«Боюсь, що Іринки може не бути серед живих». Брат зниклої дівчини просить її відгукнутися та пропонує захист

«Боюсь, що Іринки може не бути серед живих». Брат зниклої дівчини просить її відгукнутися та пропонує захист
  • У соцслужбах запевняють, що родина - на обліку, як така, що потрапила у складні життєві обставини. Один раз Іринку вже вилучали з сім’ї та поміщали в притулок.
  • Староста села каже, що батько – АТОвець і дівчинку виховує змалечку. Чи тиран – інформації не має. Ніби нормальний чоловік. А що в нього в голові чи середині – не знає.  
  • Поліція другу добу шукає дівчинку – обійшли всі закутки, вивчають маршрути та коло спілкування.

- Допоможіть! Я є рідним братом Іринки по батькові, хоча ми ніколи не бачились. Я боюсь, що Іринки вже може не бути серед живих… - юнак говорив впевнено. Він був стривоженим.

Історія, яку він розповів, жахає.

Нагадаємо, напередодні поліція оприлюднила інформацію про розшук неповнолітньої дівчинки з Теребовлянщини. «Неповнолітня Дзецюх Ірина Анатоліївна 6 серпня самовільно покинула місце свого проживання та до цього часу не повернулася. Теребовлянським відділом поліції ГУНП в Тернопільській області розшукується 15 річна дівчина з с. Котузів, Теребовлянського району Тернопільської області. Школярка самовільно покинула місце свого проживання, пішла у невідомому напрямку і до цього часу не повернулася. Наразі її місцеперебування не відоме», - йшлось у повідомленні поліції.

Відео дня

12 серпня до журналістів написав її рідний брат – 21-річний Ігор Дзецюх. Юнак розповів, що вони з Іринкою – рідні по татові. Іринка – дитина, народжена у третьому шлюбі, він – у другому. Ще є старший брат від першого шлюбу. Але він зараз далеко.

- Ми з мамою проживали в іншому місті (юнак назвав обласний центр та інші міста, де вони проживали. З питань безпеки ми їх не називаємо – прим. авт.). – Фактично утекли від батька-тирана. Він страшно бив маму. Колись був п’яним – побив їй стілець на голові. Мама щораз викликала поліцію, його забирали на годинку-півтори. Потім він повертався і все починалось спочатку.

Чому батько повідомив на 6-ий день?

Юнак каже, що ніколи не спілкувався з Іринкою, бо батько був проти. Розповів, що Іринчина мама, третя дружина батька, дивним чином написала відмову від дитини, а за кілька днів після цього її не стало.

- Мене турбує одне запитання: чому батько, якщо можна його так назвати, так пізно подав заяву – на 6-ий день після того, як сестра зникла? - цікавиться хлопець. - Я боюсь, щоб він не вбив її, не приховав сліди злочину. А потім, коли все затихло – подав у розшук. Дуже хочу помилятись, але…

Інформацію про зникнення дівчинки Ігор дізнався з повідомлень у ЗМІ. Одразу знайшов її сторінки в соцмережах. Писав людям, котрих вона додавала у друзі останнім часом. Зв’язувався з однокласниками. Всі в один голос казали: дівчинка була дуже замкнутою, не мала особливих друзів, майже ні з ким не спілкувалась. Усі припускали, що її били вдома. Про це ж говорив і колишній хлопець Іринки, якого брат знайшов у соцмережах.

- Кілька років тому я знайшов її у мережі ВК, - розповів Ігор. – Написав їй. Вона відповіла, що не може зі мною спілкуватись, що їй забороняє батько. Я стежив часом за її життям, доки «Контакти» не закрили.  

«Знаючи, через що пройшла моя мама – боюсь припустити, що з Іринкою»

Мама розповідала хлопцеві, що колишній чоловік пив і знущався зі своїх жінок. Нещадно бив. Принаймні, Ігореву маму. І ради тому дати ніхто не міг. Доки вони від нього не втікали.

