Партнер рубрики Події

Скільки тернополян чекають на нові органи та як їх отримати. А ви готові стати донором після смерті? (ОПИТУВАННЯ)

Скільки тернополян чекають на нові органи та як їх отримати. А ви готові стати донором після смерті? (ОПИТУВАННЯ)
  • Наприкінці січня 20-річний Ігор Собчук із містечка Шумськ успішно переніс операцію із пересадки нирки, на яку чекав понад три роки. Орган йому трансплантували у Мінську. Але ж хіба в Україні не має клінік, де роблять пересадки? А як же Закон, який прийняли ще два роки тому?
  • Скільки ще людей на Тернопільщині чекають на "нові органи" та чи є шанси, що для цього не потрібно буде їхати за кордон? Відповіді на ці питання — ексклюзивно для читачів "20 хвилин".

Про те, як хлопцеві із Тернопільщини довелось подолати непростий шлях до життєво-важливої операції, ми розповідали у публікації "Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку".

2 лютого він написав, що вже чекає на виписку та почувається значно краще, ніж до операції.

"Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку

Відео дня

За інформацією управління охорони здоров`я Тернопільської ОДА, зараз в області на пересадку нирки очікують 43 людини. То ж чому такі операції в Україні рідкість? Тим паче, що законодавча база для розвитку трансплантології теж вже є. 

Де є інформація про донорів?

Закон "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" прийняли ще у 2018-му році, потім зміни до нього вносили і в 2019-му, і в 2020-му. Відповідно до нього, ще на початку 2020-го в Україні планували почали впроваджувати Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин, з допомогою якої планували синхронізувати інформацію про усіх донорів та реципієнтів. 

І ця система таки запрацювала, щоправда, на рік пізніше, ніж це планували, з 1 січня 2021-го. Про це на брифінгу ще на початку січня  розповів міністр охорони здоров`я Максим Степанов, передає "Укрінформ".

—  1 січня в Україні працює Єдина державна інформаційна система з питань трансплантації органів та тканин. Це був такий важкий виклик в минулому році, коли нам треба було запустити її з 1 січня. Це дуже важлива система, я вже не говорю щодо захищеності цієї системи. Вона важлива з точки зору надання медичної допомоги, з точки зори надання трансплантації людям, які цього потребують", — сказав Степанов.

Міністр додав, що у цьому році вперше в Україні планується зробити трансплантацію легень. Також в планах зробити трансплантацію рук і ніг. 

За інформацією МОЗ, відповідно до нового закону, також можна:

  • давати згоду на донорство за життя;
  •  обмінюватися органами між живими донорами, які не є рідними, так зване "перехресне донорство";
  • з`явиться трансплант-координатор —- зв'язковий між донором та реципієнтом;

Де проводять пересадки?

Україна вже має досвід пересадки органів. Ще у 2019-му році соцмережі облетіла новина про те, що у райцентрі на Волині, лікарі пересадили нирку 34-річній пацієнтці, яка 6 років отримувала сеанси гемодіалізу та 3 роки перебувала в черзі на трансплантацію нирки у Запоріжжі. Донором став її чоловік, який віддав свою нирку задля порятунку дружини. Трансплантація від живого донора — це подвійна відповідальність, адже забирається орган в абсолютно здорової людини та не можна допустити, щоб її здоров'я постраждало. 

А вже за рік у цій же лікарні зробили дві операції із пересадки серця. 

"Ми зрушили з "мертвої точки"

Тож чи є шанс, що вже незабаром людям, які потребують нових органів, не доведеться їхати на операції У Білорусь, Туреччину чи Індію, запитуємо у головного експерта з трансплантології, доцента Тернопільського Національного медичного університету  Олександра Сусли. 

— Чи можна сказати, що за останні два роки трансплантологія в Україні зрушила з "мертвої точки"?

— Саме так. Я хотів би почати з того, що найважливіша цінність, яка лише може бути — це людське життя. І останні два роки ми бачимо позитивні зрушення в цьому плані: це адаптація законодавчої бази до Європейського законодавства, а ще позитивним можна назвати 2020-ий рік. Тоді в Україні провели 90 трансплантацій нирки, 10 — серця, 10 — печінки. Тут м говоримо про певний прогрес, якщо ми починали з нуля, але, звісно, ці дані є незначними, якщо їх порівнювати із потребою, яка є в Україні та практикою, яку мають інші країни. 

Зараз ми на шляху до того, щоб сформувати трансплантаційну незалежність. І наскільки мені відомо, у 2021-му році МОЗ вже не відправлятиме людей на трансплантацію за кордон.

— Чи впорається Україна з таким навантаженням? 

