Як тернопільські пляжі підготували до купального сезону? Ми перевірили

Як тернопільські пляжі підготували до купального сезону? Ми перевірили
  • Активні підготовчі роботи до купального сезону проводять на на території пляжу «Циганка» та Дальній пляж.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чим вже можуть користуватися тернополяни.

У Тернополі є два місця, де можна покупатися і відпочити влітку. Про кожен пляж, і що там вже зробили, розповідаємо окремо.

Пляж «Циганка»

Попри те, що купальний сезон офіційно ще не відкрили, на території вже збирається купа людей. Вони купаються, відпочивають та бавляться разом із дітьми. Під час візиту дітей у річці ми не побачили. Для них розвагою слугує фонтан.

Відео дня

Для зручності встановили три вбиральні – окремо для чоловіків, окремо для жінок та окремо для людей з інвалідністю. Станом на 12.53 першого червня працювала тільки жіноча та чоловіча вбиральні, а ось для людей з інвалідністю була зачинена. 

У вбиральнях ми помітили набір речей – туалет, відро для сміття, щітка, рукомийник, а ось туалетного паперу та мила не було.

Туалет та рукомийник справні. У вбиральнях не відчувається неприємний запах, проте підлога та туалет були трохи брудними, а вішалки для сумок чи інших особистих речей – зламані.

Поблизу туалетів є роздягальні. Вішалки у роздягальні зламані, а стіні розписані чорним та білим маркерами.

З двох душів залишився тільки один — справний. Тож після купання тернополянам буде де помитися. Гачків для речей немає.

Зі слів керівника комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Миколи Ткача, зараз на пляжі проводять підготовчі роботи та за потребою усувають недоліки.

— Від травня водолази-рятувальники проводять обстеження дна ставу в межах пляжу. Працівники лабораторії обов’язково будуть відбирати пробу води. Від п’ятого червня ми плануємо облаштувати огорожу, буйки та пост для рятувальників. На посту будуть засоби порятунку з води, а також аптечка з медичними препаратами. Рятувальники можуть надати першу домедичну допомогу. Тому чекаємо людей на відпочинок, — каже пан Ткач.

Микола Ткач додає, траву на території пляжу будуть систематично скошувати та згрібати, аби людям було зручно відпочивати. Також є сміттєві баки, тож відпочиваючих просять не лінуватися і доносити туди всі пляшки та пакети.

Дальній пляж

Від кінця травня до купального сезону готують і територію цього пляжу. Попри те, що на верхній частині триває будівництво, і там постійно їздить спецтехніка та насипані купи піску, щебеню, люди вже приходять відпочивати.

—  Проби води та піску працівники лабораторії вже взяли. Від 31 травня водолази-рятувальники проводять обстеження дна та дістають звідти весь непотріб. Бо не хочемо, щоб люди отримали поранення. Обов’язково будуть буйки для того, щоб люди далі не запливали. Але якщо вже так станеться, то рятувальники працюватимуть на пляжі і дістануть із води. У рятувальників буде аптечка, тому окремо медичний пост на пляжі не передбачаємо. Якщо комусь зле, то надають допомогу і за потреби телефонують на лінію «103», — запевнив підприємець Олександр Івасишин, який вже кілька років поспіль орендує Дальній пляж.

Рятувальники працюватимуть щодня з 10.00 до 20.00 години. Під час огляду пляжів журналісти помітили бунгало. Проте вони потребували ремонту і оновлення. Тож чи будуть вони доступні для користування цього року?

— У нас кілька років на пляжі були доступні бунгало для відпочинку. Але ми зіштовхуємося з такою неприємністю як псування майна. Постійно щось ламають, щось відбивають. Ми вже втомилися ремонтувати і замінювати. Не знаємо, чи довго воно простоїть після реконструкції. Можливо, залишимо щось ціле, але нового точно нічого не будемо встановлювати. Бо через реконструкцію нас ще й без електроенергії залишили. Ще для людей на пляжі залишаться парасольки від сонця. Хто прийшов раніше – зайняв місце і все. Люди можуть і свої парасольки приносити, — каже пан Олександр.

