Партнер рубрики Події

Як волонтери з Тернополя обмінюють моделі бандеромобілів та розмальовані гільзи на справжні машини для ЗСУ

Як волонтери з Тернополя обмінюють моделі бандеромобілів та розмальовані гільзи на справжні машини для ЗСУ
  • Моделі бандеромобілів, розмальоване військове спорядження тернопільські волонтери обмінюють на потрібну для військових техніку. Меценати та небайдужі люди по всьому світу готові віддавати тисячі доларів або купувати спорядження для наших військових, а взамін отримують справжні витвори мистецтва.
  • Як тернопільські волонтери вигадали обмінювати іграшкові машинки на справжні для наших військових – про це у матеріалі!

Від початку російсько-української війни з 2014 року тернополяни допомагають нашій армії. Як розповів знаний у місті волонтер, військовослужбовець ЗСУ Роман Мельник, позивний «Мамонт», вони запустили чимало проєктів. Для наших хлопців купують необхідне спорядження, техніку, безпілотники та автомобілі. Шукають меценатів, які можуть допомогти із забезпечення. Одним з найвідоміших проєктів – створення бандерамобілів, які допомагають нашим військовим на передових позиціях.

Щоб заохочувати меценатів по всьому світу – запустили новий проєкт. Створюють масштабні моделі автівок. Їх готові обмінювати на дороговартісне обладнання та автомобілі. 

Відео дня

– Ми придбали та відправили на передову чимало бандеромобілів, які потрібні військовим, –  каже Роман «Мамонт». – Нам допомагали різні меценати та донатори по всьому світу. Ми вирішили дарувати благодійникам, які найбільше допомагають, масштабні моделі.

Як розповів пан Роман, він з дитинства захоплюється колекціонування моделей машин. Так в нього виникла ідея створювати копії моделей бандеромобілів. Вже виготовили кілька десятків таких машинок та кілька діорам. Скоро вони відправляться до меценатів, які підтримують армію.

Як створюють моделі

Фактично модельки ручної роботи обмінюють на справжні автомобілі або потрібну техніку – розповідає «Мамонт». Створити таку – клопітка робота.

– Ми купуємо масштабні моделі автомобілів. Це моделі таких машин, які ми відправляємо на фронт. Мій друг Анатолій Табас, захоплюється колекціонуванням. Він повністю їх розбирає, тонує вікна, як у справжніх машинах, та фарбує їх у ті ж кольори та тією фарбою, що і справжні бандеромобілі.

На діорамах можна побачити не лише автівки, а і моделі наших воїнів та залишки техніки окупантів.

– Спершу ми думали продавати ці моделі, – розповідає Роман. – Але врешті вирішили дарувати їх тим, хто зробив найбільші внески. Наразі ми подарували першу модель пікапу польській фундації. Вони допомогли з закупівлею медичного обладнання на понад 20 тисяч доларів. Ще одна компанія зацікавилась однією діорамою і хоче обміняти її на комплекс безпілотних літальних апаратів. Тож таким чином ми заохочуємо меценатів по всьому світу допомагати нашим воїнам.

Розмальовують гільзи та труби з гранатометів

Щоб збирати кошти та техніку волонтери розмальовують гільзи, труби та тубуси від гранатометів, ящики від боєкомплектів, тощо. З цим допомагають місцеві художники, дружини та діти наших бійців.

– Ми розмальовуємо використані гільзи, короба, труби з гранатометів, та багато іншого використаного спорядження. Їх нам допомагають продавати команда «VIP Тернопіль». На своїх концертах вони проводять аукціони. За одну таку трубу можуть виручити кілька десятків тисяч гривень. На ці кошти ми вже купуємо квадрокоптери, тепловізори, автомобілі та усе необхідне.

Також труби та гільзи дарують меценатам, які купують необхідне обладнання. Як пригадує волонтер, одного разу польський фонд зміг продати на аукціоні корпус від NLAW, який розмалювала художниця зі Збаража, а на виручені кошти придбали автомобіль NISSAN Navara.

Він відправився на передові позиції, де служить взводу саперів.

 

Читайте також:

Патрони й не тільки. Подружжя з Тернополя креативно розмальовує боєприпаси для військових 

Як тернопільські художники допомагають бійцям

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач87

    Чи є солдатики "орк з унітазом"?

keyboard_arrow_up