Партнер рубрики Події

Як, де і за чий кошт у Тернополі ховатимуть померлих від коронавірусу

Як, де і за чий кошт у Тернополі ховатимуть померлих від коронавірусу
  • Захоронення осіб, у яких підтвердили COVID-19, не проводитимуть в місцях, які, можливо, вже підготували собі тернополяни біля померлих родичів – виключно в 75 секторі цвинтаря, що на Бригадній, 47.
  • Тіло оброблятимуть спеціальним розчином та поміщатимуть у мішок. Працівники комунальної ритуальної служби перекладатимуть його в труну і одразу її закриватимуть. Після цього, кажуть комунальники, тіло загрози заразитись на коронавірус не нестиме.
  • Заздалегідь на тернопільському цвинтарі ями не копають, запевнили у СКП «Ритуальна служба».

Тіла померлих від коронавірусу ховатимуть лише в певному секторі на цвинтарі, що у Довжанці.

І в жодному випадку – на інших кладовищах міста, навіть якщо там заздалегідь хтось запланував та навіть облаштував собі місце для поховання.

З родичів на похованні можуть бути присутніми лише батьки, діти, чоловік чи дружина. Інші родичі – ні. Осіб має бути не більше 10, відстань між ними не менше двох метрів.Усі мають бути у масках та рукавицях. Про це повідомив начальник СКП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький.

Відео дня

Алгоритм дій у випадку смерті від коронавірусу затвердили у місцевій комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при міськраді.

У документі зокрема, йдеться, як мають діяти керівники закладів охорони здоров’я у разі смерті пацієнта від коронавірусу.  

  • У випадку смерті хворого від коронавірусної хвороби, тіло померлого має бути оброблене дезінфекційним хлоровмісним розчином. Обгорнуте у два простирадла, оброблене таким же розчином, та поміщене у непроникний пакет-мішок, - йдеться в документі.

Директор лікувального закладу має повідомити про смерть родичів померлого та директора СКП «Ритуальна служба», якщо помер тернополянин або голову райдержадміністрації, якщо йдеться про жителя області.

  • Визначена команда із 2 чоловіків з СКП «Ритуальна служба» у захисних костюмах поміщає тіло померлого до труни та щільно закриває її, - пояснив Сергій Тлумацький. - Окремим транспортом транспортуємо від моргу на міське кладовище, що на Бригадній, 47.

Ховатимуть у Тернополі померлих від коронавірусу виключно в 75 секторі на цвинтарі, що у Довжанці, в одинарних могилах. Він розташований в кінці кладовища ліворуч.

  • Щодо перепоховання осіб, які померли, це дозволяється через три роки, - пояснив Сергій Тлумацький. – Щодо людей, які померли від COVID-19, таких роз’яснень поки що немає. Тому невідомо, чи можливо буде здійснювати перепоховання – в тому числі і поруч з іншими померлими родичами. Як нам пояснили, тіло, поміщене до пакета, - вже після дезінфекції. Його ще двічі обгортають простирадлом. Після цього воно не несе загрози зараження. Але чітких вказівок з цього приводу немає.

Оброблятимуть і спецтранспорт, яким доправлятимуть тіла померлих до цвинтаря. Однак, хто це робитиме – поки невідомо. Сергій Тлумацький каже, що наразі шукають, хто за це візьметься. Бажаючих поки немає. Проте дезінфікуючі засоби та оприскувачі вже закупили.

У СКП «Ритуальна служба» вже завели окремий журнал щодо померлих від коронавірусу. Туди ж, окрім даних про померлого, вноситимуть паспортні дані тих, хто був присутній на похованні. А також вказуватимуть, ким він доводиться покійному.   

Поховання проводитимуть за кошт родичів померлого, повідомила речниця міського голови Тернополя Мар’яна Зварич. Якщо ж родичі відмовлятимуться – коштом органу місцевого самоврядування або районної адміністрації, звідки померла особа.

Заздалегідь на тернопільському цвинтарі ями не копають, запевнили у СКП «Ритуальна служба».

Наразі поховання у Тернополі відбуваються в звичному режимі, щоправда, з обмеженнями не більше 10 осіб на похороні, всі мають бути в рукавичках та масках. А також дотримуватись дистанції 2 метри.

Читайте також Чи має право міськрада забороняти ховати померлих від COVID-19 у родинних гробівцях, пояснив юрист
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (54)
  • Yo Man

    Наша влада буде БРЕХАТИ стільки, скільки їй скажуть зверху. І тому лікарні у нас забезпечені будуть усім і завжди.  А Богайчук з Трудом будуть нас у цьому запевняти...А медики не дивлячись на 10000 премії будуть звільнятись і звільнятись....

    Yo Man reply Yo Man

    З Трушом
  • Любов Конет

    О
    КОРОНАВИРУСЕ УЖЕ 100% ИЗВЕСТНО СЛЕДУЮЩЕЕ:
    1. Из дома выходить нельзя, но если нужно, то можно.
    2. Маски вообще не помогают, но их обязательно носить.
    3. Магазины закрыты, но если нужно их открывают.
    4. В больницы с ним идти бесполезно, но идти надо обязательно.
    5. Этот вирус смертельный, но в принципе не страшный.
    6. Перчатки не помогут, но они нужны.
    7. Все сидят дома, но гуляют.
    8. Еды в супермаркетах полно, но её всем не хватает.
    9. Вирус на детей не действует, но дети в опасности.
    10. Оборудования не хватает, но оборудования достаточно.
    11. Есть много симптомов того, что ты болеешь, но можно переболеть без симптомов.
    12. Чтоб не болеть, нужно тренироваться, но в спортзалы и на пробежки нельзя.
    13. Лучше всего гулять на воздухе, но на воздух, особенно в парки, нельзя.
    14. Толстые в зоне риска, но лучше сидеть дома и жрать, чем гулять на воздухе.
    15. К пожилым людям нельзя приходить, но можно приносить продукты и лекарства.
    16. Больным коронавирусом на улицу выходить нельзя, но можно в аптеку и в магазин.
    17. Самим ходить к пожилым родственникам нельзя, зато можно заказывать им доставку, разносчики которой без масок и перчаток контактируют в день с сотней человек.
    18. В лес ходить нельзя, потому что коронавирус, но в ломбарды и обменники можно и нужно - там его нет..
  • Любов Конет

    Якщо не нисе загрози закрита труна то чому не можна ховати нормально ....а відділяють....
  • Анонім Боягуз

    Ага, спалити, щоб доказів не було, тоді вже ніхто не з'ясує від чого хто помер, а може його убили і органи вийняли?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up