Як побачили журналісти, пісок на пляжі чистий, хоча в деяких місцях заріс травою. Є чимало великих смітників, зроблених із металевих бочок. Також по всій території розставлені парасолі. Їх є шість, однак багато затінку вони не дають. Є дві переодягальні, по дві кабінки у кожній. Вони з зеленого металопрофілю. Всередині не було гачків для одягу. Там росте трава. Роздягалки невисокі, тому буде видно голову людини, яка знаходиться всередині. 

Поруч є вуличні тренажери. Фарба вигоріла на сонці, однак всі вони у робочому стані. 

А от щоб дістатися до туалета, потрібно піти в напрямку платних альтанок та спостережного пункту рятувальників. Вказівники приведуть вас до приміщення. Є окремо чоловіча та жіноча вбиральні. Всередині неприємний запах. Кабінки без дверей.

Кранів з питною водою до завершення реконструкції пляжу не буде. Натомість працюватиме кіоск, де можна буде придбати солодощі та напої, каже орендар.

Серед розваг на відпочиваючих очікуватимуть сапборди, але за додаткову плату. Більше детальної інформації про розваги зможете дізнатися вже на пляжі.

Речник ДСНС у Тернопільській області Сергій Данілін наголосив, є два пляжі, де можна купатися.

—  Станом на шосте червня у Тернополі є два пляжі, де офіційно дозволяють купатися. Мова йде про пляж «Циганка» та Дальній пляж. Наші водолази проводили обстеження дна та діставали весь непотріб. Це робимо для того, аби люди не отримали поранення під час купання. Щодо рятувальників, які чергуватимуть на пляжах, то вони не є працівниками ДСНС України в Тернопільській області, — каже він.

Пам’ятайте про безпеку

Цього року купальний сезон триватиме до 15 вересня. І хоча на пляжах працюватимуть рятувальники, працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій України нагадують про важливість дотримання правил поведінки на воді. Кожен відпочиваючий має пам’ятати про те, що:

Також під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи у постійному напруженні, не женіться за швидкістю просування на воді, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря і необхідних тренувань.

Як дістатися до Дальнього пляжу

Наразі є два варіанти, як тернополяни та гості міста можуть дістатися до Дальнього пляжу. Перший – спочатку вам варто доїхати до готелю «Галичина», а потім повернути праворуч. Дорога до пляжної зони нормальна. На дорозі встановили лежачі поліцейські, тому водіям автомобілів варто бути обережнішими, аби не пошкодити транспорт.

Тож дістатись на Дальній пляж можна на катерах «Герой Танцоров» і «Капітан Парій». Судна курсують з понеділка до п’ятниці з 14.00 до 21.00 години, у вихідні та святкові дні — з 11.00 до 22.00 години. У дощову та штормову погоду теплоходи не працюватимуть.

Щодо вартості, то подорож на теплоходах «Ян-Амор Тарновський» і «Капітан Парій» буде вам коштувати:

  • 75 гривень – повне коло (по Тернопільському ставу), тривалість – 30 хвилин.
  • 40 гривень – в один кінець (до пляжу, зупинка на вимогу).

Проїзд дітей, віком до п'яти років, безкоштовний.

Звертаємо увагу! Якщо пасажир бажає зійти з теплохода на причалі «Дальній пляж», необхідно завчасно сповістити матросів.

ДОВІДКА

Що робити на випадок тривоги

Якщо під час перебування на пляжі ви почули сигнал повітряної тривоги, не варто нехтувати власною безпекою. Варто зібратися і пройти до найближчого укриття. Вся інформація за посиланням. 

Читайте також:

Коли у Тернополі запрацюють катамарани та скільки коштуватимуть цього року: ми дізналися

Мальовничий краєвид та прозора вода: як виглядає «Тернопільський Таїланд» та як до нього дістатися

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Микола Унгурян

    тобто 48 млн грн не вистачило навіть на нормальний цивілізований туалет на Дальньому пляжі?
  • Василь Федюк

    Розруха і совок. Дайте їм ще премій!
  • Олеся Лт

    Сьогодні недоречна новина
  • Nin Ja

    1млн 200тис євро на пляж. Війни нема, хто не згоден?

keyboard_arrow_up