- Мама розказувала, як він жорстоко її бив, через що вона пройшла, тому я боюсь за Іринку, - каже Ігор. – Коли мама намагалась пручатись чи залучити когось на допомогу, батько погрожував, що запре її в психлікарню. Знаючи, через що пройшла моя мама і всі жінки – боюсь навіть припустити, що з Іринкою…

Кожне синове слово підтвердила Олена, мама Ігоря та друга дружина Іринчиного тата. Жінка стверджує, що чоловік – садист і тиран. До здорових чоловіків навряд чи полізе, а до жінок розпускав руки нещадно.

- У нього була перша жінка – втекла від побоїв, десь через релігійну місію з дитиною виїхала до Канади, - розповіла пані Олена. – Я з сином теж втекла світ за очі, бо панічно його боялась. Коли ми на кілька днів приїжджали до Тернополя, на могилу батька, сусіди розповідали, що у нього вже третя жінка – Іринчина мама. І що він її так товк, що все село збігалось. Останнє, що я за неї чула – що він її побив сильно. Вона поїхала до родичів і там померла.

Також жінці розповідали, що батька Іринки відправили в АТО після неприємного інциденту – аби не сів до тюрми.

- Це страшна людина, - стверджує Олена. - Я досі ще того не пережила, хоча минуло вже 17 років, відколи від нього утекла. Бідна та Іринка. Дуже хочу, щоб вона знайшлась. Але, знаючи свого колишнього чоловіка, припускати можу найстрашніше…

Мама померла. І - постійні прояви агресії у бік дитини

У Службі у справах дітей Теребовлянської РДА добре знають цю родину. Іринка також була на обліку в них – від 2018 року, розповіла Лідія Борецька, начальниця служби у справах дітей Теребовлянської РДА.  

- Ця дитина в нас на обліку з жовтня 2018 року як така, що опинилась в складних  життєвих обставинах, - розповіла пані Лідія. - Іринка залишилась без мами – в 2014 році та померла. Протягом 2015-16 рр. тато перебував в АТО – дитина проживала з бабусею, татовою мамою. Потім батько повернувся і постало питання про її долю через постійні прояви агресії в бік дитини.

23 жовтня 2018 року батько, на вигляд дуже нетверезий, привіз дочку до служби у справах дітей. Вимагав забрати від нього дитину, звинувачував у непослуху і крадіжках. Це були його слова, пригадують соцпрацівники.

- Дитина була заплакана, перелякана, вона не була побита, і я тоді була цьому  свідком, - пригадує Лідія Борецька. – Тато кричав страшно. Тоді дитину відправили на перебування в центр соціально-психологічної реабілітації на Стрімкій, 6 у Тернополі. І взято на облік.

Дівчинка не була там довго. Питання про її подальшу долю виносили на розгляд районної комісії з питань захисту прав дитини. ЇЇ взяли на соціальний супровід.

- На першому засіданні тато просився, плакав, що Іринка найрідніша. Що більше ніколи не робитиме такого, - каже Лідія Борецька. - Оскільки дитині було майже 14 років - комісія вирішила заслухати і її. Дитину привезли, вона кинулась до тата. І вирішила, що в центр не повернеться, Повірила, бо тато сльози лив і просився.

Відтоді, як Іринка повернулась до батька, дитина весь час була під супроводом служб. Фахівці стежили за її долею та обмінювались документами. Тоді ситуація більш-менш налагодилась, а мала казала, що її тато взагалі не зачіпав.

- Потім була інформація, що в тата інші проблеми, що він комусь заборгував гроші, і просили вилучити Іринку з сім’ї, - каже Лідія Борецька. – Але дитина була в 9 класі. З обліку ми її не знімали, радились зі школою, соціальними працівниками. Тоді вирішили дати можливість дитині довчитись у школі, а літом вона планувала вступати на кухаря. Вилучати дитину – тривалий процес. Навіть знайшли татового брата – питали, може, на цей час його родина погодиться забрати дівчинку, бо патронатних родин у нас немає. Дядько провідував, але забрати до себе не погоджувався. Тоді ми прийняли рішення – дати можливість дитині довчитись. Ми часто спілкувались з вчителем, класним керівником. А тепер маємо…

Те, що дитини немає від четверга, виявив староста

Іринка, кажуть у соцслужбах, не вперше йде з дому. Але її швидко знаходили в подружки. Тоді пояснювала – забула татові сказати. Ніколи не жалілась, що тато чинить неправомірно. А тато скаржився, мовляв, піде і не скаже куди та коли повернеться.

