Відчути себе не такими, як усі. Журналісти «20 хвилин» підтримали шкарпетковий флешмоб

Відчути себе не такими, як усі. Журналісти «20 хвилин» підтримали шкарпетковий флешмоб
  • 21 березня - Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Цього дня у всьому світі триває масова акція #LOTS_OF_SOCKS,  під час якої люди одягають яскраві, різнокольорові шкарпетки, щоб показати, як це бути не таким, як всі і привертати до себе погляди перехожих.
  • Учасники акції впевнені, що відчувши на собі дивні погляди, люди почнуть розуміти "дітей сонця", для яких синдром Дауна часто стає вироком. 

Флешмоб на підтримку людей із синдромом Дауна триває і в Тернополі. Можна одягнути кольорові шкарпетки, або використати їх як аксесуар - прикріпити як брошку до одягу чи прив’язати до сумки чи наплічника. Допомогти можна і коштами – особливим діткам організовують літній табір. Тож пару шкарпеток можна обміняти на символічних 21 гривню, за аналогією до зайвої хромосоми при цьому синдромі. Можна підтримати флешмоб і у соцмережі "Фейсбук", змінивши аватарку з хештегом #шкарпетуйся.

Флешмоб # LOTS_OF_SOCKS підтримали і журналісти «20 хвилин»:

Відео дня

Хочеться вірити, що суспільство звикне до особливих людей

Наталка Колтун, головна  редакторка «RIA плюс» і «20 хвилин:

- Як це – відчувати себе не таким, як усі? Можна вдягнути роги, можна вийти на вулицю у спідній білизні, а можна так, як ми, - одягнути різні шкарпетки. Може, зараз цим нікого не здивуєш, але люди, які звикли до класичного стилю, не будуть почуватися комфортно у різних шкарпетках, здається, що на тебе усі зглядаються. Люди з синдромом Дауна приречені ловити на собі такі погляди щоденно, тому наша редакція обрала сьогодні такий спосіб солідарності. Хочеться вірити, що суспільство, яке звикло до незвичної форми одягу, звикне й до особливих людей на вулицях. 


Хотіла відчути, як це, бути інакшими

Діана ОЛІЙНИК, журналістка:

- У Всесвітній день сонячних людей одягнула рожеву та сіру шкарпетку. Щоб було помітніше, ще й підкотила джинси. Хотіла відчути, як це, бути інакшим, і щоб тебе розглядали через твою інакшість, незвичність. Так, я вирішила сьогодні підтримати таких людей, особливо діток. Не знаю, чи викликала до себе певну увагу. Важко сказати, чи розглядали різні шкарпетки, чи мої рожеві черевики. Принаймні, ніхто мені не сказав, що я помилково одягнула різне. Натомість приємно було почути: «О, ви теж в різних шкарпетках!» від тих, хто організовував різні заходи для таких діток у Тернополі.

Зізнаюся, я й сама колись розглядала одного такого хлопчика і його маму. Вони стояли на зупинці і чекали на маршрутку. Крадькома поглядала на те, як поводиться мама. Запам’яталося, з якою теплотою вона говорила до своєї дитини, як ніжно обіймала, і як світилося личко того хлопчика. А навколо були звичайні люди, такі неусміхнені, заклопотані, «забиті  податками»... Ця мама зі своїм сонячним хлопчиком «зробили» тоді мій настрій на цілий день.

Вони варті адекватного ставлення до себе

Ольга Турчак, журналістка:

- Я одягнула на одну ногу блакитну шкарпетку, на іншу - рожеву. Вийшло доволі стильно. Це гарна акція, бо, насправді, про людей з Синдромом Дауна не так часто говорять. Я не боялась, що люди дивно будуть дивитись на мене до моменту поки знайома не запитала: "А ти знаєш, що в тебе шкарпетки різні?". Я кажу: "Знаю, ти теж вдягай наступного року у цей день". Вона посміхнулась. За день, якщо чесно, зовсім забула, що щось не так зі мною. Жодного разу не помітила дивних поглядів і навіть "запостила" фотографію у Іnstagram. Друзі зацінили. А ще в центрі я побачила дівчинку в кольорових шкарптках. Не втрималась і зробила їй комплімент. Вона мені у відповідь. Це було приємно, хоча не знаю чи вона їх вдягала через ту саму причину, що я. Не скажу, що через шкарпетки можна себе відчути не таким, як всі, але, насправді мені знайоме таке відчуття. Я переконана, що люди із Синдромом Дауна повинні жити в нормальному соціумі і варті адекватного ставлення до себе.

Сьогодні кольорові шкарпетки розкажуть більше

Євгенія ЦЕБРІЙ, журналістка:

- Хтось скаже, що одягнувши різнокольорові шкарпетки, ми мало чим допоможемо людям із синдромом Дауна і навряд чи відчуємо себе не такими, як всі. Це справді так. Але така символічна підтримка важлива, вона нагадує усім не залишатися байдужими. Як це вирізнятися з-поміж інших? Як це, постійно відчувати на собі дивні погляди? Чи часто ми задумуємося над такими питаннями? Чи розуміємо, з якими проблемами зіштовхуються сонячні діти та їх батьки? Чому вони отримують так мало підтримки і часто зіштовхуються з нерозумінням?

Я приєднуюся до флешмобу # LOTS OF SOCKS і сподіваюсь, кольорові шкарпетки сьогодні розкажуть більше, ніж завжди.  Я одягнула блакитно-фіолетові шкарпетки. До темних джинсів і сірого пальта це навіть досить непогано виглядає. Але не скажу, що почувалась на 100% комфортно. Адже річ не в тон може привернути увагу, а я не дуже люблю кидатися в очі. На вулиці бачила дівчину з блакитним волоссям і хлопця зі шнурівками різних кольорів на взутті – на них звертали увагу. Мої колеги прийшли на роботу в різних шкарпетках, усім сподобалося. Думаю, тепер будемо підтримувати цей флешмоб не тільки раз на рік. Всі ми рівні, просто треба бути більш чуйними одне до одного.

А ви сьогодні одягнули кольорові шкарпетки? Діліться фотографіями у коментарях до статті!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up