Партнер рубрики Події

Як оформити спадщину, коли немає документа про родинні зв’язки

Як оформити спадщину, коли немає документа про родинні зв’язки
  • Оформити спадщину після смерті бабусі онучці виявилось проблематичним. Хоча мама жінки готова відмовитись на її користь.
  • Умисне для оформлення спадщини люди з-за кордону приїхали до Тернополя на кілька днів. Тепер, виявилось, їм доведеться суттєво продовжити відпустку.

- Понад півроку тому померла моя бабуся, - розповіла тернополянка Оксана Сумчак, яка зараз проживає за кордоном. – Братів-сестер я не маю. Мама, - донька бабусі, готова від всього відмовитись на мою користь. Я взяла короткотривалу відпустку та приїхала до Тернополя, аби оформити спадщину – двокімнатну квартиру неподалік Центру міста.

Треба довести родинні зв’язки

Жінки, узявши потрібні документи, звернулись до нотаріуса. Однак виявилось, - аби оформити спадщину, мама пані Оксани має довести родинні зв’язки з бабусею. Для цього треба пред’явити своє свідоцтво про народження.

- А свідоцтво вже давно загубилось – під час котрогось переїзду з квартири на квартиру, - пояснила пані Оксана. – У Тернополі дублікат взяти неможливо, адже мама народилась в Сибіру. Зараз це територія ворожої держави. Окрім того, навіть надсилаючи запити, на відповідь чекати доведеться дуже довго. А часу у нас немає.

Відео дня

Жінки звернулись до юриста. Він пояснив, що потрібно подавати або запит в місцевий РАЦС, аби вони звертались до установ Сибіру та видавали документ, або до суду. Ця інстанція нібито може видати довідку, що поновити свідоцтво про народження нереально, пояснила пані Оксана.

- Звернення до суду теж забере чимало часу, якого в нас фактично немає, - скаржиться жінка. – Ми пропонували вже як доказ родинних зв’язків і довідку про склад сім’ї, і свідоцтво про шлюб батьків (покійних бабусі з дідусем – прим. авт.). Однак ці документи, кажуть, не доводять родинних зв’язків. Замкнене коло?

Жінка просить поради, як чимшвидше можна оформити спадщину за вищеописаних умов? Або чи є якийсь інший варіант доведення родинних зв’язків, аніж запити в Росію та судові процеси?

Питання читачки ми адресували до головного управління юстиції в Тернопільській області.

Народженим в іншій державі за свідоцтвом –
до РАЦСу

Все частіше до відділів Державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС – прим. авт.) області звертаються чимало громадян з питанням отримання різних документів про державну реєстрацію актів цивільного стану як відносно себе, так і своїх рідних. Йдеться про повторні свідоцтва, довідки з ближнього зарубіжжя, каже заступник начальника головного територіального управління юстиції в області Ольга Дяченко.     
- Відповідно до ст. 59 Конституції України, кожен громадянин має право на  правову допомогу. Це стосується і отримання повторних документів з інших держав, - каже Ольга Дяченко. - Ця допомога надається відділами ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в області на підставі двосторонніх та багатосторонніх договорів, укладених Україною з іншими державами.

Для отримання документа про народження з компетентних органів Російської Федерації, громадянам необхідно звернутись до відділів ДРАЦС області з паспортом та документами, підтверджуючими право на його отримання, зазначила Ольга Дяченко.

Довідка

За більш детальною консультацією можна звертатися до каб. №123 (праве крило) вул. Грушевського,8 у Тернополі. Або за тел.: (0352) 52-34-06

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up