Цього разу зникнення дівчинки виявив староста села Котузів. Чоловік обходив «проблемні родини». Завітав поцікавитись, чи Іринка вже здала документи до закладу, куди планувала вступати. Тато запевнив, що здала. Коли староста поцікавився назвою закладу, той відповів, що точно не знає.

- Так поклич Іринку, нехай скаже, - попросив староста.

- Так її від четверга вдома немає, - відповів батько.

Староста с. Котузів Іван Пастушенчин розповів, як дізнався, що Іринки немає, одразу повідомив соцслужби. Ті – район. Тим часом сказав батькові, аби повідомив на 102.

- Сьогодні другий день пошуків, слідчі, криміналісти були, поліція кожен клаптик перевірила, сьогодні соціальна служба була, і ми своїми силами шукали - слідів її перебування ніяких, - розповів Іван Пастушенчин. - Немає. Де та дитина – не знаємо.  

Був вже випадок, що дитина йшла з дому – буквально наступного дня знайшли в сусідньому селі, надалі з дівчинкою працювали психологи, соцслужби, каже староста.

- Зараз другий день тривають пошуки – поки зачіпок немає, - каже пан Іван. – Чи вони сварились з батьком напередодні – не знаю. Принаймні в мене такої інформації немає. Батько – АТОвець, дитину виховує від маленької. Я гарантувати не можу, чи він тиран, чи ні. Бачу людину нормальну. Щоб якісь надто з ним проблеми були – то ні. Але це зверху. Що у нього в голові чи всередині – це потрібно фахівців, аби розібрались.

Ми також просили контакти батька у старости. Той повідомив, що нового номера чоловіка не має. Зрештою, його близько години тому забрали працівники поліції. Куди повезли – не знає.

Якщо батько готовий говорити з приводу зникнення дитини – ми готові вислухати і опублікувати і його позицію.

Другу добу шукає вся поліція

Другу добу пошуками Іринки займається поліція – як обласна, так і районна.

- Відпрацьовуємо всі можливі маршрути, дружні і родинні зв’язки, - розповів начальник Теребовлянського відділу поліції Андрій Купчак. – Вона їздила вступати до одного із закладів Тернополя – перевіряємо і там. Дирекція закладу попереджена. Відпрацьовуємо автобусні маршрути – можливо, кудись поїхала. Обійшли всі закинуті будівлі чи місця, де вона могла б переховуватись. Вивчаємо її зв’язки у соцмережах та оточення. Хто бачив чи бодай щось знає про місце перебування дитини, повідомляйте на 102.

Тим часом брат Ігор просить Іринку відгукнутись та пропонує захист. Аби не наражати хлопця на небезпеку, ми не оприлюднюємо його номер телефону, але він у редакції є.  Просимо Іринку, якщо вона читає ці рядки, подзвонити до журналістки Ірини Белякової за номером телефону 067-747-28-44. Ми сконтактуємо її з братом.  

ПРИКМЕТИ: на вигляд 15-17 років, зріст 160 - 165 см., середньої статури, обличчя овальне, волосся темно русявого кольору, довге.

ОДЯГНЕНА: футболка зеленого кольору, шорти кольору хакі та кросівки білого кольору.
При наявності будь-якої інформації щодо можливого місця знаходження дівчини, повідомляти за номером спецлінії поліції "102" або (096) 94-0312-58.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (51)
  • Ира Краевая

  • Анастасія Чіпко

    +++++++++++++++++++!!!!
  • Светлана Матвеева-Кучугурная

  • Іра Гусар

    ++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up