Партнер рубрики Події

Я хочу, аби цього виродка покарали. У Кременці на могилі Героя пошкодили прапор та залишили записку

Я хочу, аби цього виродка покарали. У Кременці на могилі Героя пошкодили прапор та залишили записку
  • В той час, коли у 4 школі відкривали меморіальну дошку пам’яті Андрія Мельничука, який загинув на сході, вандали-нелюди позбиткувалася над могилою Героя, який віддав своє молоде життя за нас і за тих, хто зламав прапор на його могилі. А також залишив записку з образливим текстом.
  • «Вони не знають, як болить нам наша відкрита рана, і не думають, як ростуть Андрієві маленькі двоє сиріт — 6-річна Мія і трирічний Максимко, — слова жінки боляче ранять. — Кому заважає могила?»
  • Поліцейські вже розслідують цей злочин, як наругу над могилою воїна. Санкція статті – до 5 років обмеження або позбавлення волі.

 

— Я хочу, аби цього виродка знайшли та покарали, бо невже можна отак безнаказано знущатись… — Валерія Мельничук ледь стримує емоції. Вона є сестрою Героя Андрія Мельничука, який у 24 роки загинув на сході України 25 травня 2022 року. — Надіюсь, це набуде розголосу! В такий день ми застали отаку могилу Героя України! Могилу мого брата! Біль розриває серце...

Того дня у Кременці, на фасаді школи №4, де навчався Андрій, відкрили меморіальну дошку пам’яті і подяки хлопчині, який віддав за нас із вами найдорожче – власне життя. Рідні, які прийшли того дня на могилу, побачили зламаний прапор та записку.

Відео дня

Хто що бачив — відгукніться

«Прапорів тут нєт (з єрь на кінці – прим. ред.) – і малюнок хреста. Дайте жінці хліба. Хрест. Я навчу», — таке повідомлення залишив невідомий чи невідомі на могилі Героя. На зворотному боці допис: «Саша Белов» - і ще деякий текст, який неможливо розібрати.

— У той час, коли у 4 школі відкривали меморіальну дошку пам’яті Андрія, вандали-нелюди позбиткувалася над могилою Героя, який віддав своє молоде життя за нас і за тих, хто зламав прапор на його могилі, а також залишив записку з образливим текстом, — поділилась теща Андрія Леся Ромашевська. — Дуже прошу, може хтось щось бачив-чув, що відбувалося на цвинтарі на могилі мого зятя, дайте нам знати. Будемо вдячні навіть за найменшу інформацію.

Нелюди, які це зробили, не люблять Україну і не поважають пам’ять Героя, переконана жінка.

— Вони не знають, як болить нам наша відкрита рана, і не думають, як ростуть Андрієві маленькі двоє сиріт — 6-річна Мія і трирічний Максимко, — слова жінки боляче ранять. — Кому заважає могила? Прошу вас всіх — допоможіть захистити світлу пам’ять Героя. Він заслужив свій вічний спокій…

Загинув у травні на сході від рук снайпера

Нагадаємо, Андрій Андрійович Мельничук народився 8 вересня 1997 року. Загинув 25 травня 2022 року під час бойового зіткнення на сході України.  

У житті юного Героя вже був військовий досвід – у 2017 році він був контрактником, служив в інженерному батальйоні. У 2021 році контракт закінчився, і чоловік, вже тепер батько двох діток, тоді 2-річного Максимка і доньки Мії, поїхав на заробітки до Польщі. Напередодні повномасштабного вторгнення російської орди в Україну чоловік повернувся з-за кордону, і вступив до лав Кременецької тероборони.

— Він сам рвався на схід, навіть місяця тут не пробув, і потрапив до Сєверодонецької тероборони, — розповів рідний дядько Героя, учасник бойових дій Валерій Каменярський. — На початку квітня виїхав з Кременця. Зв’язку з ним майже не було, але щоразу, коли надсилав якісь повідомлення, він жартував. Він жартівник у нас по житті. І навіть в таких умовах хотів заспокоїти рідних. Андрійко загинув від кулі снайпера…     

Поліція проводить розслідування

«Це велика втрата для рідних, для всіх нас, хто пам’ятає цього веселуна та позитивчика, — кажуть у Кременецькій загальноосвітній школи І-ІІІ ступенів №4, де днями відкрили меморіальну дошку на фасаді закладу. — Андрій був справжнім патріотом Батьківщини. Він боронив країну та її громадян. Бився за свободу та територіальну цілісність України. Він Герой, який віддав своє життя за кожного із нас».

— 7 грудня до місцевого відділку поліції надійшла заява від громадянки, яка повідомила, що перебувала на кладовищі, неподалік жіночого монастиря, і побачила, що невідома особа поламала держак червоно-чорного прапора на могилі Героя, — повідомив начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Також на могилі виявили записку.  Відомості за даним фактом вже внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 297 Кримінального кодексу України. Зараз проводимо ряд експертиз, зокрема й почеркознавчу.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 297. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого

Ч. 2. Осквернення або руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, воїнів-інтернаціоналістів та миротворців, а також осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації або іншої держави, визнаної Верховною Радою України агресором, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України у XX столітті, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Читайте також

Тепер ти Ангел у Небесному царстві… Тернопільщина прощається з 24-річним Андрієм Мельничуком

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Christiana Lloyd

    Підтримати народ України 🇺🇦 це проект, який безпосередньо об'єднує донорів  з окремими громадянами України або українськими біженцями, які звертаються за матеріальною допомогою.

    🇺🇦 слава Україні
    запит на гроші допомогу за 5 хв
    Тільки для Українців та біженців з України, щоб отримати більше інформації. подайте заявку тут --> https://s.uappl.pl/67reco1026

  • Николай Саранюк

    Такого ублюдка наголо роздеть и на кладбище за ногу подвесить в холодную зимнюю стужу на пару часов и вылить на него ведро воды. И срок припаять, потом что-то дойдет.
  • Любовь Полищук

    Якийсь сатаніст,нажаль вони є і в Україні

    Валентина Яблонська reply Любовь Полищук

    Любовь Полищук чому сатаніст? Може просто московський патріархат
  • Oleksandra Bosa

    УБЛЮДКА  ЗНАЙТИ ПОЛАМАТИ РУКИ, НОГИ  ЩОБ ХЛІБА НЕ МІГ ЗЇСТИ ,  ЗРОБИТИ КАЛІКОЮ , НА ВСЕ ЖИТТЯ.

    Петро Копильців reply Oleksandra Bosa

    Oleksandra Bosa Ви дуже добре написали 💯 процентів я з вами згідний, бо це її нелюди яких батьки не вчать, але цій батьки будуть гірко плакати що вивчили таких падонків

    Водецька Галина reply Oleksandra Bosa

    Oleksandra Bosa чому дивуватися там всі зомбовані мп.

keyboard_arrow_up