«Війна» за парк продовжується: суд знов заборонив міській раді чинити будь-які дії із землею на «Алясці»

«Війна» за парк продовжується: суд знов заборонив міській раді чинити будь-які дії із землею на «Алясці»
  • Судова тяганина у справі садівничого товариства «Ювілейне» та міської ради дійшла до Верховного суду.  
  • Нагадаємо, у четвер, 9 січня, виконавчий комітет міської ради затвердив «Детальний план території, обмеженої вул. Генерала Тарнавського, вул. Київська, вул. М. Липницького, вул. Володимира Великого (мікрорайон №14) в м. Тернополі», де мають будувати новий парк та житловий комплекс.

У органі місцевого самоврядування повідомляли, що 20 грудня Верховний суд України визнав рішення попередніх судів незаконними, а тому міська рада може облаштувати парк на місці дач. Однак дачники назвали це маніпуляцією, оскільки Верховний суд задовольнив касаційну скаргу міськради лише частково.

- Це звичайна маніпуляція, щоб якомога швидше почати будівництво, – розповідає голова садівничого товариства Олена Любовіцька. – Якщо там все понищать, то хто буде відстоювати дачі? Насправді Верховний суд не скасовував рішення попередніх судів, які ми виграли, а відправив справу до першої інстанції у Тернопіль до Господарського суду.

Адвокат Павло Варода, який захищає права садового товариства пояснив , що при розгляді справи не були чітко відокремлені межі земельних ділянок площею 15,26 га, тому фактично Господарський суд виніс таке рішення, яке можна застосувати до будь-якої ділянки з даною площею. Тому справу відправили до першої інстанції – у Господарський суд Тернопільської області.

Відео дня

Що ухвалив суд

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Ірини Гирили розглянув заяву Садівничого товариства робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської залізної дороги про забезпечення позову від 15.08.2019 в частині заборони Тернопільській міській раді вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки площею 15,26 га за адресою вул. Київська-Тарнавського у п’ятницю, 10 січня.

Садівниче товариство звернулось до суду для скасування чотирьох рішень міськради щодо земельних ділянок, які у них в користуванні, оскільки на їх думку, міська рада порушила їх права.

Господарський суд задовольнив заяву садівничого товариства та заборонив міській раді вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки, площею 15,2600 га за адресою вул. Київська-Тарнавського в місті Тернополі. Ухвала суду набрала чинності з моменту її підписання, 10 січня.

Однак дачники впевнені, що це ще не кінець, і суди триватимуть.

Що кажуть у міській раді

Журналіст «20 хвилин» звернувся до міської ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися, чи розглядають іншу ділянку для облаштування парку та чи запропонують дачникам землю в іншому місці, крім землі біля села Малашівці.

У міськраді пояснюють, що земельні ділянки, які пропонують дачникам в замін, розташовані не біля села, а в його межах.Загальна площа цієї землі - до 20 га. Також у міськраді повідомляють, що інших земельних ділянок в даному мікрорайоні для створення рекреаційної зони такою площею немає. Ініціатором створення рекреаційної зони були жителі мікрорайону.

В одному з попередніх інформаційних запитів у міській раді повідомили, що загальна площа земельних ділянок, яка є у користуванні садівничого товариства – 17,5 га. На її місці планували облаштувати рекреаційну зону, загальною площею 10,5 га та житловий комплекс, площею 5,2 га. Відповідно, не зрозуміло, на що використають ще майже 2 га землі.

У міськраді пояснюють, що ця земля ніде не зникла. Цю ділянку використовувать як комунікаційний коридор для прокладання інженерних комунікацій та включать у межі червоних ліній вулиць Київської і Тарнавського.

 

Коментар експерта:

Віталій Вітів, адвокат:

у Конституції України закріплено принцип, за яким права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, яка відповідає перед людиною за свою діяльність. Органи місцевого самоврядування є відповідальними за свою діяльність перед юридичними і фізичними особами. Таким чином, органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень, виникли правовідносини, пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Це є "гарантією стабільності суспільних відносин" між органами місцевого самоврядування і громадянами, породжуючи у останніх впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього рішення.

Ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Хтоссь

    Парк це добре... АЛЕ ЗАПЛАТІТЬ ЛЮДЯМ!!! В НИХ ВЖЕ ДАВНО Є ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЦЮ ЗЕМЛЮ.
  • Maria Roskosh

    Запропонували створення рекреаційної зони а не житлового комплексу , це вже придумали в міськраді щоб набити кишені . Пропоную дати можливість дачникам навести порядок і відкрити територію для того щоб там могли прогулюватися жителі мікрорайону Аляска . Якщо влада дійсно турбується про людей .
  • Віктор Горбаль

    КОЛИ ВИ ВЖЕ ПОНАЖИРАЄТЕСЯ?

    гср reply Віктор Горбаль

    ніколи, як показує історія, чим більше людина має, тим більше хоче, і так поки не загримить у ящик...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up