Як заробітчан, які повертаються на Тернопільщину, перевірятимуть на коронавірус

Як заробітчан, які повертаються на Тернопільщину, перевірятимуть на коронавірус
  • У зв’язку зі спалахом епідемії коронавірусу в Італії та інших деяких інших країн, жителі області переймаються, чи готові наші лікарі до захворювання в області.
  • Що робитимуть з тими, хто повернувся на Тернопільщину з-за кордону, та як стежать за епідеміологічною ситуацією в області – читайте в матеріалі.

Після нещодавнього переполоху на Тернопільщині у зв’язку з можливим прибуттям евакуйованих з Китаю людей до санаторію «Медобори», у людей з’явились нові занепокоєння, адже в Італії, де зафіксували вже понад 400 випадків, працює багато українців, які почали повертатися додому.

Чи готова область до прибуття людей з-за кордону

- На жаль, захворювання не вдалося локалізувати в межах Китаю і ми знаємо, що цілий ряд країн має випадки зараження людей, - каже заступник голови обласної адміністрації Арсен Марчишак. - На щастя, в Україні ще немає офіційних підтверджень про хворих на коронавірус, проте ми продовжуємо підготовку до можливих випадків виявлення захворювання в області. Ще 12 лютого голова обласної адміністрації видав розпорядження про організацію заходів щодо запобігання занесення та поширення інфекції на території області.

Щоб розробити план дій на випадок виявлення хворих, створили оперативний штаб.

Відео дня

- Ми бачимо ситуацію, яка відбувається в Італії, де перебуває багато наших громадян, - розповідає начальник управління охорони здоров’я Тернопільскої обласної державної адміністрації Володимир Богайчук. – Багато людей з-за кордону повертаються назад в область. Я хочу наголосити, що не потрібно панікувати, адже паніка породжує безлад. Якщо аналізувати захворюваність, то від звичайного грипу померло більше людей, ніж від коронавірусу.

Як пояснює Володимир Богайчук, план дій, щоб уникати небезпечних ситуацій, уже розробили. Область готова до бородьби з захворюванням.

- Людина, яка контактувала з хворим, або яка приїхала з-за кордону і в неї є ознаки вірусної інфекції, в першу чергу звертатися до сімейного лікаря, - каже Володимир Богайчук. - В нас працює дві бригади швидкої допомоги, які забезпечені відповідними засобами захисту. Ми ще не до кінця забезпечені усім необхідним обладнанням, але місто та область виділила коши на покупку всього необхідного. Ми тісно співпрацюємо з усіма гілками влади і якщо в нашому регіоні виявлять хворих, то ми зможемо надати допомогу.

Прибулих перевірятимуть

Наразі немає статистики, скільки саме людей виїхало за кордон або повернулися в область. Однак за тими, хто повертається з-за кордону стежать.

Не варто боятися, що в Україну повертаються наші громадяни з держав, де зафіксована хвороба.  

- Жителів тернопільщини хвилює питання може хвилювати питання, звідки ми будемо черпати інформацію про прибулих з неблагополучних країн, де реєструють коронавірусну інфекцію, - каже виконуюча обов’язки директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук. У нас налагоджений зв’язок з державними установами, які знаходяться у прикордонній зоні. При перетині кордону знімається інформація про прибулих та передається до лабораторних центрів. Ці люди відслідковуються. За ними встановлюватимуть нагляд. Також я заспокоюю жителів області, адже «Тернопільський обласний лабораторний центр» повністю готовий до коронавірусної інфекції.

«Від подорожей краще утриматися»

Щоб запобігти зараженню коронавірусом, бажано відмовитися від поїздок в місця, де зафіксована хвороба – радить Володимир Богайчук.

- Ми не рекомендуємо жителям області виїжджати за кордон, краще це відкласти, адже ми бачимо ситуацію в Європу, - каже Володимир Богайчук. - Ми радимо призупинити виїзди навіть в таку близьку до нас країну як Польща. Також краще уникати місць масових скупчень людей.

В прикордонних містах використовуватимуть спеціальні тести, для виявлення коронавірусу. Також лікарі нагадують, що якщо ви відчули симптоми вірусних захворювань, варто звернутися до сімейного лікаря. В області близько 80% людей вже уклали договір з сімейним лікарем.    

Чи справді все так страшно?

Як кажуть представники влади та лікарі, боятися і тим паче панікувати не варто. Коронавірусна інфекція передається при тісному контакті з зараженими людьми. Найбільш вразливі до інфекції люди зі слабким імунітетом – переважно люди похилого віку.

До того ж, якщо подивитися статистику захворюваності, то стає не так страшно. В епіцентрі захворювання в КНР, кількість померлих не перевищує 2%. Майже половина хворих повністю одужали. Ми підготували діаграми, щоб наглядно показати, що коронавірус не є «чумою 21-го століття» і цю інфекцію лікують, хоча універсальних ліків немає. Ми використали дані за 26 лютого.

В Китаї, де заражених найбільше, можна бачити, що смертність від хвороби низька. Там зафіксували 78 064 випадків захворювання. 30 042 хворих одужали і 2715 померли.

В країнах Європи та Азії кількість хворих значно менша.

Лікарі нагадують, що не варто панікувати. Потрібно дотримуватися елементарних правил – частіше мити руки з милом, уникати місць скупчень людей, провітрювати житло та елементарно вести здоровий спосіб життя, адже шанси підхопити будь-яку хворобу людині з хорошим та сильним імунітетом низькі.

Тому ми радимо вам зберігати спокій, стежити за своїм здоров’ям та своєчасно звертатися до лікарів, а не займатися самолікуванням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ольк

    скільки шуму було коли їхали до медоборів 90 чоловік з китаю а тут кожен день бусами привозят тисячами з  тої ж італії  і ніхто не страйкує хоча  вони  можуть бути з вірусом
  • Коля

    Ха-ха, будуть контролювати...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up