Як зміцнити свій імунітет без пігулок? Правда про природні вітаміни від тернопільських медиків

Уже розпочався сезон респіраторних хвороб. Захворюваність на коронавірус продовжує рости, тому варто зміцнювати свій імунітет. Однак чи допоможуть фрукти стати не захворіти та стати здоровішими? На що варто "налягати" та чи корисні ті сезонні фрукти, які вже з'являються на прилавках магазинів та ринків. Ми дізналися думки медиків та дієтологів!
Про наближення новорічних свят вже нагадують гори мандарин у магазинах та на ринку. Окрім них, значно побільшало сезонних фруктів, як з України, так і з-за кордону.
Що вже продають?
На овочевому ринку - гори мандарин та ящики з хурмою.
- Мандаринки солодкі, багато людей купує, - каже продавчиня пані Інна. – Зазвичай по кілограму купують. Є Мандарини без кісточок – вони дорожчі, але на них попит більший. Даємо куштувати, щоб люди переконались, що справді солодкі.
Як кажуть продавці – є різні сорти мандарин. Їх до Тернополя привезли з двох країн – Італії та Іспанії. Італійські трохи дешевші – близько 35 – 40 гривень за кілограм. Іспанські ж дорожчі – близько 50 гривень за кілограм.
Апельсини коштують 45 гривень за кілограм. Лимони – 38 – 43 гривні. На лимони, як кажуть продавці, попит є – люди купують для зміцнення імунітету. Нагадаємо, на початку пандемії коронавірусу на лимони був справжній ажіотаж. Через це ціни на них з 45 гривень злетіли вдвічі, а то і в тричі в різних магазинах міста, однак тепер ціна знизилась.
Ще один фрукт, який з’явився на полицях – хурма та корольок. Вони дуже схожі зовні. Відрізняє їх смак та ціна. Хурма – терпка, а от корольок – більш солодкий плід. Кілограм хурми коштує 45 –50 гривень. Корольок – по 60 – 70 гривень, але є і дешевше – по 45.
- Хурма не всім подобається через терпкість, - каже один з продавців на ринку. – Можна її потримати в теплій воді, або навпаки – в холоді. Але якщо не подобається терпкість, то вже краще взяти корольок. Це справа смаку.
Побільшало на ринку і яблук. Вони коштують 16 – 25 гривень. Все залежить від сорту. Є яблука і по 10 гривень, але вони дрібніші. Їх купують для узвару або на повидло.
Ми зібрали актуальні ціни на різні фрукти.
|
Ціна за кілограм |
Яблука |
16 – 25 грн |
Груша |
30 – 45 грн |
Айва |
20 – 25 грн |
Гранат |
55 – 70 грн |
Мандарини |
38 – 53 грн |
Лимони |
38 – 43 грн |
Апельсини |
45 – 50 грн |
Хурма |
45 – 50 грн |
Корольок |
45 – 70 грн |
Ківі |
40 – 60 грн |
Банани |
16 – 25 грн |
Які фрукти варто їсти
Фрукти повинні бути в нашому раціоні – кажуть лікарі та дієтологи, адже вони допомагають нам підсилити імунітет та дають організму необхідні речовини. Однак всього має бути вміру.
- Наш організм в ту чи іншу пору року потребує різні вітаміни, які ми можемо отримати з фруктами, - каже дієтологиня, нутріціолог Мар’яна Лебідь. – Всі сезонні фрукти є корисні, але головне – чи не має у людини протипоказів та алергії до тих чи інших плодів. Цитруси, до прикладу, є більш алергенні, тому діткам давати їх треба в невеликих кількостях, щоб побачити, чи немає негативної реакції організму.
Як радить дієтологиня, варто додавати до раціону сезонні фрукти, адже в них є найбільше потрібних організму вітамінів. Зараз це не лише цитрусові, які з’явились у магазинах та на ринку, а і яблука, груші та інші фрукти.
- Кожен фрукт має свою групу вітамінів та мінералів, - продовжує Мар’яна Лебідь. - Можна поєднувати різні фрукти, можна вживати сьогодні одні плоди, завтра – інші. Це буде йти вам на користь. Однак і фруктів має бути в міру. Не забуваємо про порції. Фрукти мають природній цукор – фруктозу. Її перетравлює наша печінка. Щоб не навантажувати печінку – краще вживати не більше двох кружок або двох маленьких тарілочок за день. Це близько пів кілограма фруктів. Для дітей ця порція менша.
