Партнер рубрики Події

Випадає волосся? Забудьте про маски з яєць та кефіру

Випадає волосся? Забудьте про маски з яєць та кефіру
  • Збільшення скарг від жінок на випадіння волосся останнім часом помічають перукарі та медики. Саме на початку осені стартує сезонне випадіння волосся. Воно може тривати до трьох місяців і більше.
  • Таке явище стається щороку. Таким чином волосся оновлюється і відростає нове і здорове.

- Вже не перший рік помічаю, що у вересні-жовтні у мене починає випадати волосся. Ніби доглядаю за косами так, як завжди. А на щітці помічаю все більше волосин. Так розумію, це сезонне випадіня. Чим воно викликане? І як догладати за волоссям у такий перід, - запитує 27-річна Наталія.

Наше волосся росте і випадає протягом всього життя. У здорової людини воно постійно самооновлюється, пояснює  лікар-дерматовенеролог, трихолог Любов Мукомела. Якщо ж цей процес порушився, треба лікуватись.

- У нормі за день у людини може випадати до сотні волосин. Але випадіння індивідуальне.  Для когось 100 волосин - це багато, а для когось – ніщо, - каже лікар. - Все залежить від генетичних факторів, скільки закладено волосся первинно. Норма - це коли поодинокі волосини випадають під час розчісування волосся. Під час миття їх може бути трохи більше, бо під впливом тепла пори розширюються і волосся, відповідно, випадає. Але якщо помічаєте волосся на подушці після сну, волосся активно випадає при кожному доторку, вже є привід задуматися і звернутися за консультацією, пройти додаткові обстеження, щоб встановити причину випадіння.

Відео дня

Догляд потрібен завжди

Як доглядати за волосям під час сезонного випадіння?

- Догляд найперше починається з очищення, тому має правильно підібраний шампунь. Це той, який не викликає жодних подразнень, після нього є відчуття лекості, свіжості. Він не має обтяжувати і має бути підібраний за типом шкіри голови, - каже Любов Мукомела. - Шампуні від випадіння волосся дотично роблять свою дію завдяки тонізуючим та судиннозвужуючим компонентам – екстрактом м’яти, розмарину, які роблять так званий холодок. Це звужує судини та покращує кровообіг. Але основне завдання шампуню – вимити голову.

В кого довге волосся, обов’язково слід нанести кондиціонер або спрей або маску, які захищають та доглядають. Якщо говорити про стимуляцію росту, то варто обрати ампули, розчини або лосьйони. Вони мають бути на водній основі, не олії, кефір, яйця, сік цибулі, а спеціально розроблені трихологічні серії. Вони будуть регулювати обмінні процеси в шкірі голови , щоб вона була в нормі і, відповідно, стимулювати ріст волосся.

При випадінні мертве волосся переходить в стан спокою і не росте, тому його треба видалити, вичесати, а нове більше стимулювати. Але звичайно на це потрібен час і відповідно більше налаштуватись на те, щоб волосся виросло. Варто пам’ятати, що волосся хоче, щоб за ним доглядали завжди. Ті, хто постійно ним займається, відповідно й отримують гарні результати.

Визначте джерело захворювання

Лікар також розповіла про інші причини випадіння волосся, про які варто знати. Так, волося може випадати на фоні гострих станів чи захворювань – висока температура, операція, травма, наркоз, прийом медикаментів, яких є цілий перелік і які можуть впливати на цибулину і гальмувати ріст, коли волося переходить у фазу випадіння, а не фазу росту. А також на першому місці стреси – зміна місця проживаня, втрата близьких, конфлікти. Серед іншого це і патологічні причини – тобто внаслідок хвороби. Тоді треба визначити причину захворювання і призначити лікування.

- Якщо є ураження кишечника, хронічні гастрити, коліти, понижена кислотність, коли погано засвоюються мікроелементи, тоді підключаються суміжні спеціалісти-гастроентерологи, - каже Любов Мукомела. - Випадіння волосся може бути в жінок з порушенням менструального циклу, полікістозом яєчників, тоді залучається гінеколог. Якщо є ураження щитоподібної залози – то ендокринолог, при залізодефіциті – гематолог.

