"Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку

"Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку
  • Майже два роки очікування і невтомної боротьби за життя дали свої результати. 20-річний Ігор Собчук з Шумська отримав нову нирку шляхом пересадки від донора. Операцію йому зробили за кошти МОЗ України.
  • Про непростий шлях до здорового майбутнього та вдячність людям, які підтримували, хлопець розповів нашому виданню.

— У мене нова нирка. Дякую вам за підтримку в моєму шляху, — таке повідомлення журналістка "20 хвилин" отримала від Ігоря Собчука 28 січня. 

Історію хлопця ми кілька разів розповідали читачам із проханнями підтримати його у непростій боротьбі.

"Допоможіть мені дочекатись пересадки нирок": 19-річний Ігор просить небайдужих про підтримку"

Відео дня

"У мене відмовили нирки. Потрібні ліки, які дорого коштують": допоможіть 19-річному Ігорю з Шумська"

"У мене відмовили нирки. Потрібні ліки, які дорого коштують": допоможіть 19-річному Ігорю з Шумська

 — Хворобу дігностували, коли мені було три роки. Але до свого 16-ліття я почувався добре. Нирки у почали відмовляти, коли мені виповнилось 16. Цілий рік я лікувався у  клініці “Охматдит” у Києві, місяць лежав у реанімації, — розповідав Ігор Собчук. — У 18 років мене відправили на гемодіаліз за місцем проживання. Найближче відділення було у Кременецькій райлікарні. Їздити туди треба було три рази на тиждень. Прямого автобуса з мого села до Кременця не було. Доводилось їхати через Шумськ. Це приблизно 50 кілометрів в одну сторону.

Тричі на тиждень впродовж трьох років у тернопільській клініці Ігор проходив гемодіаліз — штучне очищення крові. 

"Долав тисячу кілометрів кожні три місяці"

Нині в Україні практично не проводять операцій з трансплантації органів, тому Ігор звернувся до допомогою у білоруську клініку. У Міністерстві охорони здоров’я України є програма лікування важкохворих за кордоном.

Ще три роки тому держава виділила кошти на операцію, але донора знайти було не так легко.

 — Кожні три місяці я долав майже тисячу кілометрів в Мінськ, щоб поновити чергу на донора, — каже хлопець.  —  Мені сказали, що донора потрібно чекати близько 14 місяців. Вони минули вже понад пів року тому, а інформації все ще було. Я вже думав, що ніколи не дочекаюсь цього дня.

Крім того, карантинні обмеження через пандемію не дозволяли поїхати в Білорусь, щоб поновити документи на пересадку. 

"Тест робили посеред ночі"

Важливий дзвінок з повідомленням, що для Ігоря з'явився донор в Мінську, він отримав під вечір 21 січня Але для того, щоб потрапити в Білорусь, потрібен ПЛР-тест. Цілодобова лабораторія є лише у Києві, але тут на шляху Ігоря зустрілись добрі люди, які допомогли зробити потрібний аналіз навіть посеред ночі. 

Тетяна Якубець із Рівного — мама 18-річного Дмитра, який теж зараз у черзі на пересадку нирки в Мінську. Але жінка не залишається осторонь чужої біди. Розповідає, шлях готувала на випадок, якщо її сина викличуть на пересадку, а коли дізналась, що перша нирка з'явилась для Ігоря, не роздумуючи, звернулась у Рівненську лабораторію, де проводять ПЛР-тести з проханням відкрити її вночі.

 — Та складається доля, що коли є можливість допомогти людям, які зіткнулись з такою ж бідою, як у нас — я допомагаю. Люди, які очікують на пересадку нирки, спілкуються між собою. Ми згуртувались і тоді, коли закрили кордони під час карантину, і ми не могли потрапити в Мінськ, аби поновити чергу. Також я допомагала, коли другові мого сина треба була допомога із тестом, — розповідає пані Тетяна.

Немає опису світлини.

