Партнер рубрики Події

Військова поліція з'явиться в Україні: про обов'язки, штрафи та чи торкнеться це цивільних

Військова поліція з'явиться в Україні: про обов'язки, штрафи та чи торкнеться це цивільних

19 червня, Верховна Рада схвалила законопроєкт про штрафи до 17 тисяч грн за невиконання вимог Військовій поліції. Даний проєкт йде вкупі з основним законопроєктом 6569-д про Військову поліцію, який теж схвалений за основу в цей день.

Метою створення військової поліції названо забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міноборони, ЗСУ та Державній спецслужбі транспорту. Про це повідомляє Telegraf з посиланням на Юридично-судову газету

Робота військової поліції України стосуватиметься виключно військових, а до цивільних цей орган не матиме стосунку. За своєю суттю військова поліція – це фактично військова служба правопорядку, але з розширеними повноваженнями.

Про це розповів народний депутат Андрій Осадчук, повідомляє Еспресо.

Відео дня

Зокрема, проєктом 6570-д до КУпАП вводиться нова стаття 188-58 «Невиконання законних вимог посадових осіб Військової поліції».

Відповідно до неї ненадання інформації Військовій поліції на запит їх посадових осіб, надання завідомо недостовірної інформації чи не в повному обсязі, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація – тягнуть за собою накладення штрафу від 4 250 грн до 6 800 грн.

Невиконання подання чи інших законних вимог посадових осіб Військової поліції, щодо усунення порушення вимог законодавчих актів, — тягнуть за собою накладення штрафу від 10 200 грн до 17 000 грн.

Додамо, що метою створення військової поліції названо забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міноборони, ЗСУ та Державній спецслужбі транспорту. Діяльність буде координуватися урядом через міністра оборони, а координацію проводитиме головнокомандувач ЗСУ. Військова поліція нараховуватиме до 1,5% чисельності Збройних сил.

Завданнями представників нової структури стануть:

  • провадження у справах, віднесених до компетенції військової поліції;
  • попередження, виявлення та припинення адміністративних та кримінальних правопорушень;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • забезпечення військової дисципліни та правопорядку серед військовозобов’язаних, резервістів та військовослужбовців під час проходження зборів;
  • захист життя, здоров’я, прав інтересів військовозобов’язаних, резервістів та військовослужбовців під час проходження ними зборів;
  • захист державного майна;
  • забезпечення покарань за адміністративні та кримінальні правопорушення щодо військовослужбовців;
  • контроль за виконанням законодавства щодо безпеки дорожнього руху водіями під час використання транспортних засобів військових формувань.

Військова поліція матиме право тимчасово обмежувати або забороняти рух пішоходів та транспорту на окремих ділянках автомобільних доріг та вулиць, зупиняти та проводити перевірку транспортних засобів, а також документів у водіїв. Також співробітники зможуть проникати до житла чи іншого об’єкту власності осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину – з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.

Раніше ми повідомляли, що нардепи дозволили місцевим радам виділяти гроші на Сили оборони. Парламент проголосував в цілому законопроєкт щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

Читайте також:

Субсидії, іпотека та гуманітарна допомога для ВПО: у Мінсоцполітики відповіли на поширенні питання

Усі українці отримають по 900 гривень на придбання книжок. Президент підписав закон

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • дели клэр

    Оце вседозволенність!Чужий мент має право прийти в твій дім,може заглядати всюда і виправдає свої дії: в мене виникла підозра-потім придумають якусь.Не пустиш-опір службовцю і штраф,а де гарантія,що він потім не пошле когось,щоб тебе обікрали?В воєнні роки ГЕСТАПІВЦІ так ходили,робилии що хотіли,то з них взяли приклад?Бідні наші прості люди.
  • Svitlana Lykholat

    І для депутатів твкож. Чи тільки для простого народу
  • Віктор Овчарук

    Хто туда попаде на роботу всі добре розуміють🙄
  • Boris Kostyuk

    Мало нам мусору то ще давайте щось запровадим,а потім плачуть що в окопах нехватає людей! Абсурд!!!

keyboard_arrow_up