Партнер рубрики Події

"Взяв гроші і надіслав "LOL": тернополянка оплатила бронювання житла в Києві "ріелтору", який зник

"Взяв гроші і надіслав "LOL": тернополянка оплатила бронювання житла в Києві "ріелтору", який зник
  • На одному з інтернет-сервісів із пошуку житла тернополянка пані Анастасія замовила квартиру у Києві на дві доби."Представник" сайту сказав, що працює лише за передоплатою. Взяв кошти і більше на дзвінки не відповідав, лише надіслав емоджі з написом "LOL "
  • Чи вдасться дівчині повернути кошти та як не потрапити у "лапи" шахраїв - читайте у матеріалі 

- Я шукала квартиру у Києві. Забронювала її на одному із сервісів за ціною 865 гривень, - розповідає тернополянка Анастасія (прізвище відомо ред.) - На сайті мені написали, що оплата буде на місці. Але згодом подзвонили з цього ж сайту пізніше і сказали, що потрібно кинути передоплату. Сказали, що мені скинуть сертифікат, який підтверджує  право цієї людини бути посередником. Так і зробили. 

Далі Анастасії надіслали номер карти, на який попросили кинути кошти за першу добу та кошти, які повернуть при виселенні. Гроші вона надіслала. 

Відео дня

- Минуло два дні. Мені приходить скасування замовлення, - продовжує дівчина. - Я пробую телефонувати. Спочатку вибивають, потім телефон й зовсім вимкнули. Я надсилала повідомлення. На одне з них мені просто прислали емоджі з написом "LOL".

Далі дівчина звернулась до представників сайту, де оформляла замовлення. Вони пообіцяли, що кошти повернуть у 5-ти денний термін та самі  знайшли альтернативну заміну житла. 

До "ріелтора" дівчина таки додзвонилась. Він сказав: "Девушка, вас обдурили. До побачення". 

З'вязатись із шахраєм спробувала і журналістка "20 хвилин". На дзвінки він не відповідав. 

Читайте також: "Здавали" в оренду неіснуючу квартиру. Люди готові кидати тисячі гривень

Коментарі експертів

«Чим маніпулюють аферисти»

Михайло Козюк, поліцейський психолог:

- Аферисти – це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різних психологічних технік впливу.

Часто шахраї маніпулюють безвихіддю. Тимчасова відсутність місця проживання штовхає людей  на необдумані кроки. Ще одним важливим психологічним моментом є природнє бажання зекономити (в цілому це пов’язано із загальною бідністю населення) і природнє тяжіння людини до життєвої «шари, халяви, лотереї». У розмові шахраї завжди надають вигідні умови, розтермінування на частини, йдуть на ваші умови щодо швидкості заселення, розповідають як вам пощастило, що ви до них зателефонували і тепер вам не доведеться віддати свої важко зароблені кошти представникам агенції із нерухомості.

Варто дуже критично мислити, коли орендодавці вам розповідають: «…ми дуже порядні віруючі люди, шукаємо винятково порядних людей, хочемо саме таких як Ви та ваша сімя…». І тут, у розмові підлаштовуються під будь які Ваші соціально-побутові критерії – «у нас також є діти, і вони також студенти…, ми також сповідуємо порядність та щирість , ….ми також маємо домашніх улюбленців..» У психології це називається проявляють емпатію - співпереживання. Істинна мета будьякого орендаря – це заробіток коштів, а ваші  проблеми та життєві труднощі і тим більше переживання та світогляд їх цікавлять мало.

«Ймовірно, працюють з місць позбавлення волі»

Іван Заверуха, старший оперуповноважений ГУНП в Тернопільській області:

- Від початку цього року в поліцію звернулися 24 громадяни, що постараждали внаслідок шахрайства, пов'язаного з орендою квартир. Деякі із цих справ знаходяться у стані розгляду. Не пересилайте жодних коштів невідомим особам. Якщо ви не бачили квартиру – ви взагалі не можете знати, чи існує вона, а у повідомленнях можна писати все, що завгодно. Знайти аферистів потім дуже важко.

Нікого не вдалося притягнути до відповідальності за шахрайство даного типу.

Люди, які публікують шахрайські оголошення, можуть перебувати у місцях позбавлення волі. Оприлюднити дані поки що не можемо, бо триває розслідування.

«Як грамотно оформити відносини орендаря та орендодавця»

Володимир Гудак, ріелтор:

- Перша порада для людей, які шукають житло, – дивитись його на власні очі. Як можна давати завдаток за те, чого ви не бачили? Телефоном можна домовитись про показ. А після того, як побачили, вже думати про якісь дії. Якщо власники – реальні, адекватні люди, то, як правило, вони мають знати, хто буде заселятися. Вони хочуть, щоб люди пред'явили свої документи. Так само і орендар має право попросити показати документи на квартиру у власників, щоб розуміти, з ким ви маєте справу.

Після особистої зустрічі, ідентифікації та перевірки документів можна вже говорити про укладання договору. Звісно, він – не панацея від всіх шахрайств, але деякі ризики зменшує. Договір між фізичними особами має мати стандартні шаблони, його форму можна скачати у інтернет-мережі, а також містити усі дані про осіб, що його підписують.

Завдаток може мати місце у відносинах при оренді житла, але лише після того, як ви оглянули квартиру. Сторони можуть домовитись про розтерімнування платежів або про частину суми на бронь.

«Операцію можна тимчасово заблокувати»

Олександр ЖИЛЬЦОВ, керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку»

- Якщо ви самостійно перерахували гроші на рахунок третій особі, то повернути їх вам може тільки ця особа. Але у випадку, якщо є підозри, що ці гроші ви перерахували шахраям, потрібно одразу телефонувати на гарячу лінію банку «3700» та в правоохоронні органи. І якщо гроші із рахунку не зняли або не перерахували кудись на іншу картку, – банк може заблокувати операцію на певний час, поки ситуація не з'ясується. Поки не проведуть перевірку або розслідування, якщо правоохоронці знайдуть для нього підстави.  Тобто має бути ваше звернення до правоохоронців та вчасний дзвінок на гарячу лінію банку. Кожному користувачеві потрібно пам’ятати, що свою банківську інформацію не можна розголошувати, пін-коди не повинні знати навіть працівники банку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена

    Давно говорять що наперед гроші не дають незнайомим

    UpToNoGood reply Олена

    .. і знайомим.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up