 

Жертвою людської недбалості по відношенню до навколишнього середовища став старовинній мур, який витримував навали ворогів і стояв більше 400 років. Як це сталося? Побутове сміття, пластикові пляшки вже в 21 століття неподалік цього муру постійно створювали греблю на Ірві. Міська рада фінансує роботи з ліквідації цього сміття комунальним підприємством «Кременець благоустрій». Ще акції з розчистки потоку проводила Кременецька екологічна ліга спільно зі студентами академії і медичного коледжу. Попри це, сміття з’являлося знову, при чому з шаленою швидкістю і в більшій кількості. Від того там стояла вода і підмивала мур. З плином часу цеглини ставали крихкими і в цьому році великі фрагменти стіни впали у воду.

Будинки затоплювало десятиліттями

— Цього літа тричі топило мій будинок. Увесь двір був у воді і в сусіда Ігоря Заблоцького. Живемо у підніжжя гори Бони. Десять років тому міськрада потік гарно прочистила трактором. Вода спокійно стікала. Не довго то стало. Сміття поступово забивало потік. Ми майже щовечора бачимо, як ці мішки з верхньої вулиці летять вниз до води і створюють їй перешкоду. Від того все заростає деревами. Ті, хто так вчиняють зі сміттям мають штрафи чималі сплачувати! Дивись і знайдуть в собі сили донести сміття до спеціальних баків та заплатити за їх вивезення комунальникам. Ми ж так робимо. Мають всі так робити! — розповідає Ніна Чорнова.

— Наші будинки десятиліттями затоплювало, ніхто не реагував. Ми тут всі вже пенсіонери, своїми силами нічого не вдіємо. Дякувати Богу, нас зараз почули. Зараз прочищають потік Ірви біля автопарку…— розповідає 75-річна Марія Антонівна Мельник, жителька будинку N63, що на Дубенській. — Живемо біля потоку вже 46 років. Два роки тому сусідів затопило так, що меблі плавали, наші льохи тоді залило повністю. А все те через сміття. Дивує відношення деяких наших людей до природи. Нащо перетворювати потік на сміттєву яму, коли є неподалік баки для сміття.

Кременецька міська рада просить жителів, які живуть поруч з потоком Ірва, з розумінням поставитися до роботи комунальників. В деяких місцях 30 років потік не чистили. Роботи дуже багато. Ще більше сміття…

— Попереджаємо всіх, хто викидає своє побутове сміття до потоку – Ви порушуєте Правила благоустрою Кременецької громади. На всіх порушників будемо складати адміністративні протоколи і виписувати штрафи, — йдеться у повідомленні.

Що пишуть у соцмережах

У соцмережі люди коментують, що штрафи порушникам допоможуть навести лад.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, як журналістка «20 хвилин» 7 днів спробувала прожити без пластикових пакетів.

Довідка

Ірва (в минулому просто Потік) — потік в Кременецькому районі Тернопільської області. Правий доплив річки Ікви (басейн Дніпра).

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up