Як на Тернопільщині ховали чоловіка, який помер від коронавірусу. Чи є заборони на обряд поховання?

Як на Тернопільщині ховали чоловіка, який помер від коронавірусу. Чи є заборони на обряд поховання?

68-річного жителя села Ковалівка, що на Монастирищині, який помер від COVID-19 вже поховали. Однак у родичів, які займалися похованням, виникло ряд труднощів – тіло довелось забирати самим. Ховали чоловіка вночі. Хто та як має цим займатися – читайте у матеріалі.

Чоловіка нестало зранку, 25 березня. Його стан різко погіршився і лікарям не вдалося його врятувати.

- Пацієнт, у якого було підтверджено діагноз захворювання на коронавірусну інфекцію, помер від тромбоемболії, - пояснив Директор Терномільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – Чоловік був в боксі один. Він у нас знаходився неповних дві доби. Йому проводили інтенсивне посимптомне лікування. Стан його не викликав загрози.

Як пояснив директор, після початку лікування, стан пацієнта значно покращився. Однак йому раптово стало погано. Врятувати чоловіка не вдалося.

Відео дня

- Стан померлого був середньої ступені важкості, зненацька сталось погіршення, - каже начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Василь Даньчак. - Анестезіологи вжили реанімаційних заходів, однак врятувати його не вдалося.

Як пояснив Ярослав Чайчук, після смерті пацієнта, тіло загорнули в простині оброблені дезінфікуючим засобом та запакували в герметичний кульок. Тіло покійного передали родичам.

Згодом, під час брифінгу в ОДА, 26 березня, з’ясувалося, що родичам довелося самостійно доправляти тіло до місця поховання власним транспортом. Засобів захисту їм не надали.  Самого ж чоловіка ховали вночі за проханням сільського та міського голови без зайвих людей та священика.

- Питання поховання не є питанням до охорони здоров’я, - пояснює начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. - На жаль, людина померла, але було доручення голови державної адміністрації всім керівникам органів місцевої влади, що поховання є на відповідальності голів державних районних адміністрацій.  Наразі з цією ситуацією розбираються, як саме мали б передати тіло родичам.

Про те, що чітких інструкцій передачі тіла та поховання немає, розповів і Керівник ГУНП поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

- Поховання – це є компетенція органу місцевого самоврядування, якщо це не робить родина, - пояснив Олександр Богомол. - Для того щоб максимально убезпечити розповсюдження вірусу, для тіла надається спеціальне упакування. Це і було зроблено. Родина мала право сама забрати тіло. Якби вони не мали можливості забрати тіло, тоді орган місцевого самоврядування мав би організувати транспорт для перевезення та людей, які б проводили поховання.

Однак наразі ще немає точної інструкції, як потрібно проводити поховання. Її лише розробляють в МОЗ.

- В нас цей випадок був перший, тому ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я про розроблення інструкцій для проведення поховання, - пояснив Олександр Богомол. - Таку інструкцію вже розробляють, як тільки нам її нададуть – ми її оприлюднимо. В даному випадку проводили заходи без будь-яких нормативних актів для того, щоб мінімізувати поширення хвороби. Звичайно, важко знайти сторонніх людей, на яких би поклали функції перевезення тіла. Тому це робить родина і кожна людина вже достатньо проінформована, як себе захистити. Це рукавиці, маски та окуляри.

Тому наразі чіткі інструкції, як та хто має займатися похованням ще розробляють. Похованням мають займатися родичі. Якщо ж родини у померлого немає, то цим займаються органи місцевої влади.  

Чоловіка поховали вночі без священнослужителя. Ми запитали у священика тернопільсько-зборівської єпархії ПЦУ отця Володимира, як повинні проводити поховання в таких випадках та чи можна провести панахиду уже після захоронення, щоб зменшити ризики розповсюдження хвороби.

- Рішення, як проводити обряд, приймають на рівні місцевого архієрея, - пояснює отець Володимир. – Священник може бути присутній під час поховання і при цьому мати захисну маску та рукавички. У церкви немає заборони проводити обряд поховання. Коли були епідемії чуми та іспанки священики також займалися похованнями. Людину можуть поховати і вже потім, через якийсь час, провести відспівування. Варіанти є різні. Це залежить від місцевого архієрея, як він вирішить – так і буде відбуватися. Наразі ПЦУ проводить обряди поховання, але у присутності лише найближчих членів родини.

Отець Володимир пояснює, що обставини можуть бути різні, як і різні варіанти проведення поховань.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анонім

    Як маєте змогу, то запаліть свічку і помоліться за упокій бідного чоловіка. Нехай спочиває з миром. Щирі співчуття родині!
  • Maks Prodan

    Розробляють інструкції, хто нами керує? Грім вже вдарив,  треба тільки подивитися як це робиться в інших країнах. Вони готові до епідемії. Сміх і сором
  • Марія Букало

    Схаменіться, навіщо публікувати всі деталі, як і в чому хоронили, в поваги до родичів і пам'яті до померлого, ви тільки сієте ще більше паніки.
  • Аня Фроляк

    А, що , померлий і через мішок кашляє?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up