Кожен плід може допомагати покращувати стан тих чи інших органів.
- До прикладу, хурма очищує судини, гранат – підвищує гемоглобін, цитрусові – підвищують імунітет, ківі – покращує роботу кишечника, яблука – допомагають печінці, - пояснює Мар’яна Лебідь. – Кожен фрукт має свої корисні властивості. Якщо говорити про вітаміни, то апельсини мають вітаміни А, В, С, D, PP. Мандарини багаті на вітамін А, B1, B2, B3, B6, C, E.
Однак варто пам’ятати, що краще відмовитися від перших партій сезонних фруктів.
- Я завжди раджу пропускати перу партію фруктів та овочів, які з’являються на прилавках, - каже дієтологиня. – Адже виробники можуть додавати різні стимулятори, щоб пришвидшити дозрівання плодів. Це може бути шкідливо. Тому варто трохи почекати. На зимові фрукти, такі як цитрусові, хурма уже починається сезон. Він припадає на кінець листопада-початок грудня. Тому їх вже можна сміливо купувати.
Як укріпити імунітет?
Медики закликають дбати про своє здоров’я та зміцнювати свою імунну систему. Однак сподіватися на те, що додавши до раціону лимон, ваш імунітет буде протистояти коронавірусу або іншим сезонним хворобам не варто. Багатий раціон лише сприяє зміцненню імунітету, однак не може захистити від різних інфекцій.
- Вітамін С, як і багато інших вітамінів, є невід’ємною складовою, яка має бути присутньою в добовому раціоні людини, - пояснює епідеміолог Володимир Паничев. - Добова потреба для кожної людини, в залежності від віку, роду діяльності, особливостів організму, також різна. У середньому, на добу потрібно 80 мг. вітаміну С. Надії людей на вітамін С пов’язаний з тим, що він є індуктором ендогенного інтерферону. Інтерферон є неспецифічним фактором, який володіє антивірусною активністю. Чи буде вітамін сприяти підвищенню імунітету людини – інше питання. Ніхто не буде заперечувати, якщо у раціоні будуть присутні лимони. Але чи убезпечить це від захворювання та розвитку хвороби – дуже дискусійне питання. Лимони містять вітамін С, але в нашій ситуації вони не є основним продуктом, на який потрібно орієнтуватися, щоб забезпечити свій організм. Найбільше ми отримуємо цього вітаміну з картоплею, бо вона переважає в нашому раціоні.
Окрім лимонів, багато вітаміну С має шипшина.
- Вітамін С є цінним адже наш організм не синтезує його самостійно, - пояснює Мар’яна Лебідь. – Ми отримуємо його з їжею. Добова норма цього вітаміну міститься приблизно у 5 – 6 ягода шипшини або одному ківі.
Тернопільський імунолог Ігор Господарський також радить додавати до свого раціону більше фруктів, однак лише ними покращення імунітету не добитись.
- Звичайно, фрукти позитивно впливають на імунітет, але потрібно вести правильний спосіб життя, більше рухової активності та мати здорове харчування, - каже лікар. – Якщо всі інші чинники будуть дотримані, звичайно, і цитрусові, і будь-які інші фрукти покращить не лише імунітет, а і загальне самопочуття.
Як пояснює лікар, варто мати в раціоні різні плоди.
- Виноград, яблука, цитрусові та всі інші фрукти варто вживати, - продовжує Ігор Господарський. – Чим більше розмаїття – тим краще. Не можна казати, що треба їсти тільки лимони, або яблука. Цитрусові є хорошим джерелом вітаміну С та органічних кислот. Банани мають багато калію. В кожному фрукті є щось своє.
Навколо вітаміну С є чимало суперечок. Хтось вважає, що він допоможе швидше одужати, хтось – що він ніяк не вплине на імунітет. Як пояснює лікар – вітамін С дійсно допомагає зміцнювати імунітет. Однак вилікувати себе від вірусної хвороби вживаючи більше лимонів не можна. Однак під час лікування по рецепту лікаря можна додавати більше фруктів. Вони допоможуть швидше одужати.
Тому варто збагатити свій раціон різними фруктами, більше рухатися та пам’ятати про карантинні заходи, адже під час пандемії коронавірусу потрібен сильний імунітет.
А у вашому раціоні є фрукти? Які любите найбільше? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.