Сина пані Якубець можуть викликати на пересадку в будь-який момент. Тому жінка сподівається, що незабаром розповідатиме і свою історію.

— Я попросила керівника лабораторії про те, що якщо нас викличуть на пересадку, у його лабораторії нам зроблять тест в будь-який час, — продовжує жінка. — Коли дізналась, що Ігоря викликали на пересадку — звернулась знову та запитала, чи зможуть працівники вийти на роботу вночі. Звісно, це було нелегко, адже люди відпрацювали дві зміни. Вони не повинні було цього робити, у плані професійного обов'язку. Бо це було о 19-ій годині. Дехто з працівників ще не встиг дійти додому. Але і там знайшлись добрі люди, які допомогли в спасінні молодого життя. Бог відкрив душі людей...

May be an image of 3 людини та people standing

"До кордону їхали з поліцейським супроводом"

 Результат тесту чекали кілька годин, але і вони були вирішальними. 

— Негативний ПЛР-тест Ігор отримав о 01 годині ночі. Поки чекали, я гостила їх із мамою у себе, аби час швидше минув, і вони були в  теплі. Далі, щоб компенсувати час, який витратили на очікування — ми звернулись до речниці  патрульної поліції в Рівненській області з проханням дати супровід до Волинської області, а потім зв`язались з Волинською поліцією, аби повідомити пости та зробити для Ігоря так званий "зелений коридор", — пригадує пані Тетяна. — Всі пішли нам на зустріч, всі допомагали. 

May be an image of 2 людини

А далі продовжує...

— Скажу так: "Він був в той день щасливий... І резюмую...Яким боком Рівне до Тернополя? Задамся питанням.... Вчора був який день? Правильно! День соборності! І саме ця подія стала прикладом об’єднання багатьох людей у ланцюжку добра. Та рукостискань цілого гурту людей, які об’єдналися у справі порятунку молодого хлопця Ігоря (20 років), навколо його негайної і термінової потреби. Допомогли! Витратили час, нерви, сили... Всі переживали як за рідного, та яке там... "як за себе"", — написала жінка на своїй сторінці в Facebook. — І саме тоді я розумію що моя країна найкраща, моє місто саме затишне у світі, мене оточують найкращі люди, бо вони творять добро, рятують життя і тим самим роблять диво... Плачу від щастя і невтомно ДЯКУЮ!

May be an image of road

"Операція була складною"

Оперували Ігоря понад 4 години. А вже за кілька годин хлопець написав людям, які йому допомагали: "Я майже живчик". 

—  Я в порядку. Нирка працює, але ще не повністю.  Сили є вже набагато більше, ніж до операції.  Шрами болять, звісно. Там 30 швів. Думав, що 10-14 лютого буду вже вдома, але лише сьогодні (28 січня прим. ред) взяли аналіз з нирки (біопсія), а результатів чекати 10 днів, —  розповів Ігор Собчук. —  Для того, щоб нирка добре запрацювала, ще потрібен час. Біопсія тривала 5 хвилин без обезболення, але я знаю, що найгірше вже позаду. Тому тримаюсь.

Ось тут моя нирочка, підписує фото хлопець. День, коли йому зробили операцію називає другим днем народження.

— Це все вийшло лише тому, що я ніколи не здавався, і ось результат,  — каже хлопець. — Щиро дякую кожному, хто підтримував мене коштами чи молитвою впродовж цього часу. Велика вдячність читачам "20 хвилин", які теж підтримували мене. Я маю шанс на щасливе майбутнє лише завдяки вам.

Довідка 

Ігоря чекає нелегка та складна реабілітація, тож він буде вдячний, якщо ви підтримаєте його коштами.

4149499115367490

Приватбанк, Собчук Ігор Ігорович

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (148)
  • Volodimir Hamzažanov

    +++++++
  • Igor Popovich

    +++++++++++
  • Мирослава Руденко

    +++++++++++++++++++++++++++
  • Nadia Didyk

    ++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up