"Як на війні, не могли бути осторонь": тернополяни виготовили більше 2000 захисних щитків для лікарів

"Як на війні, не могли бути осторонь": тернополяни виготовили більше 2000 захисних щитків для лікарів
  • Тернополянин Назарій Хамуляк розповідає, що не міг залишатись осторонь боротьби з коронавірусом. Разом з друзями він налагодив виробництво захисних щитків для медиків. 

- Все розпочалось з того, що в новинах я побачив, що в Івано-Франківську виготовляють такі щитки. Там були готові креслення, - розповідає Назарій Хамуляк. - Далі я поспілкувався з тернопільськими медиками та запитав наскільки такі засоби зараз потрібні в лікарнях. Коли ми починали це робити, то мені згадався 2014-ий коли починалась війна і на фронті не було з чим воювати солдатам, так і зараз медикам немає з чим рятувати людей. Ми не змогли залишатьись осторонь.Світлина від Khamuliak Nazar.

Захисні екрани вже відвезли в амбулаторії міста для сімейних лікарів, медикам лікарні Швидкої допомоги, в Третю міську лікарню.

- Виробництво ми налагодили на одному з місцевих підприємства, - продовжує Назарій Хамуляк. - Я дуже дякую людям, які одразу зголосились на допомогу. В мережі я розмістив пост про збір коштів на матеріали. Розумію, що ситуація зараз дуже складна у всіх, але медиків без засобів захисту залишити ми не мали права. Багато тернополян відгукнулисьта допомогли з виготовленням, збором їх докупи і розвозкою. Світлина від Ольги Табачак.

Відео дня

З чого виготовляють екрани

Собівартість одного екрана, за словами волонтера, не дорожча ніж дві захисних одноразових маски в аптеці. 

Складається він із каркасу – полістирен 3 мм., захисного екрана – полівінілхлорид 0,7 мм.

- Після першого допису та двох повноцінних днів роботи на нинішній «передовій», як з міста Тернополя так і з районів надійшла величезна кількість заявок від медиків, - каже Назарій. -  І я змушений відповідати їм: «ми дуже вас цінуємо, дякуємо вам, ваша заявка під № 28 очікуватиме в черзі на можливе опрацювання.  Зараз не можемо допомогти всім. Світлина від Khamuliak Nazar.

Щиток - це серйозний захист

- Такі щитки захищають лікарів від потрапляння краплинок слизу, які виділаються при чханні та кашлі хворих, - розповідає заступник директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. - Будь-який щиток - це серйозний захист ще й через те, що захищають очі. Лікарі однозначно потребують таких засобів.

Найголовніше спільне завдання було – вберегти здоров’я і життя медиків

Станом на сьогодні, 22 травня, виготовлено, зібрано, передано в медичні установи м.Тернополя та райони Тернопільської області, а також інші міста України, де працюють тернополяни - 2 030 шт. багаторазових захисних екранів обличчя.

"На початку заявок від медиків було стільки, що телефон розряджався до обіду. Вивести толк у назвах всіх мед. установ теж було непросто, але за кілька днів стало легше. Почав систематизувати роботу, структурувати, розуміти, налагодив виробництво на двох різних підприємствах, підключилось чотири команди для збору екранів. Звичайно, завдань було значно більше, але не все так сталося як хотілось. Працювали як могли, всі старалися, усі працювали БЕЗКОШТОВНО, виключно на волонтерських засадах. Найголовніше наше спільне завдання було – вберегти здоров’я і життя медиків, над чим і працював з командою однодумців увесь час карантину", розповідає Назар Хамуляк.

Маленька ідея перетворилася у півторамісячний успішний проект, роботу котрого можна побачити зараз майже у всіх медичних закладах міста, області, України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Igor Novak

    Що це за маски для лікарів. ? Повинні бутир респіратори FFP-3 95!
  • Андрій Бойчук

    Дивно, як на цій фото немає Надала. Всюди для піару є, а тут прогавив.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up