Партнер рубрики Події

Водій автобуса відмовився везти онкохворого бійця, який 9 місяців провів на передовій

Водій автобуса відмовився везти онкохворого бійця, який 9 місяців провів на передовій
  • Ослаблений хіміотерапією літній чоловік зайшов до рейсового автобуса, аби їхати додому. Простягнув посвідчення учасника бойових дій. Водій, взявши до рук документ, відшвирнув його і видав: «Чого я маю тебе везти безкоштовно?».

  • Прикрий випадок трапився 22 липня з 51-річним онкохворим бійцем Віктором Слободюком.

Про інцидент в соцмережах повідомила невістка бійця Ольга Підгорна-Коцюра. Згодом в розмові з журналісткою "20 хвилин" жінка не стримувала емоцій.

- Ніколи не було проблем, батько весь час їздив безкоштовно, тим паче, що зараз в нас кожна копійка на рахунку. Можете уявити, скільки коштів йде на лікування, - каже пані Ольга. – Він після хіміотерапії залишився сам на автовокзалі чекати на інший автобус. І кілька годин не брав слухавку. Ви уявляєте, що ми пережили, доки його знайшли?   

Родичі сходили з розуму

51-річний Віктор Слободюк проживає у с. Краснолука Лановецького району. Прослужив в зоні бойових дій 9 місяців, на самісінькій передовій. Коли повернувся зі сходу, почало нестерпно боліти горло. Звернулись до медиків, обстежили, причому як в нашій області, так і в Рівненський. Діагноз шокував усіх: рак 3 ступеню. Згодом – чисельні хіміотерапії та операція. Кошти шукали всюди, допомагали й лановецькі волонтери. Зараз чоловік проходить курс хіміотерапії.

Відео дня

- Вчора батько «відкапався», прийшов на автовокзал, щоб їхати додому, - каже пані Ольга. – Його відмовились везти. Він передзвонив до жінки, що залишається на автовокзалі чекати наступного автобуса, з яким їздив завжди і ніколи проблем не було. Невдовзі йому подзвонила дружина, свекор трубку не взяв. Майже 2 години не відповідав на дзвінки. Ви уявляєте, що ми пережили?

Чоловік, коли повернувся зі сходу, відмовився від реабілітації. Каже, може, є більш хворі за мене. Вони потребують більше. Він дуже спокійний і ніколи не скандалитиме, кажуть про бійця родичі. І запитують: от як з ним можна було так поступити?

Родичі тим часом обірвали телефони і навіть дружина з донькою і зятем поїхали до Ланівців зустрічати автобус, де чоловікові відмовили. Телефон Віктора в цей час мовчав. Родичі сходили з розуму, адже після хіміотерапії Віктор був ослабленим. Переживали, може, десь стало погано. Лановецькі волонтери, які допомагали чоловікові з лікуванням, порадили родичам викликати поліцію.

Чоловіка знайшли. Виявилось, телефон він поклав до кишені і випадково натиснув кнопку, яка вимкнула звук.

Родичам також вдалось поспілкуватись з водієм (на фото - ред.), який відмовив Вікторові у перевезенні. Той лише стверджував, що з автобуса чоловіка не виганяв.

Учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд

  • - Ми з серпня 2017 року піднімаємо питання періодичної відмови водіїв в пільговому перевезенні учасників бойових дій, - каже Катерина Бойко, заступник голови Тернопільської обласної Спілки "Об'єднання учасників АТО Тернопілля". - Неодноразово збирали перевізників, керівництво автовокзалу, представників Укртрансбезпеки, керівництво Управління транспорту ОДА, де роз'яснювали норми Закону України "Про статус ветеранів та гарантії їх соціального захисту". Там чорним по білому написано, що учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд міським та міжміським транспортом.

Крім того, представник Тернопільської обласної Спілки учасників АТО увійшов до складу конкурсної комісії, яка розглядає подані перевізниками заявки на маршрути, обов'язковою умовою отримання маршруту є зобов'язання безкоштовно перевозити пільговиків, згідно із чинним законодавством, каже пані Катерина.

- Мабуть, дехто вкотре забув про свій обов'язок дотримуватися законів України, то ми залишаємо за собою право всіма законними методами нагадати йому про це, - каже Катерина Бойко. - Щодо монетизації пільгового проїзду для учасників бойових дій, яку нам нав'язує уряд України, то її не буде, тому що постанова КМУ суперечить Конституції України та законам України.

Тернопільська обласна Спілка учасників АТО в червні 2018 року подала звернення до Президента України, Кабінету міністрів України, голови Тернопільської обласної ради, голови Тернопільської ОДА із вимогою ігнорувати дану постанову, та залишити пільговий проїзд для учасників бойових дій, як він є, з єдиним доповненням - провести круглий стіл за участі перевізників та голів ОТГ і обговорити проблему відшкодування вартості пільгового перевезення учасників бойових дій з місцевих бюджетів.

- На нашу вимогу ця зустріч має відбутися в кінці липня - на початку серпня, тому, думаю, ми вкотре піднімемо це питання для обговорення, - каже Катерина Бойко. -  Поки що раджу написати заяву в поліцію та Укртрансбезбеку для покарання водія- порушника. Ми готові допомогти бійцеві і зайнятися цим питанням. Тим більше, що в нас є люди, які спеціалізуються на цьому питанні.

Щоб провели перевірки, потрібна заява

Керівник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства облдержадміністрації Володимир Шашкін каже, що про інцидент вже знає з соцмереж. Вже з’ясували, що відмовив у пільговому перевезенні ветеранові АТО водій Збаразької АТП.

- Просимо чоловіка, або його родичів звернутись до нашого управління – будемо розбиратись, - каже Володимир Шашкін. - Ми щойно отримали повідомлення. Скоріш за все, причиною конфлікту став людський фактор.

Знають про випадок вже і в управлінні Укртрансбезпеки в області. І теж просять звернення або чоловіка, або родичів, щоб мали підстави перевірити перевізника та водія.  

- Ми будемо перевіряти все щодо факту відмови, коли буде звернення, - каже начальник управління Укртрансбезпеки в Тернопільській області Ігор Табака. – Всі, хто мають право їхати безкоштовно по закону – мусять їздити безкоштовно. Крапка!

Покарати водія за відмову в пільговому перевезенні можуть, оштрафувавши на 170 грн. Проте, якщо буде звернення від чоловіка чи його родичів, проведуть комплексну перевірку і перевірятимуть все: від технічного стану транспорту до документів. Виявлять порушення - штраф може зрости до 1700 грн. Проте перевірятимуть лише транспорт на лінії. Бо на жаль, перевірки суб’єктів господарювання заборонені, каже Ігор Табака.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Natalia Strukalo

    Хотілосяб побачити очі цього героя водія
  • Драган Нина

    на війну. Нехай попробує
  • Zinovia Kovalchuc

    Ну, суки  ,думають що вічно будуть  жити. Таких  шоферів треба поміщати   на дошку ганьби.. бажано її створити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up