Випадіння після пологів – це нормально

Також є фізіологічні причини випадіння волосся. Одна з них – у новонароджених.

- Це коли в маленької дитини, як кажуть в народі, « викачується волоссячко», - пояснює медик. - Спершу виростає, а потім мусить випасти, щоб вирости знову.

Ще є післяпологове випадіння. Під час вагітності волосся не випадає і воно затримується. А після пологів через три-чотири місяці волосся наздоганяє те, що мало випасти під час вагітності, і тоді починається активне випадіння. Але жінкам у такій ситуації хвилюватися не варто.

- Це фізіологічне випадіння волосся – тобто природне, яке прийшло природнім способом і таким способом йде. Тут лікувати нічого не треба, просто психологічно треба прийняти, що воно має випасти за певний період, - каже трихолог. - Зазвичай випадіння волосся може тривати три місяці, а післяпологове - до року. Звісно якщо на фоні випадіння будуть стреси чи захворювання, це посилить проблему. Але якщо все добре, здоровий сон, нормальне харчування... Головне не панікувати, бо буде стрес, і волосся далі випадатиме. І це як замкнуте коло.

Коли  не треба шукати причину

Випадіння волосся спостерігається у дівчат в постпубертатний період, тобто після завершення статевого дозрівання.

- Часто буває, коли 20-річні дівчата приходять на прийом і кажуть: «В мене в школі було таке волосся, але потім раз - і його стало менше», - розповідає Любов Мукомела. – Але це нормальне фізіологічне явище.  Організм формується і під час статевого дозрівання, йде перебудова гормонів, і волосся програмується зовсім на інший тип і його може бути вже менше. І цього теж боятись не треба, це треба прийняти і це нормально: в дитинстві було так, а після місячних у12-15 років все почало мінятися. Це теж природно і з тим не варто нічого робити. Не треба шукати причину і робити аналізи.

Ще є такий вид фізіологічного випадання як сенильне, тобто пов’язане зі старістю, додає лікар. Треба розуміти, що у людей, яким більше 65 років, волосся стає рідшим, бо волосина з віком стає більш поверхневою і меншою.

Менше стресів, більше сну

Загалом, аби мати міцне та красиве волосся, треба звернути увагу на свій стиль життя. Має бути здорове білкове харчування, достатня кількість води, здоровий сон. Тому що мелатонін, який виробляється уночі, впливає на волосся. А також важливий догляд - правильно підібрані маски та шампунь.

- Варто звернути увагу на регулярний прийом курсів вітамінів та мікроелементів, омега-3, кальцій, - каже Любов Мукомела. - За волоссям треба доглядати завжди, бо воно як шкіра, є відображенням того, що робиться всередині організму. Якщо є стреси, треба відволікатися – для когось це танці, для інших - йога, подорожі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Sichova Anna

    Я домашні маски я не дуже люблю, а ось до прийому вітамінів ставлюся позитивно. Щоб поліпшити стан волосся, приймала таблетки Натубіотин з коензимом R. Зараз волосся виглядає куди краще і навіть рости стало швидше звичайного.
  • Ирина Тарасенко

    А я вважаю, що маски та шампуні діють лише зовні, а цього мало! Волосся потребує внутрішнього підживлення. Я коли почала приймати Альпента, то відразу помітила як змінилося моє волосся. Забула про ламкість, тускість і випадання.
  • Читач96

    Мені таблетки Натубіотин дуже допомогли у боротьбі з випаданням волосся та лупою після двох місяців використання. Кожен стикався з такими проблемами і знаєте, що це не дуже приємно збирати по будинку своє волосся, присипане білим сніжком. Цей засіб порадила подруга, їй колись Натубіотін допоміг відновити волосся після невдалого фарбування.
  • Оксана Краско

    Я переконана, що для того, щоб мати густе та міцне волосся, одних масочок, олій та інших зовнішніх методів недостатньо. Потрібно допомагати своєму організму внутрішньо. Тому періодично пропиваю курс вітамінів. Ідеальних для себе я вже знайшла, і це комплекс Альпента. Приймаю курсом три місяці щорічно. Ніяких побічних реакцій та волосся дійсно стали кращими.

keyboard_arrow_up