— У нас є достатньо економічних, кадрових та інших ресурсів для цього. Зрештою, це має бути значно простіше, коли запрацює Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів, крім того, уряд планує залучати сили медичної авіації, ДСНС та інші. 

— Скільки людей на Тернопільщині потребують трансплантації?

— Щороку в Україні це 4-5 тисяч людей. З них 2 тисячі — це пересадка нирки, приблизно тисяча — пересадка серця. В області зараз на трансплантацію нирки очікують 43 особи, печінки — в межах десяти, так сама цифра і щодо пересадки серця. Це середні для України показники, загалом усі, хто проходить процедури гемодіалізу, вони є потенційно реципієнтами.

— Чому трансплантацій в Україні майже не проводили? 

— Це пов`язано із законодавчими нормативно-правовими актами, починаючи від прижиттєвої смерті мозку, закінчуючи роботою системи транспланткоординації. На будь-якому з цього етапів лікаря можна було притягнути до кримінальної відповідальності. Бо старі закони вже не діяли, а нові ще не були чинними. І безумовно, це матеріально-технічне фінансування. Цього року Уряд виділив у п`ять разів більше коштів на цю галузь, ніж в минулому.  До слова, операція в Україні обійдеться у кілька разів дешевше, аніж закордоном, особливо якщо це стосується трансплантації кісткового мозку. До прикладу, якщо операція в Україні тарифікована НСЗУ орієнтовно 300 тисяч гривень, то за кордоном вона коштуватиме близько 80 тисяч доларів. І ми робимо кроки до того, щоб люди лікувались тут. Бачимо чудові приклади коли навіть в районній лікарні проводять операції такого рівня. На сьогодні потужна в цьому плані Львівська лікарня швидкої допомоги, наша Університетська лікарня та інші заклади є у пілотному проєкті з розвитку трансплантації. 

— Якщо я хочу, щоб мої органи стали донорськими після того, як я помру, куди мені звертатись? 

— Наразі Єдина державна інформаційна система трансплантації  ще не запрацювала. Йде мова про те, щоб таку згоду можна було оформити в Центрах надання адміністративних послуг, в сімейних лікарів, при отриманні водійських посвідчень. Також це рішення можна буде скасувати, якщо людина передумає. В Україні завжди було присутнє родинне донорство: але це обмежене коло близьких людей хворого. І чому ми зараз говоримо про трупне донорство? Тому що лише в автомобільних аваріях щороку гине 40-50 тисяч осіб. А це: серце, дві нирки і печінка, як мінімум. І людина сама має вирішити хоче вона бути донором або ні.

— Чи є гарантія того, що з початком роботи цієї системи, вона не працюватиме лише "для обраних" так, як і закон? 

— Система буде здійснювати автоматичний підбір донора та реципієнта. Крім того, навіть зараз  в Білорусі люди, яким зробили пересадку, за законом не мають права знати хто їх донор. Усе залежатиме від місця знаходження, наявності тих чи інших супутніх захворювань. Реципієнту має бути байдуже хто його донор. Власне, тут тепер до лікаря має зникнути питання про те, чому він бере цього пацієнта, а не іншого. 

Коли у львівській області минулого року негайно робили трансплантацію серця  — брали розписки родичів померлих для згоди, а тепер все: ви, я можемо самі прийняти таке рішення. До слова, я перший піду, як тільки система запрацює.

—  Чому ви прийняли таке рішення?

—  Це шляхетна справа, потрібна. Це — свобода. 

А ви б погодились стати донором у випадку смерті? Чому? Напишіть відповідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Leyton Smith

    Звичайно б погодився!
  • Надія Бабій

    Так
  • David Starr

    Приносити людям користь ще й після смерті, що може бути крутіше? Звичайно, що б погодився.
  • Наталия Бурлаку

    А скільки таких, які погодилися б? Цікаво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) Від читача 11:32 До уваги внутрішніх переселенців, які оселилися на Тернопільщині, - служба зайнятості створила інформаційний ресурс для ВПО 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята 09:35 Паска, панетоне, коломба: чим відрізняється випічка на Великдень 09:01 Незряча дівчина з Тернополя довірилась молодикові «з інтернету», той обманув її на тисячі гривень 08:01 Чи працюватимуть банки на Великдень та травневі свята: графік 22:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 21:01 Загинув 23-річний воїн з Тернопільщини Павло Мізоцький 20:02 «Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали? 19:03 Скільки коштує м’ясо до Великоднього столу у Тернополі: порівняли ціни у супермаркетах та на ринку photo_camera 18:03 На Гайовій поклали новий асфальт: який вигляд має вулиця після реконструкції photo_camera 17:20 На Кременеччині віддали землю під сміттєпереробний завод, а отримали — борги за оренду в сотні тисяч 16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up